VIDEO: Adrian Negrescu: „Românii vor ajunge să meargă la hypermarket ca la muzeu.”

Guvernul  și-a asumat răspunderea în Parlament pentru un pachet de măsuri fiscal-bugetare. Am vorbit  cu Adrian Negrescu, analist economic, despre efectele acestor măsuri asupra economiei și a populației, invitatul Ioanei Brușten #InComunitate.

Cu siguranță vor fi măsuri care ne vor afecta, iar dacă e să privim așa per ansamblu, multe dintre ele vor aduce un nou val de inflație. Adică ce am văzut inflație în luna august, undeva la nivelul de 9 %, probabil va fi un 10 %. Vom trece din nou de 10 % pentru că, din păcate, toate măsurile astea care vizează mediul de afaceri, mai ales micile întreprinderi, dar și marile companii, vor determina creșteri de prețuri, pentru că, bineînțeles, investitorii vor traduce toate aceste noi taxe în prețurile produselor, serviciilor pe care le comercializează.” – Adrian Negrescu

Printre măsurile fiscale propuse de Guvern se numără și creșterea TVA-ului pentru unele dintre produsele aflate pe piață. Astfel, românii vor plăti mai mult pentru o băutură răcoritoare, pentru serviciile Horeca, pentru a vedea o piesă de teatru sau pentru alimentele sănătoase. Și sectorul imobiliar va fi afectat de creșterea TVA-ului de la 5% la 9%, iar asta va determina o scădere a achizițiilor de locuințe, pentru o perioadă lungă de timp. „Va deveni o misiune aproape imposibilă ca cineva să își mai cumpere casă cu credit”, spune analistul economic Adrian Negrescu.

„Mai mult decât atât, sunt multe produse la care crește TVA-ul, gândiți-vă la locuințe, dar la locuințele mai ieftine, între ghilimele,  de până la 120.000 EUR, TVA-ul crește de la 5-9 %.  E o măsură care va pune gaz pe focul problemelor din acest sector imobiliar. Pentru mulți dintre români, practic, va deveni o misiune aproape imposibilă să își mai cumpere casă cu credit, cel puțin 2 ani de acum încolo, în condițiile în care, să nu uităm, ratele sunt foarte mari, adică condițiile din creditare sunt foarte, foarte aspre, iar ca o persoană să-și ia un credit imobiliar pentru un apartament de 2- 3 camere, în momentul de față,  trebuie să aibă undeva la nivel de 2000 de euro salariu net și să demonstreze că câștigă banii ăștia constant.”

Un mediu de afaceri instabil este cel în care regulile jocului se schimbă de prea multe ori, în timpul perioadei de joc, iar în acest an asistăm deja la a doua schimbare. Noul pachet de măsuri fiscale are darul de a frâna elanul investițiilor și modifică comportamentul în piața de achiziții, iar omul de rând ajunge să „admire” produsele de pe rafturile magazinelor, pentru că puterea de cumpărare îl scoate de la masa de joc.

„Cred că interesul statului a fost adune rapid bani la buget, să își acopere acest deficit bugetar care crește de la o lună la alta și cam atât. Adică, să nu uităm că suntem singura țară din Uniunea Europeană, care crește taxele de 2 ori pe an. Le-a crescut la 1 ianuarie, le crește, iată, și de la 1 noiembrie și vor mai crește și în continuare, de la 1 ianuarie 2024.  Codul fiscal la noi a ajuns ca un fel de prognoză meteo care se schimbă de pe un sezon pe altul. E greu să faci afaceri în condițiile astea.

Trebuia să ne așteptăm la schimbările astea fiscale, trebuie să le luăm în calcul, iar multe dintre companii au luat în calcul, în momentul în care au aflat de faptul că deficitul bugetar se adâncește de la o zi la alta, firmele și-au luat măsuri să se protejeze, vedem și comportamentul de consum al oamenilor. Oamenii nu mai cumpără așa cum o făceau înainte când își umpleau cărucioarele la hipermarket, mă rog, nici nu-și mai permit. Spuneam, nu demult, la dumneavoastră, la București Fm,  faptul că vor ajunge să meargă la hipermarket ca la muzeu, să admire produse, și să nu și le permită. De la 1 ianuarie cresc și taxele locale cu 13,5 %, adică taxele pe apartament, casă, mașină și taxele aferente administrației locale. Puse cap la cap vor duce la un 2024 extrem de dificil din punct de vedere financiar pentru majoritatea populației.”

România are nevoie de măsuri care să susțină derularea unei economii competitive, atât la nivel intern, cât și pe piețele externe. Din ce în ce mai mulți români își fac griji pentru creșterea prețului la alimente, iar aceasta „reprezintă culmea sărăciei”, spune Adrian Negrescu, analist economic.

„Este o „shaorma fiscală”, cu de toate, din care mediul de afaceri s-ar putea să aleagă cu o toxiinfecție fiscală care să-l ducă la terapie intensivă. De ce? Pentru că, într-adevăr, nu e de joacă. Adică, dacă anterior vorbeam despre niște măsuri punctuale care vizau, într-un fel sau altul, niște categorii profesionale, niște industrii, niște persoane fizice sau persoane juridice, iată că acum vorbim de o creștere generalizată a taxelor, care pune presiune pe un mediu de afaceri și așa extrem de volatil. Vedeam zilele trecute un barometru foarte interesant, un studiu în care oamenii erau întrebați care sunt principalele lor temeri, iar principala teamă este faptul că se scumpesc alimentele, care reprezintă culmea sărăciei.”

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.