VIDEO: Cum contribuie tehnologia la fenomenul fake news?

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!

Te-ai întrebat vreodată cum contribuie tehnologia la fenomenul fake news?

Proliferarea dezinformării online are loc sub intervenția combinată a trei tipuri de factori: platformele digitale care domină astăzi „infrastructura” de comunicare publică, factori economici, sociali și politici care  duc la polarizarea societății și, nu în ultimul rând, psihologia umană, care îi face pe indivizi vulnerabili la dezinformare.

Astăzi, ne vom concentra pe primul dintre acești factori – și anume, contribuția platformelor și tehnologiilor digitale.

Companiile care dețin rețele sociale precum Facebook, Instagram, TikTok și alte aplicații și servicii online (de exemplu, motoarele de căutare sau platformele video, cum este YouTube) sunt puternice în două moduri.

În primul rând, acești giganți digitali se bazează pe sursele tradiționale de putere: forța economică pură, răspândirea globală și utilitatea pentru mediul de business.

În al doilea rând, au ajuns într-un punct în care au o influență socială importantă, deoarece pun la dispoziție infrastructura necesară pentru comunicarea digitală și, în plus, au capacitatea de a modela spațiul public, prin amplificarea sau diminuarea anumitor voci.

Puterea socială a giganților tehnologici provine din influența asupra spațiului public, asupra informațiilor și comportamentului consumatorilor. Platformele digitale au capacitatea de a organiza, modela, articula discursul public, având urmări importante pentru democrație.

Platformele digitale contribuie la amplificarea dezinformării online prin însuși modul în care sunt structurate. Printre aceste deficiențe implicite se numără dependența excesivă de colectarea datelor de la utilizatori. Datele despre comportamentul nostru digital sunt oxigenul platformelor: acestea le permit să ofere servicii și conținut personalizat și să încaseze venituri importante din publicitatea targetată, cu ajutorul algoritmilor.

Aceleași instrumente de marketing digital care sunt folosite de platforme pentru a ne vinde produse și servicii pot fi deturnate pentru a ne vinde idei, producând un fenomen numit de unii cercetători „propagandă de înaltă precizie pe internet”.

Astfel apar noi  mecanisme de influențare a opiniei publice care sunt, în primul rând, bazate pe tehnologie. În plus, utilizarea algoritmilor și a inteligenței artificiale în mediul digital poate amplifica orice tip de conținut, indiferent de credibilitatea acestuia sau de legitimitatea sursei. În acest sens, Renée DiResta a propus conceptul de „ampligandă” – modelarea percepției prin amplificare, cu contribuția atât a boților, cât și a utilizatorilor umani pe rețelele sociale.

Până data viitoare, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!

Sursa: Facebook.com

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.

Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este lector universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.