120 de ani pentru consolidarea clădirilor cu bulină roșie?
Articol de Mircea Apostolescu, 6 octombrie 2023, 14:43
Au plecat la vânătoare fără pușcă?
Imobilul din Strada Boteanu 3A-3B va intra în consolidare, a anunțat directorul Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Răzvan Munteanu.
Acest bloc are 90 de apartamente, fiind cel mai mare șantier ce urmează a fi deschis de către AMCCRS, până acum.
Proprietarii din bloc sunt în curs de relocate, autorizația de construcție este obținută și este încheiat și contractul pentru execuția lucrărilor, a mai declarat domnul Munteanu.
Reporter: Câte clădiri, imobile, cu peste o sută de apartamente, avem în consolidare, astăzi?
Răzvan Munteanu: „Urmează să intrăm în consolidare cu imobilul din Strada Boteanu 3A-3B. Sunt 90 de apartamente. În prezent, suntem în procesul de relocare al locuitorilor din acel imobil. Avem contractul încheiat. Avem autorizația de construire obținută”.
Proprietarii din blocul de pe Strada Boteanu 3A-3B spun că AMCCRS ar fi avut de 3 ani de zile autorizația de construire și că, după ce ar fi atribuit contractul de execuție, s-ar fi trezit că nu are unde să relocheze proprietarii din Boteanu.
Cifrele nu sunt de partea consolidării!
Cât privește situația consolidării clădirilor expertizate și încadrate în clasele întâi și a doua de risc seismic, cifrele nu sunt deloc încurajatoare.
Astfel, din peste 400 de clădiri încadrate în clasa întâi de risc seismic și circa 850 încadrate în clasa a II-a, în ultimii 30 de ani au fost consolidare numai 101, dintre care doar 27 de către Municipalitate, potrivit datelor prezentate de către șeful AMCCRS.
În acest moment, în București, se lucrează pe numai trei șantiere, dar există 107 imobile în faza de pregătire a documentelor și de proiectare, astfel încât șeful consolidării din Capitală speră că, anul viitor, vor fi deschise 15 noi șantiere de consolidare.
„În listele noastre, în evidențele noastre, avem 101 imobile consolidate în ultimii 30 de ani, dintre care 27 au fost făcute de către Municipalitate. În prezent, Primăria Municipiului București are deschise trei șantiere.
(…) Peste 400 încadrate în risc seismic unu și undeva la 850 de imobile sunt încadrate la risc seismic doi. Precizez că și această clasă de risc seismic este eligibilă pentru lucrări de consolidare.
Astăzi, avem 107 imobile care sunt în prima etapă, cea de pregătire a proiectului. Estimăm că, anul viitor, vom avea undeva la 15 șantiere nou deschise”, a declarat Răzvan Munteanu.
Așadar, din peste 400 de clădiri cu bulină roșie, în peste 30 de ani, au fost consolidate abia spre un sfert, iar, dintre cele consolidate, doar cu puțin mai mult de un sfert, poate, prin eforturile Municipalității.
Cu acest ritm al consolidării, contând predominant pe investițiile private, și tot ne-ar trebui 120 de ani pentru consolidarea clădirilor expertizate și încadrate, actualmente, în clasa întâi de risc seismic.
Dacă am adăuga și clădirile din clasa a doua, cifrele sunt și mai zdrobitoare. Pentru că, din 1990 încoace, au fost consolidare numai ceva peste 11%, dintre care, prin eforturile Primăriei Capitalei, numai 3%.
În fine, nu avem, deocamdată, niciun bloc mare, care să se apropie, măcar, de 100 de apartamente, în consolidare.
Ar fi putut fi evitați cei trei ani de blocaj al celor 10 șantiere ale Companiei de Consolidări?
Apoi mai există și situația celor 10 șantiere de consolidare moștenite de la Administrația Firea, care sunt blocate, încă, după trei ani de zile.
Asta deoarece administratorul judiciar al falimentatei Companii Municipale de Consolidări (CMC) urmărește recuperarea creanțelor acesteia și refuză să predea șantierele începute către AMCCRS.
În urma negocierilor cu administratorul judiciar al CMC, AMCCRS a demarat expertize cantitative și calitative ale celor 10 șantiere de consolidare, pentru a stabili cât anume din lucrări a fost executat și cum s-au păstrat lucrările.
„Am câștigat în instanță denunțarea contractelor (… cu CMC n.r.). Administratorul judiciar refuză, în mod constant, să ne predea șantierele, pentru a finaliza lucrările. Suntem în instanță cu solicitarea de a prelua imobilele de la Compania Municipală (… de Consolidări n.r.).
Am avut, de altfel, și o întâlnire sau mai multe întâlniri organizate de către domnul primar general, pe această temă.
La ultima întâlnire, am luat cu toții decizia ca, în paralel cu procesul, să efectuăm expertize tehnice calitative și cantitative, acceptate, de altfel… , acceptat, ca metodă, și de către cei de la compania de administrație judiciară.
Practic, în perioada următoare, vom face aceste expertize de cantitate – calitate, pentru a determina ce anume s-a făcut, cum s-a făcut și cum au fost lucrările conservate”, a spus șeful AMCCRS, Răzvan Munteanu.
Cea mai simplă logică ar spune că aceste expertize ar fi putut fi demarate în 2020, evitând, astfel, falimentul CMC, stagnarea celor 10 șantiere de consolidare, degradarea lucrărilor executate și, mai cu seamă, economisind cel puțin trei ani de zile din viața proprietarilor care nu se pot muta în propriile lor apartamente, nici până astăzi.