VIDEO: „Festivalul „Diploma Show”, locul unde arta și spațiul urban creează contexte de socializare”
Articol de Monica Liche, 9 octombrie 2023, 16:48
S-a dat startul celei de-a X-a ediții a festivalului DIPLOMA Show, organizat de cei de la The Institute. 130 de lucrări din 16 categorii diferite (fashion, arhitectură, design interior, design de produs, pictură, foto-video etc.), care poartă semnătura noii generații de artiști, designeri și arhitecți români, își așteaptă vizitatorii. Am vorbit despre festivalul Diploma Show, cu Andrei Borțun, CEO The Institut, invitatul Ioanei Brușten #InComunitate.
„Gândul primordial, să zicem, care a stat în spatele acestui proiect atunci când am început să-l desenăm acum 10, 15 ani chiar, gândul acela a fost că, de fapt, în facultățile vocaționale, deocamdată vorbim despre arte plastice și arhitectură, ca în orice altă parte, există acest moment al lucrării de diplomă, al lucrării de master. Sunt niște sute, mii de studenți, care în fiecare an lucrează mult și pun tot talentul și munca lor pentru a ajunge la acest tip de conținut, iar acest conținut nu este văzut, decât de familie, prieteni și profesorii care notează portofoliile de diplomă și master. În fiecare an apar și portofolii valoroase care merită să fie văzute.”
„Diploma Show” vorbește despre noua generație de artiști, de arhitecți, de fapt, festivalul devine o voce a acestora în spațiul cultural. În cadrul acestui festival lucrările de diplomă sau de master nu mai rămân ascunse prin sertare și pot fi admirate și cunoscute în cadrul unei expoziții care pune accentul pe diversitate și talent. „Intenția este, de fapt, ca acești tineri să se cunoască în interiorul generației lor să se cunoască și să înceapă să aibă proiecte comune sau grupuri.”, spune Andrei Borțun, CEO The Institute.
„În primul rând vorbim despre o mare și foarte diversă expoziție care poate fi vizitată până pe 15 octombrie, așadar, până duminică seară. Ea găzduiește 130 de portofolii a 130 de absolvenți, dar aș pune accentul pe diversitate, nu neapărat pe dimensiune, pentru că și anul acesta, de fapt, selectăm aceste 130 de portofolii din aproape 600 în care s-au înscris inițial. Aceste portofolii vin dinspre 12 universități, din 6 orașe ale României. Sunt 16 mari categorii, pentru că vorbim despre pictură, sculptură, grafică, foto-video, design vestimentar, design de produs, artă murală, arhitectură, arhitectură de interior, peisagistică și așa mai departe.”
Fiecare artist își caută inspirația în teme care pot fi regăsite în propria viață, natură, societate sau spațiul urban. De la singurătate la conflictele armate, de la arhitectura unui muzeu la explorarea corpului uman și a sexualității, temele abordate vorbesc, în final, despre artist, despre spiritul lui de observație.
„Cei care fac parte din bordul de selecție au observat, apoi am urmărit și noi în ultimii ani, cum, de fapt, subiectele acestor lucrări se reflectă în multe dintre temele mari din societate. Tema izolării, din perioada pandemiei, a singurătății, conflictul din Ucraina. O altă temă recurentă este cea a explorării corpului uman, a sexualității. În arhitectură temele alese de studenți acoperă proiecte de centre sociale sau muzee de artă pentru orașele mai mici.” – Andrei Borțun
Festivalul „Diploma Show” aduce în această ediție aniversară și câteva noutăți. Printre aceste se numără și Diploma Grow. La Galeria SENAT din cadrul Combinatului Fondului Plastic, cei prezenți vor putea participa la o zi întreagă dedicată masterclass-urilor cu profesioniști cunoscuți din domeniile creative.
„Ne-am antrenat de anul trecut, deja, într-o relație cu scenograful Adrian Damian, dar anul acesta e foarte plenară această manifestare. Este un show construit în jurul proiectelor de diplomă sau master ale studenților de la scenografie și este, poate, un alt mod de expunere față de celelalte discipline și este o experiență foarte valoroasă.
Joi este o zi foarte importantă, de masterclass-uri, iar înscrierea este foarte importantă pentru că locurile sunt limitate. Speakerii invitați sunt din arhitectură Raluca Ghica, Dorin Ștefan, la arte decorative avem norocul de a ne fi confirmat prezența Dragoș Buhagiar și Richard Hardy, care este un art director din UK, iar la arte plastice suntem norocoși să ne vorbească Roman Tolici și Paul Mureșan.” – a spus Andrei Borțun, care a mai adăugat
„De luni până vineri, programul este de la ora 16-22. Weekendul următor, sâmbătă și duminică, va fi de la 10 dimineața la ora 22:00. Accesul este gratuit, dar ne ajută ca oamenii să înregistreze și să genereze un bilet gratuit de pe site-ul diplomafestival.ro.”