VIDEO: „Fotogeografica: din competiție s-a transformat într-o reală mișcare.” – Paul Bordaș, coordonator Fotogeografica
Articol de bucurestifm, 9 octombrie 2023, 12:03
Salonul Național de Fotografie Fotogeografica a ajuns la cea de-a 27-a ediție și este un concurs de fotografie pentru tinerii pasionați de fotografie, dar și profesioniști din domeniu. Tematica este promovarea valorilor naturii, a culturii şi tradiţiilor româneşti de pe teritoriul României. Paul Bordaș, coordonatorul Fotogeografica, a venit în această dimineață în matinalul de pe 98.3 pentru a ne da mai multe detalii despre competiție.
Paul Bordaș ne spune ce putem vedea la Fotogeografica 2023. „Sunt niște imagini cu totul aparte. Asta o să vadă și publicul la Biblioteca Națională a României, la vernisaj, pe data de 12 octombrie, ora 18:30.”
„Salonul de anul acesta cuprinde o selecție, pe lângă premiile, fotografiile premiate. Sunt câte trei premii pe fiecare secțiune și fiecare categorie. Așa, în total 18 premii. Pe lângă fotografiile premiate, va fi o selecție dintre cele mai reușite lucrări, în total 100 de lucrări expuse.”
Reprezentanții Fotogeografica tocmai ce au trecut printr-un maraton. „Venim, iată, după două-trei zile, așa zic, de maraton, în care Fotogeografica a fost înmânată și prezentată la Summitul RePatriot. Fiecare participant a primit câte un catalog Fotogeografica și un album din colecția România Student Tour.”
Expoziția începe săptămâna aceasta. „Joi, în data de 12 octombrie, de la 18:30, la Biblioteca Națională a României, avem debutul, avem vernisaj și lansarea acestui catalog. Evenimentul este organizat de către Casa de Cultură a Studenților din București.”
Paul Bordaș, coordonatorul Fotogeografica, ne oferă mai multe detalii: „Expoziția durează din data de 12 până pe 17 octombrie, după care o să fie așa, un turneu, ca să spun așa, prin Universitatea Politehnică București și apoi ne deplasăm către Timișoara, care știm cu toții anul acesta este Capitala Culturală Europeană, la invitația Universității de Vest din Timișoara.”
Fotogeografica s-a transformat dintr-un concurs anual de fotografie deschis tineretului într-o mișcare-fenomen. Ne explică în matinal Paul Bordaș de ce: „De la un simplu concurs, prin activitățile conexe și complementare, prin mulțimea invitaților de prestigiu, cercetători, reprezentanți ai mediului academic, reprezentanți din mass-media, oameni care s-au implicat trup și suflet în dezvoltare a acestui fenomen, Fotogeografica din concurs, din competiție s-a transformat într-o reală mișcare.”
„Inițial s-a plecat în exclusivitate pentru studenți, s-a mărit aria, la segmentul tineret 14-35 de ani. În urma criticilor, sugestiilor și recomandărilor a trebuit să deschidem și secțiunea Open pentru că am primit foarte multe critici că tineri suntem mereu, chiar dacă timpul lasă niște urme.”
La expoziție poate participa oricine, la secțiunea Open. „Pentru a participa trebuie să facă o fotografie și să o încadreze în tematică. Misiunea acestei mișcări, acestui fenomen este de conștientizare a patrimoniului natural și cultural al României, prin intermediul imaginii.”
„Nu numai premianții la Fotogeografica sunt câștigători, ci toți participanții. Eu îi socotesc pe toți participanții câștigători, de asta am și deschis secțiunea Open.”
Jurizarea la Fotogeografica constă în mai multe etape. „Sunt mai multe praguri de trecut. Există prejurizare și pe jurizarea propriu-zisă, juriul face atunci o selecție pentru intrarea în finală.”
Câștigătorii au fost implicați în alte proiecte. „Cu câștigătorii, cu premianții Fotogeografica am dezvoltat un program național de redescoperire și promovare a patrimoniului natural și cultural. Se numește România Student Tour care are 15 albume la activ, începând cu Bucovina și terminăm cu Maramureșul, în lucru spre tipar.”
Pe lângă competiții, au loc și alte activități care vin în completarea fotografiilor. „În afară de competiții, desfășurăm pe întreaga durată a Salonului Național de Fotografie Fotogeografica o serie de activități complementare. Este o legătură între expoziția de la Biblioteca Națională și parcursul nostru de anul acesta cu filmul România sălbatică. Îl aducem la Casa de Cultură pe 18 octombrie, orele 18:30.”
Îți fac un scurt rezumat: FOTOGEOGRAFICA 2023 – un spectacol al naturii, obiceiuri și tradiții. Totul începe joi, 12 octombrie, de la ora 18:30, la Biblioteca Națională a României. Hai cu un play pentru mai multe detalii!