VIDEO: Vlăduț Simulescu – „Dansul popular este cel care unește”
Articol de bucurestifm, 12 octombrie 2023, 14:19
Dacă iubești dansul popular, folclorul și tradițiile românești, am găsit evenimentul perfect pentru tine: Balul Regățenilor, vineri, 13 octombrie 2023, de la ora 20:00!
Vlăduț Simulescu este unul dintre organizatori și a venit în această dimineață, în matinalul București FM, pentru a îți spune de ce trebuie să ajungi la eveniment.
Iubirea tradițiilor nu este întâmplătoare în cazul lui Vlăduț Simulescu: „Pasiunea vine din copilărie, de când eram în școala generală și m-am dus la ansamblul din comuna unde am copilărit, o zonă foarte frumoasă de munte. Așa am început să culeg roadele ușor-ușor, crescând în viață și în carieră și ajungând să îmi dedic viața acestei pasiuni.”
„Eu de profesie sunt inginer, dar am lăsat de-o parte această meserie și mă dedic 100% acestei pasiuni care este dansul popular românesc.”
Organizatorul evenimentului ne vorbește cu drag despre dansul popular: „Dansul popular este cel care unește și care aduce bună dispoziție oricărui om, în orice fel de context. Dansul popular este cel care aduce voioșie și cine vrea să se apuce este liber să încerce.”
Chiar dacă pare că toată lumea știe hora, invitatul din matinal este de altă părere: „Încearcă mai degrabă, dar ați văzut că hora înseamnă să ne prindem de mâini, asta creează o unitate, ceea ce nu fac toate dansurile din lumea asta.”
Toată lumea este așteptată la Balul Regățenilor: „Este un eveniment dedicat tuturor participanților, indiferent dacă știu să danseze sau nu. Avem oameni care practică acest lucru la nivel de amator în școlile de dans pentru că au descoperit că iubesc dansul popular, dar avem și oameni cărora le place să-și urmărească și să-și dorească să danseze. De aceea ei vin să fure câțiva pași.”
„Participanți cărora oarecum le este teamă să danseze la început o să prindă curaj când o să vadă că ringul este tot timpul plin și o să intre acolo măcar într-o horă.”
„Instructorii care vor fi acolo vor oferi așa și niște lecții scurte pentru cei care privesc, dar le este rușine sau teamă să încerce pașii.”
La eveniment va fi muzică live, iar în ceea ce privește vestimentația, Vlăduț are o recomandare: „Muzică populară va fi 90% live, avându-i alături pe cei din taraful Romanați. Invitații nu trebuie să vină neapărat în costum complet, dar să aibă un accesoriu, o cămașă pentru bărbați sau o ie la femei. Să aducem așa contextul cât mai aproape de adevăr.”
Vlăduț ne explică de unde vine denumirea evenimentului – Balul Regățenilor: „Se referă la zona de aici, mă duc în regat (adică la București). Așa făcând o paralelă, am lucrat oarecum o perioadă prin Ardeal și când le spuneam de unde sunt, ziceau că sunt regățean.”
„Apoi le explicam că sunt în Prahova, nu sunt din București și îmi spuneau că este bine atunci.”
„Fiind ținutul regatului, am zis să îi dăm o tentă. Nu putem să-i spunem balul Gospodarilor pentru că în București nu mai avem gospodari în adevăratul sens al cuvântului.”
Vlăduț Simulescu ne spune mai multe despre legenda călușarilor: „În prezent mai sunt doar câteva sate prin Oltenia unde se mai păstrează ritualul călușului, adică de Rusalii, în prima și a 2-a zi, merg din casă în casă și purifică locul oamenilor.”
„Călușarul binecuvântează ca să ferească de spiritele rele. La bază călușul era un ritual de vindecare al oamenilor bolnavi. Are ceva mistic și tămăduitor, până la urmă.”
Încă mai sunt tineri interesați de tot ce înseamnă tradiție, folclor, dansuri populare, dar sunt găsiți tot mai rar în Capitală: „La nivel de București oarecum ne luptăm și încercăm să atragem tineri către noi, mai ales să-i aducem și la statutul de nivel profesionist, de la amator.”
„Per ansamblu, toți studenții care vin către Capitală, de la licee, nu știu din Galați, din Hunedoara, de prin toate orașele țării, oarecum îi aducem și la noi ca să-și continue pasiunea aceasta.”
Mai multe detalii despre eveniment ai dacă dai un play videoclipului de mai sus. Nu uita: „Este un eveniment dedicat publicului larg sau vorbim doar de profesioniștii care sunt în acest domeniu al dansurilor populare, al folclorului”, a spus Vlăduț Simulescu.
Autor: Cornel Munteanu