”Chiajna din casa Mușatinilor” – o carte despre istorie la feminin
Articol de cristina.toma, 13 octombrie 2023, 12:47
Dacă vă plac romanele istorice dar și personajele care sparg toate stereotipurile cu care am fost obișnuiți de industria cărților best seller, atunci romanul Simonei Antonescu, ”Chiajna din casa Mușatinilor”, apărut la editura Polirom este lectura potrivită pentru dumneavoastra în acest week-end.
Deși începe cu conversația veselă dintre două surori Dobra si Marina, fiicele doamnei Chiajna și petrecerea la care participau cu ocazia logodnei fiecăreia dintre ele-una cu un bărbat important din familia Cantacuzino iar cealaltă cu unul din familia Paleologilor – nu ele sunt personajele principale, ci mama lor, doamna Chiajna. Doamna Chiajna era fiica domnitorului Petru Rareș, nepoata lui Ștefan cel Mare si, soția lui Mircea Ciobanu, domnitorul Țării Românești. Chiajna nu era numele ei real ci forma slavonă pentru Despina care desemna de fapt un titlu nobiliar. Când se născuse, în anul jurul anului 1525 primise de la părintii ei numele de Ana.
După moartea lui Mircea Ciobanu, sotul ei, devine regentă pentru fiul ei cel mai mare, Petru cel Tânăr și dovedeste o mare abilitate în întelegerea alianțelor și rivalităților politice ale vremii. Va profita din plin de fiecare situatie doar pentru a pastra puterea pentru fiul ei.
Caută să își căsătorească fiicele cu oameni importanti ai vremii lor iar una dintre ele va deveni chiar sotie de sultan.
Sigur, o femeie care s-a descurcat atât de bine în politică și diplomație- o lume a barbaților atunci- era ceva neobisnuit pentru vremea in care a trait doamna Chiajna. Ca figură istorică putea să fie antipatizată sau admirată de contemporanii ei dar și de cei care le-au urmat dar nu putea fi ignorată. De exemplu, Alexandru Odobescu o descrie ca pe o femeie ambițioasă și avidă de putere, fiind gata pentru asta să sacrifice chiar și fericirea copiilor săi.
În romanul dedicat acestei vajnice soții de domnitor cu o viață aventuroasă ce a cunoscut succesiv, de mai multe ori, mărirea, decăderea, revenirea, Simona Antonescu îi arată înțelegere. Împrejurările vieții doamnei Chiajna o silesc încă de la o varstă foarte tânără să fie o persoană puternică. Dar în acelasi timp este o mamă care își iubește copiii cu disperare și pentru care nu ezită să facă uneori cele mai ciudate compromisuri și chiar alianțe. Si, mai ales este dispusă să le ierte multe. Iar pentru toate acestea autoarea redă foarte meticulos atmosfera de epocă, mentalitățile de atunci din Țara Românească și Moldova dar și din Istanbul. În carte vom găsi, de asemenea, multe personaje feminine interesante precum negustorese, țărănci, cadâne din harem, doamne nobile. Fiecare își plimbă cu mândrie rangul sau marfa dar și multe secrete, iubiri pierdute sau povești de dragoste tăinute și multe ambiții ascunse abil în spatele unui zâmbet.
Se pot spune multe despre cartea ”Chiajna din neamul Mușatinilor” dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mană până când nu veți întoarce si ultima pagină.