VIDEO: Dr. Adriana Nae – „Factorul determinant în apariția obezității infantile este excesul alimentar!”
Articol de Monica Liche, 16 octombrie 2023, 16:25
România este a doua țară europeană care se confruntă cu obezitatea infantilă, după Spania, unde 38% dintre copii sunt supraponderali. De Ziua Mondială a Alimentației am discutat despre această problemă, precum și despre ce ar trebui făcut pentru a avea copii sănătoși, cu dr.Adriana Nae, consilier nutriție și onco-nutriție, invitata lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.
„De 7 ani de zile nu avem o statistică, adică e ceva despre care noi vorbim. Vorbim în comunități de părinți, vorbim, nu știu, ca medici, ne întâlnim, vorbim, dar nu știm despre câți vorbim și, mai departe, doar să vorbim? Prevenția asta nu o putem face doar noi. Trebuie făcute campanii, trebuie susținute anumite activități. Cine? Educația asta, ok, în familie, ca în familie, ne ducem la școală. Iată un loc foarte potrivit, dacă în casă nu au văzut copii neapărat un model alimentar corect, iată, la școală ar putea să învețe lucrurile astea.”, spune dr. Adriana Nae.
Mediul este un factor care influențează dezvoltarea copilului. În timp ce mediul urban favorizează apariția obezității infantile, cel rural încă păstrează câteva obiceiuri bune, în ceea ce privește alimentația, iar efortul fizic este mult mai prezent. Totodată, generozitatea financiară a părinților scade simțitor în acest mediu, „ iar mâncarea de tip junk food este mai puțin prezentă în mediul rural.”, spune dr. Adriana Nae.
„Cei care locuiesc la oraș sunt mai degrabă și mai repede obezi decât cei care locuiesc în mediul rural, evident, pentru că cei din mediul rural desfășoară diverse activități în aer liber, sunt puși la treabă în gospodărie de către părinți, merg pe Jos până la școală, uneori câțiva kilometri, merg iarna prin zăpadă, uneori o iau la fugă, merg în grupuri de copii și atunci se antrenează la diverse jocuri până la școală. Viața este mai grea, dar este ceva mai sănătoasă. Nu sunt nici atât de multe tentații, ca în oraș. Au la magazinul alimentar sau supermarket o gamă de produse, însă poate că părinții nu le oferă suficienți bani ca să-și satisfacă toate poftele.”
Problemele legate de greutate la copii apar în sânul familiei. Fie este vorba de lipsa de comunicare între părinți și bunici, fie de nepăsare, stilul de viață fiind similar pentru toți membrii familiei sau indică o problemă emoțională a copilului, iar pentru identificarea și soluționarea acesteia este nevoie de ajutor specializat. „Sunt copii care se alină cu mâncare, sunt copii care mâncând excesiv, de fapt, caută să atragă atenția părinților.”, spune Adriana Nae.
„Sunt foarte mulți părinți care nu realizează că exemplul personal este cel care contează. Sunt cazuri în care părinții sunt normoponderali, au o greutate normală. Dar copilul este obez. Părinții vin și spun, eu nu i-am oferit mai multă mâncare, pentru că trebuie neapărat să menționăm că factorul determinant în apariția obezității infantile este excesul alimentar, cantitativ sau calitativ, ci bunicii, noi încercăm să mâncăm sănătos, dar uite că nu se poate. Asta este asta este o situație. Există situația în care părinții sunt supraponderal sau obezi, și atunci evident că stilul lor de viață nu are cum să devină un model pentru copil. Există și o situație în care, deși în casă se mănâncă sau se păstrează un stil de viață, să zicem sănătos, copiii au tulburări psiho emoționale care nu sunt identificate la timp. Sunt copii care mănâncă compulsiv. E foarte important ca părintele să identifice care este cauza și nu poate să o identifice dacă nu cere ajutor.
(…)Schimbarea stilului de viață este absolut elementar și pe lângă mâncare, deci pe lângă excesul alimentar, eu aș menționa lipsa activității fizice.”
Copilul știe când e sătul, când vrea să mănânce și când nu. Și ar trebui ascultați. Dorința de a ne hrăni copilul nu ar trebui să fie făcută împotriva lui. Și hrana ar trebui compensată cu un efort fizic care să permită consumul energiei acumulate. Altfel, „apar dezechilibre” a mai spus dr. Adriana Nae, consilier nutriție și onco-nutriție.
„Cred că și acum mai există credința asta că trebuie să mănânci tot din farfurie, ba că e rușine, ba că nu crești din diverse motive, dar trebuie să mănânci tot din farfurie. Atenție mare! Dacă copilul spune că nu mai poate, nu trebuie să-l îndopi! nu trebuie să luăm. Nevoile energetice ale copilului în creștere sunt foarte mari, există perioade în copilărie în care copii au nevoie de calorii, mult mai multe decât un adult. Sunt părinți care știu cumva o bucățică din informația asta, cum că copilul crește și are nevoie de mâncare mai multă și trebuie să mănânce, dar nu se gândesc că trebuie să-l încurajeze să și cheltuie ceea ce mănâncă acolo.”