Avem o nouă statuie în București!

Foto: Mircea Apostolescu

La intersecția Căii 13 Septembrie cu Șoseaua Panduri, începând de astăzi, străjuiește statuia dedicată Ecaterinei Teodoroiu.

Cu o înălțime de peste patru metri – din care 3,60 metri statuia de bronz și restul soclul din piatră naturală, statuia o reprezintă pe „Eroina de la Jiu” în picioare, în uniformă, cu pistol la centură, așa cum purtau ofițerii Armatei Române, în Primul Război Mondial.

Prima femeie ofițer combatant din Armata Română ține, în mâna dreaptă, într-o atitudine dinamică, de entuziasm, o coroană de laur, semnul victoriei iar în mana stângă poartă steagul regal, al Vechiului Regat, de dinainte de Marea Unire.

După cum a mărturisit sculptorul, reprezentarea Ecaterinei Teodoroiu este una așa cum ar fi apărut la Marea Unire, dacă nu ar fi căzut eroic, în fruntea plutonului său, în 1917, în luptele de la Mărășești.

Monumentul a fost realizat și amplasat la inițiativa Asociației Naționale a Cadrelor Militare Femei în Rezervă și în Retragere „Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu”, de către Primăria Municipiului București.

Statuia a fost dezvelită, astăzi, în prezența primarului general al Capitalei Nicușor Dan, a reprezentanților președintelui Klaus Johannis, primului ministru Marcel Ciolacu și a reprezentanților Asociației „Ecaterina Teodoroiu”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.