89 de locuri de joacă pentru copii au fost închise de ANPC, în Sectorul 1

Foto: Nicusor Dan/ facebook

Ieri, în urma unui control efectuat de către comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), 89 de locuri de joacă pentru copii administrate de către Primăria Sectorului 1, prin ADP Sector 1, au fost închise. Totodată, ANPC aplicat o amendă în valoare de 12.000 de lei.

Locurile de joacă vor rămâne închise, până la remedierea deficientelor constatate de către comisarii ANPC.

Aceste nereguli merg de la lipsa autorizației de siguranță la incendiu, a avizului de amplasare și a unei analize de risc în exploatare pentru toate echipamentele verificate, până la lipsa unui contract de mentenanță, prin care să fie prevăzute lucrările de revizie, întreținere și reparații.

De asemenea, comisarii ANPC au constatat că nu există un regulament de utilizare afișat și lipseau și avertizările cu privire la potențialele pericole.

Mai mult decât atât, comisarii ANPC au descoperit echipamente de joacă stricate, cu vopseaua exfoliată, ruginite, tobogane de plastic crăpate, leagăne cu șezuturile rupte sau cu defecțiuni în zona de prindere, balansoare instabile, din cauza unor șuruburi insuficient înfiletate, plase de escaladare desprinse, trepte slăbite, lipsa protecției pentru anumite aparate de cățărare, lipsa protecției pentru capete de șuruburi de fixare, bare de susținere din lemn putrezite, covoare de tartan cu denivelări, rupte sau chiar cu porțiuni lipsă.

Consilierul local liberal Daniel Ciungu spune că a semnalat, în mod repetat, în ultimii trei ani, problema deteriorării locurilor de joacă pentru copii aflate în administrarea ADP Sector 1.

Deși această instituție, subordonată Consiliului Local, a primit, în fiecare an, alocări bugetare generoase, remedierea deficiențelor de la locurile de joacă nu s-a produs. Din păcate, locurile de joacă vor rămâne închise pe o perioadă nedeterminată, pentru că nu se întrevede remedierea problemelor constatate de către ANPC, spune Ciungu.

Daniel Ciungu: „Așa este, e o problemă recurentă, pe care și eu am semnalat-o, de-a lungul anilor. Cei de la ANPC scriau că este vorba despre locuri de joacă din 2019-2020, deci, destul de recente. Drept urmare nu au fost menținute, nu au fost reparate, în această administrație, deși noi dăm sute de milioane de lei către instituțiile din subordine, inclusiv ADP-ul.”

Reporter: ADP-ul are bani? Poate nu are bani să repare lucrurile acestea? Fiindcă am văzut că ANPC-ul spune că nu au nici contracte pentru mentenanță, pentru reparații…

Daniel Ciungu: „E incompetență sau reavoință, nu ne dăm seama. Bineînțeles că ADP-ul are bani. Și, dacă ar avea nevoie de bani în plus, pentru acest lucru, bineînțeles că s-ar aproba instant. Problema constă și în lipsa personalului. Cu primarul Armand nu se poate lucra. Și, atunci, nu-i mai vin oameni. Nu mai vin oameni către ea, nici personal de conducere, nici personal contractual. Toată lumea pleacă din Primăria Sectorului 1, nu vine către Primăria Sectorului 1.”

Reporter: ANPC-ul a dat și o amendă și spune că locurile de joacă vor rămâne închise, până la remedierea deficiențelor. Ce se va întâmpla? Când se vor remedia aceste deficiențe și copiii vor putea, din nou, să aibă acces la locurile de joacă?

Daniel Ciungu: „E o foarte bună întrebare. Nu avem cunoștință, din punctul acesta de vedere. Așteptăm, încă o dată, ca Executivul să își facă treaba, să se ocupe, de urgență, de problema aceasta. Constant am atras atenția asupra acestei probleme. Că am pus postări pe Facebook, informațiile noastre au fost preluate în articole, că le-am scris celor de la ADP sau am interpelat-o pe doamna primar, nu s-a întâmplat nimic, din păcate”, a declarat consilierul local liberal Daniel Ciungu pentru București FM.

Am întrebat la Primăria Sectorului 1 când vor fi remediate deficiențele constatate de către ANPC. Așteptăm, în continuare, un răspuns din partea Executivului condus de către edilul Armand.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.