VIDEO: Rareș Hopincă – „Statul român nu și-a dezvoltat la timp anticorpii care să se lupte cu acest fenomen”

„Am întocmit proiectul de chestionare pentru consultarea cu părintii, iar săptămână viitoare intenționăm să demaram această cercetare în fiecare școală din București.”, anunța pe 17 septembrie, pe pagina sa de Facebook, invitatul ediției de azi #InComunitate, Rareș Hopincă, prefectul Capitalei.

Consumul de droguri a pătruns, de ceva timp, și în lumea copiilor noștri. Vârsta consumatorilor a coborât până la 13 ani, iar paleta drogurilor s-a diversificat foarte mult și se pare că „statul român, în ansamblu, nu și-a dezvoltat la timp anticorpii care să se lupte cu acest fenomen”, spune Rareș Hopincă, prefectul Capitalei. În tot acest demers, familia joacă un rol extrem de important.

„Din păcate, consumul de droguri în România a ajuns să fie un fenomen extrem de nociv, prezent în medii dintre cele mai diverse și care începe să facă victime, inclusiv în rândul tinerilor, în rândurile elevilor. Ceea ce este, fără îndoială, periculos și regretabil. Din datele oficiale, pe care le avem de la Agenția Națională Antidrog, copiii încep să intre în contact cu drogurile, de la vârste extrem de fragede. Vorbim de 12 – 13 ani. Realitatea ne arată că statul român, în ansamblu, nu și-a dezvoltat la timp anticorpii care să se lupte cu acest fenomen și când spun că nu și-a dezvoltat la timp, mă refer la majoritatea palierelor care trebuie să confrunte această lume. Sistemul medical nu a fost proiectat, în România, pentru a primi bolnavii de adicție. Poate că și instituțiile de forță nu sunt pregătite să confrunte frontal problema consumului de droguri, în aceste medii diverse și extrem de consistente. Nu în ultimul rând, părinții, de cele mai multe ori, nu știu cum să trateze cu propriul copil această chestiune, acest risc.”

 Toate aceste lucruri au condus către o reacție a autorităților, iar acum se dezbate necesitatea testării antidrog, în rândul elevilor. Un prim pas, în această direcție, a fost făcut de Instituția Prefecturii Capitalei, care a propus un chestionar care implică părinții în lupta cu acest flagel. „Acest chestionar, pe care l-am inițiat, este parte a unei campanii ample de conștientizare, prin care noi vrem să spunem, în primul rând, că fenomenul există și este periculos, iar în al doilea rând, că e important ca familia să cunoască acest lucru și să vorbească despre acest lucru.”, a spus Rareș Hopincă, care a mai precizat că în această luptă își dorește ca părinții să devină aliați de nădejde.

 „Noi avem în momentul de față două grupuri țintă pentru această cercetare. În gimnaziu și în liceu, în municipiul București, învață aproximativ 150.000 de copii. 150.000 de copii sigur că au părinți, iar noi ne adresăm părinților lor cu acest chestionar și o să le punem câteva întrebări. Nu vorbim nimic, nu vorbim de niciun fel de măsură, de niciun fel de consultare, fără un acord al părinților, pentru că obiectivul nostru, cel puțin de la nivelul prefecturii, nu este să impunem măsuri sau decizii luate pe genunchi doar pentru a promova o temă. Obiectivul este de a este de a ne face din părinți primul și cel mai important aliat, în lupta aceasta de prevenire a consumului de stupefiante.”

„Un copil care a intrat în contact cu drogurile nu este un infractor, este o victimă.”, crede Rareș Hopincă, iar ceea ce trebuie făcut este identificarea resurselor financiare care să vină în sprijinul creării de servicii specializate de terapie și consiliere.

 „Este o victimă a acestui flagel nenorocit și a unor ticăloși, vorbind foarte sincer și direct, care profită de inocența unor copii ca să facă bani într-o manieră profund ilicită, imorală. Copilul, așadar, este o victimă și trebuie tratat ca o victimă, lui îi trebuie suport, nu îi trebuie coerciție. Trebuie ca sistemul medical, mă refer aici la măsurile soft de consiliere psihologică, de terapie, de îndrumare, această parte de servicii, i-aș spune medico sociale, această plasă de siguranță, să fie creat la nivelul instituțiilor statului român și trebuie să aducem resurse financiare, pentru că despre asta vorbim până la urmă, ca să dezvoltăm aceste servicii.”

În acest demers de conștientizare se vor implica și oameni care pot servi drept modele de urmat. Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, vrea o campanie de conștientizare de mare amploare, o caravană care să meargă în școli și licee, în care specialiștii și sportivii de performanță să își spună poveștile de viață, modul în care au reușit să atingă succesul, iar aceste povești să deschidă noi orizonturi pentru copii.

„Aș vrea ca în această perioadă să existe și răstimpul de a face o caravană, tot cu sprijinul inspectoratului școlar, mai ales în licee, dar și în școlile generale, unde să ne întâlnim cu Consiliul elevilor din unitatea respectivă, cu Comitetul de părinți din unitatea respectivă. Venim noi, instituția prefectului, dar vor veni alături de noi specialiști, vor veni modele în societate. Sunt foarte mulți sportivi, care au venit spre noi în perioadă și s-au oferit, de pro bono, pentru că nu avem bugete pentru așa ceva și poate că este vorba  și de responsabilitate socială, până la urmă, să-și povestească propriile experiențe de viață, propriile reușite sportive în mediul școlar, pentru că până la urmă trebuie să le explicăm copiilor că există foarte multe metode agreabile de a și petrece timpul liber, nu neapărat în spatele blocului și cedând unor tentații. Vom merge, probabil, cu echipa națională de rugby, care tocmai a venit de la mondiale, în câteva școli, vom merge cu foști fotbaliști de renume și  cu campioni olimpici. Vrem să facem o campanie de conștientizare cât mai amplă și cât mai diversă.”

 Răspunsul copiilor nu s-a lăsat așteptat. „Mulți dintre ei vor să se implice în campania de informare”, spune Rareș Hopincă. Mesajele de informare vor fi trimise chiar de către copiii care au vrut să se implice în această luptă.

  „Noi i-am invitat la acest grup de lucru, a fost ideea Agenției Naționale Antidrog și a fost o idee foarte bună, cum am  și federația părinților sau avocatul copilului. I-am chemat la acest grup de lucru tocmai pentru a-i asculta pe cei care sunt efectiv în problemă. Și am descoperit o dorință foarte mare de implicare, de comunicare, de a organiza la nivelul fiecărei școli grupuri de lucru. Noi am decis să îi susținem cu tot ce înseamnă sprijinul logistic, informațional și așa mai departe și să-i lăsăm pe ei să trimită mesajele pentru că s-ar putea să fie mult mai eficienți decât noi, instituțiile statului, discutând cu copiii de aceeași vârstă.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.