Biden-Pachetul de securitate pe care îl voi cere Congresului este fără precedent

Oamenii din Fâşia Gaza au nevoie urgentă de alimente, medicamente şi apă, a declarat Preşedintele SUA, Joe Biden, în cadrul unei declaraţii televizate.

În acelaşi timp, el a afirmt că SUA se va asigura că Iron Dome va continua să protejeze Israelul şi că va solicita o finanţare fără precedent pentru susţinerea Israelului.

Preşedintele american a declarat că va supune vineri aprobării Congresului o cerere urgentă pentru finanţare si că va solicita Congresului SUA să se asigure că Ucraina se poate apăra singură fără încetare.

El a afirmat că nu poate lăsa politicile de partid să se interpună în calea responsabilităţii Statelor Unite ca mare naţiune.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că, „deşi Hamas şi preşedintele rus Vladimir Putin reprezintă ameninţări diferite, au în comun faptul că doresc să anihileze o democraţie învecinată. Hamas urmăreşte distrugerea statului Israel şi uciderea poporului său, în timp ce îşi foloseşte poporul ca scut uman. În acelaşi timp, Putin neagă statutul de stat al Ucrainei şi susţine că Uniunea Sovietică a creat Ucraina”.

Discursul preşedintelui american Joe Biden

„Bună seara, dragi compatrioţi americani! Suntem într-un punct de cotitură al istoriei, unul dintre acele momente în care deciziile pe care le luăm astăzi vor determina viitorul deceniilor ce vor urma. Despre asta aş dori să vă vorbesc în seara aceasta. În această dimineaţă m-am întors din Israel. Am fost primul preşedinte al Statelor Unite care a călătorit acolo în timpul unui război. Am stat de vorbă cu israelieni care au trecut prin acele momente groaznice, în momentul atacului Hamas din 7 octombrie.

Peste 1.300 de oameni omorâţi în Israel, printre care şi cetăţeni americani. Oameni nevinovaţi, de la tineri până la vârstnici, israelieni şi americani au fost luaţi ostatici şi am vorbit cu familiile americanilor care au fost capturaţi de Hamas şi i-am asigurat că facem toate eforturile pentru a-i aduce acasă.

Ca preşedinte nu este o prioritate mai mare pentru mine decât siguranţa cetăţenilor americani. Teroriştii Hamas aduc răul pur în lume şi, din păcate, poporul evreu simte asta mai puternic decât oricine altcineva. În Israel am văzut oameni puternici, determinaţi, dar, de asemenea, supăraţi şi şocaţi, într-o suferinţă adâncă. Am vorbit, de asemenea, cu Autoritatea din Palestina. Statele Unite susţin dreptul la demnitate şi independenţă al palestinienilor. La fel ca mulţi alţii, inima îmi este frântă de tragica pierdere de vieţi omeneşti care se întâmpă în Gaza, lucru care n-a fost început de Israel. Deplâng fiecare viaţă pierdută. Nu poţi ignora suferinţa pe care o resimt palestinienii. Toată lumea vrea să trăiască în pace. Am văzut 20 de luni de război în Ucraina şi am văzut cum ucrainenii au fost răniţi, atunci când Putin a decis lansarea invaziei. Am văzut gropi comune, trupuri cu urme de tortură comise de ruşi, mii de copii ucraineni furaţi de către ruşi. Este îngrozitor. Hamas şi Putin sunt ameninţări diferite, dar au o viziune comună: ambii doresc să anihileze complet democraţiile din lume. Scopul Hamas este distrugerea statului Israel şi uciderea cetăţenilor evrei. Hamas nu reprezintă cetăţenii palestinieni, îi foloseşte ca scuturi umane şi multe familii îşi deplâng morţii din cauza asta. Între timp, Putin a arătat slăbiciune în Ucraina.

Şi acum două săptămâni a spus că dacă Statele Unite se vor retrage şi ei se vor retrage. Ştiu că aceste conflicte par ciudate şi te întrebi de ce contează.

Aş vrea să împărtăşesc cu voi faptul că vreau ca Ucraina să aibă succes pe front şi că acesta este un lucru critic pentru securitate americană. Când dictatorii nu plătesc un preţ pentru agresiunile lor, vedem mai multă distrugere, mai mult haos, mai multă moarte. Costul şi pericolul pentru America este în creştere. Trebuie să oprim apetitul lui Putin pentru putere şi control în Ucraina. Putin a ameninţat şi a reamintit Poloniei că parte din teritoriul ei a fost un cadou de la Rusia. Putin a numit Estonia, Lituania şi Letonia provincii ruseşti. Pentru 75 de ani NATO a păstrat pacea în Europa şi a fost ajutat de securitatea americană. Vom apăra fiecare centimetru de NATO, aşa cum tratatul NATO ne obligă. Nu ne dorim să avem trupe americane luptând în Rusia, luptând împotriva Rusiei. În Europa ştim că aliaţii, dar şi competitorii noştri ne urmăresc, urmăresc răspunsul nostru la ceea ce se întâmplă în Ucraina, de asemenea. Dacă plecăm, dacă lăsăm Ucraina de izbelişte, alţi agresori din lume vor încerca acelaşi lucru. Riscul conflictului şi al haosului se va împrăştia în alte locuri din lume, în Pacific şi în special în Orientul Îndepărtat.

Vom continua să susţinem Israelul. Statele Unite şi partenerii noştri îşi doresc un viitor mai bun pentru Orient. Vrem un Orient Îndepărtat mai stabil, mai bine conectat. Vrem să vedem proiecte de infrastructură. Vrem să vedem creştere economică, pieţe mai bune, mai multe locuri de muncă, nu vrem să vedem război. Dacă oamenii din Orientul Îndepărtat sunt bine şi pentru noi calitatea vieţii va creşte şi asta va ţine America în siguranţă. Valorile americane ne vor face parteneri de încredere pentru alte ţări. Nu putem să întoarcem spatele Ucrainei, Israelului, nu putem face asta.

De aceea, mâine o să trimit o cerere Congresului american pentru a ne susţine partenerii critici, inclusiv Israel şi Ucraina. Este o investiţie inteligentă, care ne va ajuta să păstrăm securitatea pentru următoarele generaţii. Ne va ajuta să construim o lume mai sigură, mai prosperă pentru copiii şi nepoţii noştri. Trebuie să ne asigurăm că au tot ce au nevoie pentru a se proteja, pentru a-şi proteja oamenii.

Pachetul de securitate pe care îl voi cere Congresului este fără precedent. Va creşte calitatea armatei israeliene, lucru de care este nevoie. Ne vom asigura că iron Dome va continua să protejeze cerul deasupra Israelului. Ne vom asigura că toţi actorii ostili din regiune ştiu că Israelul este mai puternic decât niciodată şi Statele Unite îi sunt alături. În acelaşi timp, am discutat cu premierul Netanyahu despre nevoia critică de a respecta regulile războiului, de a proteja civilii cât de bine se poate. Oamenii din Gaza au nevoie urgent de mâncare, de medicamente. Ieri, în discuţii cu liderii Israelului, am ajuns la o înţelegere pentru primul transport de asistenţă umanitară pentru palestinienii din Gaza. Hamas nu va fura aceste transporturi.

Vom deschide un culoar pentru livrări sigure, pentru a salva vieţile palestinienilor. Le-am spus isranelilor: oricât de greu ar fi, nu putem renunţa la pace, nu putem renunţa la soluţia celor două state. Israel şi Palestina merită să trăiască împreună, în demnitate şi pace. Trebuie să fim sinceri: în ultimii ani, prea mult ajutor a fost acordat şi a ajuns pe mâinile unor grupuri care promovează antisemitismul, chiar şi aici, în America. Am văzut momente care ne-au şocat şi ne-au frânt inimile. Pe 7 octombrie, atacul terorist a creat amintiri îngrozitoare în memoria colectivă a evreilor. Astăzi, copiii evrei sunt persecutaţi în şcoli. Vrem doar să ne vedem de vieţi. Ştiu că mulţi dintre voi, mulţi dintre comunitatea arabă din America, comunitatea palestinienilor v-o spuneţi: o luăm de la capăt, islamofobie. Exact cum am văzut după 11 septembrie. O mamă a fost înjunghiată zilele trecute Un băieţel a fost înjunghiat în faţa casei lui din Chicago. Numele lui era /…/, un mândru american dintr-o familie palistiano-americană. Nu putem să stăm şi să ne uităm la lucrurile acestea cum se întâmplă. Trebuie să luptăm împotriva antisemitismului, trebuie să nu lăsăm islamofobia să devină ceva normal. Vreau să ştiţi, vă văd şi aparţineţi ţării noastre, vreau să vă spun: sunteţi cu toţii americani, suntem cu toţii americani. În astfel de momente apar furia, supărarea. Trebuie să lucrăm mai intens ca oricând să ne păstrăm valorile care ne fac cine suntem. Suntem o naţiune care apreciază libertatea, libertatea de exprimare. Trebuie să facem asta în continuare fără teama de a fi persecutaţi în şcoli sau în comunităţile noastre. Trebuie să ne vedem nu ca duşmani, ci ca americani, concetăţeni. Atunci când am fost în Israel ieri le-am reamintit despre experienţe.

Am trimis Ucrainei echipament militar care stătea în depozite, iar cu banii pe care i-am cerut de la Congres ne-am modernizat noi armata. Echipamentele sunt făcute în America, precum rachetele Patriot sunt făcute în Arizona. Obuzele de artilerie sunt fabricate în mai multe state din Statele Unite. Exact la fel cum s-a întâmplat în Al Doilea Război Mondial, astăzi lucrătorii americani construiesc arsenalul democraţiei.

Daţi-mi voie să închei astfel: mai devreme anul acesta m-am urcat în Air Force One şi am zburat în Polonia pentru un zbor secret. Am urcat apoi într-un tren cu geamurile negre pentru zece ore şi am ajuns în Kiev şi am fost alături de ucraineni în lupta lor curajoasă împotriva lui Putin. Am fost primul preşedinte într-o zonă de război de la preşedintele Lincoln. Am fost doar eu, împreună cu câţiva membri ai cabinetului meu. M-am întâlnit cu preşedintele Zelenski. N-am adus acolo războiul, am adus acolo ideea Americii, promisiunea Americii pentru oamenii care luptă pentru acelaşi lucru pentru care am luptat şi noi acum 200 de ani: libertate, independenţă, puterea de a ne determina viitorul. Când mergeam prin Kiev cu preşedintele Zelenski am auzit sirenele de raid aerian. Am simţit ceva ce am simţit mai puternic decât oricând. America este o putere în lume. Aşa cum a spus un prieten de-al meu, suntem o ţară indispensabilă pentru oamenii de peste tot în lume. Există speranţă datorită nouă. Sunt oameni care cred într-o viaţă mai bună, într-un viitor mai bun datorită nouă. Şi sunt oameni care câştigă pentru noi. Dar timpul este extrem de important. Ştim că acum populaţia este divizată. Nu putem să lăsăm conflictele mici să nu fim responsabili. Nu putem lăsa Hamas şi pe Putin să câştige. Refuz să las asta să se întâmple. În astfel de momente trebuie să ne amintim cine suntem, suntem Statele Unite ale Americii. Statele Unite ale Americii! Nu este nimic ce nu putem face dacă lucrăm împreună. Dragi compatrioţi, vă mulţumesc pentru timpul vostru! Dumnezeu să vă binecuvânteze şi Dumnezeu să ne apere!”

surse: discurs tv, Rador

sursa foto: captura tv

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.