Rafila: Strategia de sănătate vizează dezvoltarea programelor preventive şi schimbarea balansului către serviciile ambulatorii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, precizează că Strategia naţională de sănătate 2023 – 2030, adoptată  de către Guvern, vizează dezvoltarea programelor preventive şi un rol mai important pentru serviciile ambulatorii.

Rafila a menţionat că Strategia de sănătate 2023-2030 este corelată cu strategii sectoriale, precum Planul naţional de control al cancerului sau Strategia pentru boli cardiovasculare şi cerebrovasculare.

Ministrul a menţionat că un alt obiectiv al strategiei este creşterea colectărilor la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

În ce priveşte necesitatea creşterii numărului de medici de familie, Rafila a declarat că în acest an, la concursul de rezidenţiat, a fost alocat cel mai mare număr de locuri de medicină de familie din istorie. Obiectivul este ca în trei-patru ani, pe măsură ce numărul medicilor de familie se va reduce prin pensionare, să existe posibilitatea înlocuirii lor. Pe de altă parte, în prezent 500.000 de persoane nu beneficiază de servicii de asistenţă medicală primară.

El a menţionat că, pentru a creşte numărul medicilor de familie din localităţile rurale, sunt importante şi condiţiile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea.

Rafila a declarat că strategia include şi o componentă care vizează integritatea cadrelor medicale şi a precizat că aceasta poate fi dobândită inclusiv prin informare.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.