Rafila: Strategia pentru limitarea infecţiilor nosocomiale şi combaterea fenomenului de rezistenţă la antimicrobiene este una multisectorială

Strategia naţională pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi combaterea fenomenului de rezistenţă la antimicrobiene în România pentru perioada 2023-2030, aprobată vineri de Guvern, este o strategie multisectorială, care ţine cont şi de sectorul veterinar, dar şi de factori de poluare a mediului, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

El a punctat că, deja, Ministerul Sănătăţii a realizat o serie din acţiunile prevăzute în strategie, cum ar fi dezvoltarea laboratoarelor de microbiologie la nivelul spitalelor.

Ministrul a spus că „prevenirea infecţiilor în sine şi reducerea la zero nu este posibilă”.

Pe de altă parte, a explicat ministrul, scăderea rezistenţei la antibiotice în ţara noastră este posibilă doar în condiţiile în care consumul acestora este supus unui control strict.

„Antibioticele sunt strict pentru tratarea infecţiilor bacteriene în cantităţile şi cu tipul recomandat. Există o ştiinţă a acestor prescripţii. Ne preocupă informarea nu numai a medicilor, ci şi a farmaciştilor şi a populaţiei generale în ceea ce priveşte prescripţia de antibiotice”, a completat Rafila.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.