Dăm sau nu drumul la căldură, în bloc? Bucuresti FM aduce toate lămuririle privind sezonul de încălzire

Am intrat în ultima decadă a lui octombrie și chiar dacă avem câteva zile calde, când temperatura atinge la miezul zilei 30°C poate și un pic peste, se apropie sezonul de încălzire.
Nu doar sezonul de încălzire stă să înceapă, ci, odată cu acesta, și nesfârșitele certuri din cadrul asociațiilor de proprietari cu privire la pornirea încălzirii.
În timp ce unii dintre proprietari țipă la președintele asociației să dea drumul la căldură, alții, la fel de hotărâți, cer ca președintele să nu deschidă vana de căldură de la subsolul blocului, că „afară încă e cald și să mai amânăm facturile mari”.

Mihai Mereuță, președintele Ligii „Habitat” a Asociațiilor de Proprietari spune că, odată ce există agent termic, la baza blocului, nici administratorul, nici președintele asociației de proprietari, nici chiar asociația nu pot decide să nu furnizeze căldură, dacă există proprietari care doresc.
Montarea repartitoarelor ar constitui singura formulă care să-i permită fiecărui proprietar să decidă dacă dă sau nu drumul la sistemul de încălzire, fără a afecta drepturile celorlalți proprietari, explică Mereuță.

Reporter: Și vine o perioadă când unii se duc să țipe la președintele de asociație: dă drumul la căldură, că e frig. Alții se duc să țipe: NU da drumul la căldură, că vin facturile mari. Repartitoarele ar putea ajuta și la chestia asta?

Mihai Mereuță: Da, soluția repartizării și a existenței robineților termostați ar fi putut duce în timp la un sistem care să fie încărcat tot timpul – nu după calendar, ci după nevoile oamenilor, cu energie. Cine vrea deschide și consumă, cine nu ține închis, dar nu la nivel de bloc, la nivel de apartament.
E clar că, în clipa în care există agent termic, la baza blocului, nici președintele, nici administratorul și nici măcar asociația, în ansamblul ei, nu poate decide să nu furnizeze energie, în imobil, dacă există doritori, bineînțeles, a explicat Mihai Mereuță pentru București FM.

De aproape 20 de ani trebuiau montate repartitoare pe calorifere…

Și se mai apropie ceva, data de 31 decembrie, care, potrivit Legii 196/2021, constituie termenul limită pentru montarea repartitoarelor de costuri pe toate caloriferele din blocuri.

Desigur, majoritatea proprietarilor refuză montarea repartitoarelor, din mai multe motive.
Mai întâi, pentru că „au auzit” ei că cine își montează repartitoare plătește mai mult.

Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, spune că repartitoarele pot genera costuri mai mari numai acelor proprietari care si-au mărit suprafața radiantă, prin montarea unor calorifere suplimentare sau mai mari sau acelora care au lângă ei apartamente neîncălzite sau în blocurile în care sunt prea multe apartamente deconectate de la sistemul de termoficare.
Toate problemele pot fi, însă, corectate prin modificarea normei de repartizare a costurilor în sensul creșterii ponderii părților comune, spune șeful „Habitat”.

Reporter: Există o legendă urbană, că cine își pune repartitoare plătește mai mult la întreținere. E adevărată chestia asta?

Mihai Mereuță: NU, nu poți să pui un magnet pe frigider și să crească consumul de energie al frigiderului.
În schimb, nu există bloc în care să fi crescut consumul pe branșament. Dacă consumul pe branșament scade – deci, s-au montat repartitoare și scade consumul cu 17%, nu zic 30%, adică, o cantitate mai mică cu 17% nu poate, repartizată fiind, să genereze creșteri tuturor.
Generează creșteri numai unora: cine a avut set-ul mai mare – că, na, si-a pus calorifer în balcon, si-a schimbat caloriferul vechi cu unul nou.
Poate să genereze creștere că sunt prea multe apartamente deconectate, te învecinezi cu apartamente neîncălzite, nelocuite, ai avut ghinion, e un apartament nelocuit …
Și toate problemele sunt generate de norma de repartizare. Se puteau corecta prin norma de repartizare. Puneai un procent mare pe părți comune și descurajai închiderea totală, explică Mihai Mereuță.

Șeful „Habitat” insistă, însă, că mai este o condiție fundamentală pentru că repartitoarele să funcționeze, și anume aceea a respectării parametrilor agentului termic, la baza blocului, de către furnizorul serviciului public de termoficare.

Dacă Primăria ar plăti montarea repartitoarelor, ar realiza economii importante…

Un alt motiv pentru care proprietarii refuză montarea repartitoarelor este acela că nu vor să plătească pentru montarea acestora.

Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, spune că singura soluție ar fi ca montarea repartitoarelor să fie susținută financiar printr-un program cu finanțare de la bugetul central sau de la cel local. În acest fel s-ar putea realiza economii importante prin scăderea sumelor plătite ca subvenție la termoficare.

„Din păcate, s-a amânat (… anul trecut n.r.) fără supliment. Adică, în sensul că eu am cerut, suplimentar și o strategie, cu măsuri clare, cu specificații clare, că se finanțează, de unde se finanțează.
De exemplu, era clar că e eligibil pe PNRR și pe orice program legat de valul renovării, reabilitare termică – profundă sau mai puțin profundă.
Beneficiile sunt foarte mari pentru autoritate. Vorbim de 2 miliarde de lei subvenție (… la termoficare n.r.) și nu ne-ar interesa să economisim 5-600 de milioane dintre acestea?
Obligația Guvernului de a finanța și obligația autorității publice locale, înainte de a apărea cu o notificare sau cu vreo amendă, de a informa și de a asigura respectarea tuturor condițiilor tehnice și de montaj”, a declarat Mihai Mereuță pentru București FM.

Liga „Habitat” mai cere și susținerea financiară de către autorități a contorizării individuale a gazelor, în paralel cu montarea repartitoarelor, pentru a descuraja folosirea gazelor pentru încălzire.

Un alt motiv foarte puternic este acela că oamenii nu iau in serios obligatia legală a montării repartitoarelor, pentru că noul termen face parte dintr-o serie de prorogări de termene.
Asta pentru că despre obligația montării repartitoarelor se vorbește – că într-o variantă modernă a vechii povești cu Petrică și lupul, de aproape 20 de ani.
Astfel, obligația a fost stabilită pentru prima dată prin HG 933/2004, termenul limită prevazut fiind 31 iulie 2007.
Apoi, prin HG 609/2007, termenul a fost prorogat pentru 30 septembrie 2009.
O altă amânare aduce Legea 121/2014 care prevede ca termen limită data de 31 decembrie 2014.
Apoi, timp de șapte ani, nu se mai întâmplă nimic.

Obligativitatea montării repartitoarelor este readusă în prim plan prin Legea 196/2001, care fixa ca termen data de 31 decembrie 2021.
Termenul este, însă, amânat, din nou, pentru 31 decembrie 2022.
Bineînțeles că, în continuare, procentul de conformare la obligația legală este atât de neînsemnat încât, la finele anului trecut, termenul a fost prorogat, din nou, pentru finalul acestui an.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.