Primăria promite că va reface marile parcuri ale Capitalei

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Primarul general Nicușor Dan a admis că parcurile administrate de către Municipalitate, prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB), nu arată, încă, așa cum ar trebui. Însă, ALPAB ar face, în marile parcuri din Capitală, lucrări restante de zeci de ani, susține edilul șef.

În context, trebuie amintit faptul că, în august 2021, Nicușor Dan promitea că parcurile aflate în administrarea ALPAB vor fi reabilitate, în doi ani de zile.

„Mai avem până când parcurile vor fi reabilitate. Însă facem acele mari investiții care nu s-au făcut de 10, 20, 80 de ani. Cum este Podul Mare din Tineretului, cum este Podul Mare din Cișmigiu, cum sunt aleile din Parcul Tineretului, cum sunt malurile de lac din Herăstrău, cum e sistemul de iluminat din Herăstrău. Poate că, atunci (… august 2021 n.r.), am fost prea optimist”, a declarat Nicușor Dan.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Cât privește starea precară a aleilor din Herăstrău, edilul Capitalei spune că, mai întâi, trebuie refăcute malurile de lac și, apoi, restul aleilor.

„Nu poți, degeaba refaci aleile, că s-a mai încercat, noi am făcut Aleea Michael Jackson, care este departe de malul de lac. Degeaba faci aleile, dacă nu consolidezi malul de lac. Pentru că pământul alunecă înspre lac și aleea se rupe. Deci, asta vrem noi să facem.
Acolo e o investiție consistentă, de ordinul de 75 de milioane de lei, pentru a reface toate malurile. Odată ce consolidăm malurile de lac, nu mai avem probleme cu aleile și putem să le facem definitiv”, a declarat edilul șef.

Lucrările de consolidare a malurilor Lacului Herăstrău ar putea demara în luna noiembrie și ar urma să dureze un an de zile. Pentru consolidarea malurilor, lacul va fi golit de apă, spune șefa ALPAB, Corina Bega.

„Am finalizat procedura de achiziție și, de îndată ce vom obține autorizația de construcție, noi sperăm chiar la începutul lunii noiembrie, ne pregătim de golirea lacului. Am avut discuții și cu agenții economici care au activitate pe malul lacului și urmează să golim lacul și să demarăm activitatea.

În contract, activitatea este prevăzută să dureze 12 luni. Dar, ce știm cu siguranță este că, dacă nu se va finaliza lucrarea până la sfârșitul lunii mai a anului 2024, lucrările vor fi întrerupte, contractul va fi sistat și se va redeschide, în toamna anului următor. Cu siguranță, nu vom avea, peste vară, Lacul Herăstrău fără apă”, promite șefa ALPAB.

Parcul Cișmigiu ar urma să primească mobilier nou. Chiar și aleile ar putea fi reparate, dar nu se știe cu ce costuri.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

„Mobilierul deja s-a comandat, urmează ca, până la 15 decembrie, să primim 1.500 de bănci și 1.500 de coșuri noi. Se vor completa, acolo unde este nevoie, și se vor înlocui cele care sunt deteriorate.

Pentru alei, acum suntem pe ultima sută de metri să finalizăm devizul pentru reparații. După care, urmează să obținem aviz de la Ministerul Culturii. Estimarea noastră este ca, în primăvara anului viitor, să circulăm pe alei noi, în Cișmigiu. Costul nu pot să vi-l spun, până nu-mi vine devizul”, a declarat Corina Bega.

Desigur, din declarațiile șefei ALPAB nu se înțelege exact dacă a existat o licitație pentru atribuirea contractului de execuție a lucrărilor de reabilitare a aleilor din Cișmigiu. Fiindcă, dacă ar fi existat o procedură de achiziție publică, ar fi trebuit să existe și un preț, cel oferit de către câștigătorul licitației.

Deocamdată, cert este că Primăria Capitalei și ALPAB nu au reușit să rezolve și celebra problemă a ciorilor din Parcul Cișmigiu, așa cum recunoaște chiar edilul șef.

Reporter: În Cișmigiu, ați aflat, până la urmă, de ce vin păsările, de ce se face mizerie, cum puteți să nu mai fie mizerie?

Nicușor Dan: „Am avut mai multe încercări, aici, în Cișmigiu, pe care le cunoașteți. Acum încercăm, încă, a treia sau a patra oară. Am vorbit cu specialiști în păsări. Nu am reușit”.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

În schimb, s-ar putea să vedem, plimbându-se prin Cișmigiu, echipe de intervenție anti-ciori, echipate cu stroboscoape. Dacă nici această metodă nu va funcționa, atunci ALPAB își propune să organizeze chiar un festival împotriva ciorilor, în Cișmigiu.

„Din acest motiv, ultimul test pe care l-am avut, aici, într-o seară, cu un activist dintr-un ONG, a fost cu lumini intermitente, din acelea de tip stroboscop. Atâta timp cât sunt mobile și nu sunt într-un punct fix, funcționează. Căutăm echipe mobile, cu care să implementăm acest sistem.

Dacă nici acesta nu va funcționa, urmează să venim cu propunerea organizării unui festival al artificiilor, festival al luminilor, tot așa, în ideea de a le îndepărta, în primăvara anului viitor”, a declarat șefa ALPAB, Corina Bega.

Nu rezultă foarte clar de ce Primăria Capitalei și ALPAB sunt supărate doar pe bietele ciori și nici cât de eficientă ar fi alungarea acestora din Cișmigiu, din punctul de vedere al curățeniei, atâta timp cât și porumbeii vin în număr foarte mare în parc, fiind hrăniți cu mare drag de mulți oameni.

Ca atare, o însemnată parte a mizeriei de pe alei și de pe bănci se datorează și mulțimii de porumbei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.