Ascultă Radio București FM Live

Ce investiții face sau nu face Sectorul 1?

Ce investiții face sau nu face Sectorul 1?
Foto: Facebook/ primaria sector 1

Articol de Mircea Apostolescu, 26 octombrie 2023, 15:35 / actualizat: 26 octombrie 2023, 20:45

Bani de la panseluțe la încălzire, creșe, grădinițe, școli și locuințe sociale!

Consilierii locali din Banu Manta au adoptat, astăzi, rectificarea bugetului Sectorului 1.
Proiectul de rectificare al edilului Clotilde Armand a fost amendat de către consilierii locali.

Prin amendament au fost alocați 40 de milioane de lei pentru majorarea capitalului social al CET Grivița și demararea construirii unui nou CET în zona Aviației, 66 de milioane pentru achiziția de imobile pentru creșe, grădinițe și școli iar 60 de milioane de lei pentru achiziția de locuințe sociale.

„(…)Trebuie să asigurăm bugetul necesar CET Grivița SA pentru achiziționarea de materie primă în vederea furnizării agentului termic locuitorilor Sectorului 1 în sezonul rece 2023-2024, precum și pentru realizarea studiilor tehnice și demararea investiției CET Nord, în Cartierul Aviației.
O altă motivație este asigurarea unor condiții optime de învățământ, respectiv într-un singur schimb, în toate școlile din sector, precum și pentru asigurarea unui loc, în creșele și grădinițele din Sectorul 1, pentru fiecare copil.
Asigurarea unor condiții de locuit decente pentru categoriile sociale dezavantajate.
În prezent există aproximativ 364 de solicitări din partea cetățenilor pentru atribuirea de locuințe sociale, iar vechimea acestor solicitări depășește, în unele cazuri, 15 ani” a explicat președintele Comisiei de Buget a Consiliului Local al Sectorului 1, liberalui Dinu Gheorghe.

Consilierii locali au tăiat 120 de milioane de lei de la ADP Sector 1. Banii ar fi urmat să fie folosiți pentru plantarea de panseluțe, în lunile noiembrie și decembrie, potrivit viceprimarului PNL al Sectorului 1, Ramona Porumb. Au fost, de asemenea, luați bani de la asfaltarea unor străzi.

Oliver Leon Păiuși, viceprimar USR: „O să putem să facem mai departe ce dumneavoastră nu doriți”!

Amendamentul PNL susținut și de către consilierii PSD a fost adoptat. Însă, amendarea proiectului de rectificare bugetară al Executivului a stârnit indignarea viceprimarului USR Oliver Leon Păiuși.

„Domnule Dinu Gheorghe, astăzi, ați reușit o mare performanță, ați luat încă 100 de milioane de la Administrația Domeniului Public, cu un scop foarte bine țintit, acela de a nu se mai putea amenaja spațiile verzi. Ați luat 20 de milioane de la străzi, cu un scop, la fel, bine țintit, să nu mai reușim să reparăm din străzi.
Dar, v-am mai repetat și data trecută, cu toată opoziția dumneavoastră, a grupului dumneavoastră, PNL și PSD, noi tot vom face asta mai departe și vom arăta că o să putem să facem, mai departe, ceea ce dumneavoastră nu doriți”, l-a admonestat viceprimarul USR Oliver Leon Păiuși pe președintele Comisiei de Buget a Consiliului Local, liberalul Dinu Gheorghe.

Ramona Porumb, viceprimar PNL: „Iarna nu se prea plantează flori, nici iarbă”!

Tăierea fondurilor destinate plantărilor, de la ADP, a fost făcută pentru a nu risipi banul public, a replicat viceprimarul liberal al Sectorului 1, Ramona Porumb.

„De obicei iarna nu prea se plantează nici flori, nici iarbă, nici nimic. Deci, cu 120 de milioane, în două luni, la ADP, nu știu ce vreți să faceți cu ei. Dar dacă plantăm acum – cum am mai plantat, prin august, pomi și sunt toți uscați, nu facem decât să aruncăm banii cetățenilor pe geam.
Așa că nu mă luați cu 120 de milioane și cu nu mai vrea PNL să planteze și să amenajeze spațiile verzi, nu vrem să irosim banii, iarna, pe așa ceva”, a precizat viceprimarul Ramona Porumb.

Clotilde Armand: Consilierii PNL și PSD blochează zeci de investiții, de sute de milioane de lei!

De altfel, și primarul Clotilde Armand îi acuzase, printr-un comunicat de presă oficial, încă inainte de debutul ședinței, pe consilierii PNL și PSD că ar bloca de luni de zile proiecte importante, precum modernizarea lifturilor, masacrarea unor străzi și reabilitarea Teatrului Masca și a Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu.

In comunicatul Primăriei Sectorului 1, edilul Sectorului 1 face o sinteză a proiectelor respinse sau nesupuse votului în ultimele 10 luni de către Consiliul Local Sector 1 și care s-au regăsit, din nou, pe ordinea de zi a ședinței de azi.

Ar fi vorba, conform comunicatului, „de zeci de investiții, de sute de milioane de lei, esențiale pentru dezvoltarea Sectorului 1 și pentru creșterea standardului de viață a comunității locale care au fost blocate în mod repetat de majoritatea din Consiliul Local Sector 1: reabilitarea Teatrului Masca, construirea în cartierul Odăi de locuințe pentru tineri, profesori și cadre medicale, înlocuirea a aproape 900 de ascensoare din blocuri cu unele performante energetic, modernizarea și refuncționalizarea Pieței 1 Mai, asfaltarea și modernizarea a zeci de străzi etc”.

“Nu pot să înțeleg de ce nu vor reabilitarea Teatrului Masca, să facem Piața 1 Mai modernă, să avem locuințe pentru tineri- construite din bani europeni, sau să înlocuim ascensoarele vechi din blocurile ridicate în perioada comunistă, nu vor străzi, nu vor să tragem apă și canal în cartierele nou construite, nu vor nimic pentru comunitatea locală. Vorbim de investiții de sute de milioane de lei care au fost refuzate sistematic de consilierii actuali PNL PSD. Așa arată dezastrul pe care actuala coaliție de guvernare îl face în Sectorul 1. Ani risipiți din cauza acestor persoane care gândesc pentru propriul portofel, nu pentru comunitate. Judecați voi acum ce excedent vom avea din cauza celor care atunci când nu mai pot să fure distrug totul.”, ar fi declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, conform comunicatului Primăriei Sectorului 1.

Daniel Ciungu, consilier local PNL: Proiectele sunt votate din 2019-2020!

Proiectele pentru reabilitarea lifturilor și a celor două teatre sunt votate de 3 – 4 ani și sunt în vigoare. Edilul Clotilde Armand nu are altceva de făcut decât să pună în aplicare aceste hotărâri de Consiliu Local, explică Daniel Ciungu, consilier local PNL.

„Atât proiectul pe lifturi, cât și proiectele pe Teatrul „Masca” și „Bazilescu”, au fost votate și adoptate de către Consiliul Local, în 2019 și 2020. Sunt, drept urmare, proiecte în vigoare, astăzi, pe care primarul refuză să le pună în aplicare.
Ea nu a venit, până astăzi, cu niciun proiect pentru a le abroga și pentru a propune noile sale idei, dar a blocat, de exemplu, pe partea de lifturi, în 2021, la început, a blocat, pur și simplu, licitația.
Deci, se făcuse totul. Primăria începuse licitația, era aproape de final licitația, pentru a începe lucrările, să se repare lifturile, în Sectorul 1. Ea a blocat-o, a închis-o, a anulat-o, doi ani de zile nu a făcut nimic. Și, acum, vine, din nou, cu niște obligații pentru asociațiile de proprietari, să facă un contract cu o anumită firmă, pentru mentenanță. Este ceva foarte ciudat, pentru noi.
Drept urmare, Consiliul Local a adoptat, din 2019, proiectul pentru lifturi, este în vigoare, primarul refuză, de la începutul mandatului său, să-l pună în aplicare”, a declarat Ciungu.

Cât despre modernizarea străzilor, liberalul Daniel Ciungu spune că, până acum, Executivul din Banu Manta nu a adus pe masa consilierilor decât două proiecte privind extinderea rețelei de apă-canal și asfaltare a unor străzi de pământ. În rest, proiectele propuse de către Executivul condus de către Clotilde Armand vizează străzi de o bună calitate, care necesită doar reparații minore.

Această prezentare necesită JavaScript.

„Toate străzile acestea, de calitate bună sau chiar foarte bună, pe care ni le aruncă pe gât de 15 ori, au fost votate prima oară. Și am spus foarte clar, aceste străzi nu au nevoie să fie decopertate total și refăcute. Ele au 2-3 gropi pe ele, pot fi făcute de ADP, într-o zi – două și totul este ok, pentru ani de zile.
Faptul că ea vrea să facă o stradă care e în calitate bună înseamnă, din punctul meu de vedere, doar campanie electorală. Se poate face repede o stradă de genul ăsta, arată pentru oameni: uitați ce am făcut eu.
Problema este, însă, că, în Sectorul 1, sunt peste 200 de străzi care nu au apă-canal sau asfalt, sunt peste 80 de străzi de pământ. Cu acestea, nu prea a venit în Consiliul Local, a venit cu o singură stradă de genul acesta și întâmplător pe ea locuia un consilier local USR.
Acum, mâine, astăzi, cu o a doua stradă, care va fi votată, de altfel, Dumitru Iordan, într-o calitate foarte proastă, pentru că cetățenii din zona Chitila Triaj au făcut presiune publică asupra ei”, spune consilierul local Daniel Ciungu.

Alexandru Pânișoară, activist civic: „Cetățenii din Chitila Triaj plătesc aceleași taxe și impozite ca toți cetățenii Sectorului 1”!

Activistul civic Alexandru Pânișoară spune că, prin aderarea României la „Agenda 2030”, statul român si-a asumat, încă din 2017, obligația de a asigura accesul fiecărui cetățean la infrastructura strict necesară – curent electric, apă și canalizare. Mai mult decât atât, cetățenii care trăiesc pe străzile fără utilități plătesc aceleași taxe și impozite locale ca și aceia care beneficiază de infrastructură modernă.

„Așa este și nu este singurul loc (…Chitila Triaj n.r.). Într-adevăr, acolo, este, probabil, cel mai puternic impact și cel mai profund și cea mai mare comunitate, la un singur loc, care suferă de pe urma acestei lipse de infrastructură.
Mai există încă un cartier, lângă Centură, numit „Felicity”, care are aceeași problemă.
Cei despre care vorbeați, din Chitila Triaj, nu au nici măcar infrastructură de transport, drumuri, străzi asfaltate. Au pământ, țărână, nici măcar iluminat public nu au.
(…) Prin care s-a adoptat „Agenda 2030” a lumii, care stabilește, printre altele, fiecare stat membru are obligația să asigure fiecărui cetățean în parte infrastructură fără de care nu poate exista, adică energie electrică, alimentare cu apă potabilă și canalizare.
Situația din Chitila Triaj arată lipsa administrației de competență, de interes cu privire la nevoile cetățenilor. Acei cetățeni care nu au apă, nu au canalizare, nu au drumuri, nu au iluminat public, plătesc aceleași taxe și impozite, la aceleași valori ca și cei, tot din Sectorul 1, care au acces la toate aceste rețele” , a declarat pentru București FM Alexandru Pânișoară de la Asociația pentru Dreptul Urbanismului.

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară

Universitatea din Bucureşti este, conform ediţiei I a clasamentului Times Higher Education – Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima...

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:57

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, un eveniment unic, care îmbină cultura, tradiţiile şi bucuria Crăciunului, va avea loc, în...

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:54

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!

De mâine până duminică, 24 noiembrie, curtea interioara a Muzeului Naţional al Ţăranului Român adună la un loc meșteri, artizani,...

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:42

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!

𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚̆, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, se aprind luminițele de sărbători și tot atunci, la...

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:59

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO

Este sau nu necesar acest referendum, cum se vor soluționa pe viitor cererile de construire din București, dat fiind numărul redus al angajaților...

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:31

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman

Situatie fara precdent, la RAR. Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a...

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman