La Centrul Naţional al Dansului Bucureşti începe Iridescent, un festival care vine cu spectacole în premieră, în România, dar şi cu 23 de evenimente performative inedite: cutia de vise a Ioanei Păun (performance-ul Dreamers), discuţia explorativă despre ireversibilitate, moderată de Constantin Vică sau maratonul de Idei pentru Planeta Pământ, cu peste 25 de voci publice care vor veni cu soluţii personale la probleme sistemice, party în Apollo111 şi proiecţia filmului ”O întâmplare cu Jazz”, la Elvire Popesco!
3 spectacole au fost selectate în ediţia Twenty23 a prestigioasei Aerowaves, reţeaua europeană de dans contemporan.
Dacă spectacolul MOS al Ioannei Paraskevopoulou ne invită într-un univers sonor, plin de peisaje cinematice şi obiecte de fiecare zi, atunci Cafe Muller-ul lui Dominik Wiecek ne transportă în lumea fanficţiunilor, într-un omagiu dedicat Pinei Bausch, nelipsit însă de umor. Al treilea spectacol Aerowaves adus la Bucureşti e Nabinam de Jean-Baptiste Baele, un solo performativ în care artistul originar din Madagascar spune povestea adopţiei sale în Belgia. Se ţin pe 8, 12 şi 18 noiembrie în Iridescent şi nu-s de ratat!
Adriana Butoi din nou pe scena din România!
Actriţa Adriana Butoi revine, după mulţi ani, pe o scenă românească, mai exact la Teatrul Bulandra, cu spectacolul Kill the Fucking Bill(s) pe 2 noiembrie. Adriana lucrează în Mexic ca artistă interdisciplinară încă din 2011 şi propune un spectacol inspirat de filmul Kill Bill al lui Quentin Tarantino, care va transforma Sala Liviu Ciulei într-un spaţiu de luptă împotriva sistemelor care au provocat eşecul utopiilor personale şi colective în istorie.
Spectacolul care marchează Preşedinţia Spaniei la Consiliul Uniunii Europene
Artistele Mercedes Peon şi Janet Novas vă dau întâlnire pe 21 noiembrie la Teatrul Odeon, într-un spectacol ce îmbină ritualitatea pe care o dau muzica şi dansul, cu teme actuale şi puternice: identitate, apartenenţă, gen. Mercedes mais eu e o lucrare în care fiecare pulsaţie şi fiecare ton, fiecare voce şi fiecare tăcere ne dă măsura sensibilităţii celor două artiste şi ne angajează într-o transă ludică din care nu vrem să ieşim prea curând.
Premiera Academiei de Dans şi Performance
Tinerii artişti absolvenţi ai singurului program regional de formare în dans şi performance, Academia de Dans şi Performance, au pregătit un performance sub coordonarea coregrafei Ioana Marchidan. Dacă vii la premiera Bodies on the line pe 14 noiembrie îi (re)cunoşti pe Anca Stoica, Sergiu Diţă, Alexandra Zavelea, Hunor Varga şi Eva Danciu, care îţi vorbi & dansa despre statutul de artist independent, cu poveşti personale şi situaţii în care oricine se poate regăsi.
Un performance auto-bio-coreo-grafic
Reputatul creator francez Jerome Bel îşi relatează propria viaţă în lumea dansului… în interpretarea altcuiva! Performance-ul Jerome Bel a făcut, prin această metodă, înconjurul lumii: în fiecare ţară în care a avut loc reprezentaţia, alţi performeri şi regizori au interpretat şi montat personajul-spectacol Jerome Bel. În versiunea românească, regia îi aparţine lui Mihai Mihalcea, iar performer este Cristian Nanculescu. Vino pe 10 noiembrie să-l urmăreşti pe Nanci într-un joc în care ‘eu este celălalt’.
Workshop-uri pentru profesionişti
Artiştii Dominik Wiecek, Jean-Baptiste Baele, Janet Novas şi Moritz Ostruschnjak pregătesc fiecare câte-un workshop în Iridescent, ceea ce înseamnă un total de 4 ocazii în care dansatorii şi performerii români profesionişti pot lua contact cu metode noi.
Dominik îi încurajează pe participanţi să-şi imagineze că iau parte la un spectacol inexistent, pe scena operei din Wuppertal, în timp ce Jean-Baptiste propune o tehnică de execuţie a mişcărilor cu minim de efort şi maxim de impact. Janet îi va imersa pe artiştii înscrişi într-un corp care se bucură şi-şi asumă riscuri fără teamă de eşec, iar Moritz îi va dezvăţa de statutul de creatori de imagini. Toate se-ntâmplă în Iridescent, pe 11, 17, 22 noiembrie şi 29-1 decembrie.
Alte reconfigurări ale sensibilului
Pe lângă multe alte spectacole puternice, Iridescent îţi aduce şi evenimente performative inedite: cutia de vise a Ioanei Păun (performance-ul Dreamers), discuţia explorativă despre ireversibilitate moderată de Constantin Vică sau maratonul de Idei pentru Planeta Pământ, cu peste 25 de voci publice care vor veni cu soluţii personale la probleme sistemice. Unde mai pui că eşti chemat la party în Apollo111 şi la proiecţia filmului O întâmplare cu Jazz la Elvire Popesco!
AO Open 2025, ziua a 15-a: Jannik Sinner înfăptuiește un început de dominație la Antipozi și câștigă a doua oară la rând trofeul, după un tenis fără greșeală. „Seria neagră” în finalele de Mare Șlem continuă pentru Alexander Zverev
Jannik Sinner și Alexander Zverev au fost cei doi jucători implicați în finala primului turneu de Grand-Slam din acest an, după ce italianul...