Un copil român din 10 are cel puţin un părinte plecat peste hotare

Sursa foto: Salvati Copiii Romania/facebook

Fenomenul copiilor rămaşi în ţară în vreme ce părinţii lor muncesc în străinătate rămâne unul de amploare, chiar dacă situaţia economică s-a mai îmbunătăţit în ţară.

Cele mai noi date oficiale arată că un copil român din 10 are cel puţin un părinte plecat peste hotare. Procentul este şi mai îngrijorător în vestul ţării, unde Organizaţia Salvaţi Copiii a făcut recent o anchetă socială. Rezultatul este că unul din cinci copii din regiunea de vest are mama plecată la muncă în străinătate, iar lipsa îngrijirii şi afecţiunii părinteşti are urmări din cele mai grave, atrage atenţia preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu.

„Copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate au un risc semnificativ mai mare de regres şcolar, de a fi implicaţi în fenomene nedorite de violenţă şcolară, de exemplu, absentism, abandon şcolar sau consum de substanţe dăunătoare. Iar efectul psihologic asupra copilului este deosebit de grav. De multe ori am întâlnit copii cu anxietate, cu depresie, cu sentimente de însingurare, de abandon şi multe care derivă de aici”, explică Gabriela Alexandrescu.

Peste jumătate dintre copiii care au părinţii plecaţi în străinătate nu îi vor revedea nici de sărbătorile de iarnă. Principala cauză este lipsa banilor pentru biletul către ţară.

Datele obţinute de Organizaţia Salvaţi Copiii România arată că peste 21.000 de copii români au ambii părinţi plecaţi peste hotare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.