Ascultă Radio București FM Live

Sub 3,3% dintre pacienţii cu psoriazis sunt în Registrul Naţional de boli Dermatovenerice

Sub 3,3% dintre pacienţii cu psoriazis sunt în Registrul Naţional de boli Dermatovenerice
Foto: Sursa foto: Facias - Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului/facebook

Articol de arionmihaela, 30 octombrie 2023, 17:37

Implicată în multiple campanii de prevenţie medicală, dar şi de asumare a responsabilităţii şi a unei conduite raţionale şi empatice faţă de pacienţii ce traversează diferite perioade complicate din punct de vedere emoţional, psihologic şi social, Societatea Română de Dermatologie atrage atenţia, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, asupra faptului că această boală nu este una contagioasă şi nu trebuie să facă diferenţe.

Mai mult, ceea ce se impune în acest caz ca fiind molipsitor este empatia pe care ar trebui să o avem faţă de aceşti pacienţi a căror boală, chiar dacă nu este una vindecabilă, beneficiază, prin tratament adecvat, de o reducere considerabilă a intensităţii, precum şi de o remisiune a leziunilor pe perioade lungi de timp.

Psoriazisul a fost declarat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, alături de boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii. De peste 19 ani, la nivel global, în 56 de ţări, printre care se numără şi România, data de 29 Octombrie este dedicată bolnavilor de psoriazis.

„Cu toate eforturile depuse în optimizarea managementului acestei afecţiuni, datele de la nivel naţional indică faptul că psoriazisul rămâne în continuare o problemă de sănătate publică, fiind o afecţiune sub – diagnosticată şi sub – tratată în România, în mod special din cauza reticenţei pe care o manifestă populaţia faţă de medic şi faţă de ceea ce ar trebui să însemne o conduită socială normală în raport cu propria sănătate, prin prevenţie şi control medical periodic”, a declarat Preşedintele Societăţii Române de Dermatologie (SRD), Prof.Univ.Dr. Călin Giurcăneanu.

La rândul său, Dr. Alin Nicolescu – Secretar General al SRD consideră că ” Este îngrijorător faptul că astăzi , numărul persoanelor nou diagnosticate cu psoriazis este în creştere, potrivit celei mai recente actualizări a Registrului Unic de Pacienţi , fapt ce constituie o adaptare mai bună la informare şi conştientizare asupra bolii în rândul populaţiei, cât şi din perspectiva adresabilităţii la medic, dar cu toate acestea ne situăm cu mult sub gradul de depistare precoce şi diagnostic pe care îl înscriu ţările civilizate europene”.

Datorită unui demers profesional iniţiat de către Societatea Română de Dermatologie prin realizarea Registrului Naţional de boli Dermatovenerice astăzi sunt înscrişi , diagnosticaţi şi monitorizaţi, 13.103 de pacienţi cu psoriazis dintre care 7.269 sunt bărbaţi si 5.834 sunt femei, la nivelul Municipiului Bucureşti fiind înregistraţi 1.611 pacienţi, restul de 11.492 fiind din alte localităţi din România.

Dar gravitatea pe care o prezintă situaţia pacienţilor cu psoriazis din România este dată de faptul că , pe de o parte , aceştia rămân necunoscuţi, neprezentându-se niciodată la medic, se prezintă o singură dată la cabinetul dermatologic sau refuză să se înscrie în acest important Registru Naţional de boli Dermatovenerice.

Din păcate, ţara noastră se află printre primele locuri în Europa, având aproximativ 400.000 de oameni diagnosticaţi cu psoriazis , iar un procent de 20-30% dintre aceşti pacienţi dezvoltă şi artrită psoriazică, care în timp duce la leziuni articulare severe şi deformante, care deseori provoacă handicap.

Psoriazisul este o afecţiune cronică, care pe lângă alte manifestări se caracterizează printr-o evoluţie accelarată a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, dar în cazul psoriazisului acest proces are loc în doar 3-4 zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii. Boala afectează în proporţii egale femeile şi bărbaţii, vârsta medie de debut fiind în general situată în intervalul 15-30 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii sau la persoane înaintate in vârstă.

Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune. De asemenea, stresul mental şi emoţional reprezintă un factor important care determină exacerbarea bolii. Psoriazisul este o afecţiune cronică, inflamatorie, determinată genetic, cu o frecvenţă de 4,9% în România. Netratat, psoriazsul se asociază cu: depresia, stresul, iar frustarea afectează relaţiile pacientului cu familia, prieteni, etc.

Această boală apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi, având două vârfuri de incidenţă 25-35 de ani şi 60-70 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.

Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, determinând multiple implicaţii la nivel psihosocial, profesional şi economic.

43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o”ruşine socială”.

60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive.

1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment.

50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă.

62% dintre pacienţi se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii.

Anual, prin campanii de informare şi conştientizare bine definite , SRD continuă să atragă atenţia populaţiei prin postarea unor mesaje şi concepte vizuale în spaţii publice precum unităţi de învăţământ (grădiniţe, şcoli, licee, facultăţi), săli de sport, saloane de înfrumuseţare, bazine de înot, plaje, clădiri de birouri şi altele, unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate din cauza lipsei de informare despre această afecţiune, iar efectul acestor acţiuni s-a reflectat în timp şi în creşterea adresabilităţii la medicul dermatolog, psiholog şi chiar nutriţionist (specialităţi conexe la care este bine să se adreseze pacientul cu psoriazis).

Statisticile arată că psoriazisul afectează 125,000,000 de oameni la nivel mondial, dintre aceştia 30% au artrită psoriazică, 46% din cazurile severe de psoriazis pot dezvolta diabet, iar 58% probleme cardiace.

Potrivit celor mai recente studii, psoriazisul este estimat a avea o rată de apariţie de 2% în populaţia nord europeană şi de 2%-2,6% în populaţia americană (aproximativ 4,5 milioane de oameni). Există şi zone cu rate de apariţie relativ scăzute (de exemplu Japonia). Estimarea prevalenţei psoriazisului şi psoriazisului artropatic la nivelul populaţiei adulte de peste 18 ani din România pentru psoriazis este 4,9% , peste media europeană.

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 19:29

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe

Producția ”Bird” este o dramă cu James Nelson-Joyce, Barry Keoghan, Jasmine Jobson si Franz Rogowski. Bailey are 12 ani şi locuiește ilegal...

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:54

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord

„Constructorul român a avansat cu lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură de pe acest lot, construită într-o arie...

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Vremea se va menține caldă și frumoasă
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:14

Vremea se va menține caldă și frumoasă

La noapte, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de -5…-3 grade. Mâine, vremea se...

Vremea se va menține caldă și frumoasă
Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:00

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut

Totodată, anul trecut, compania a avizat alte 70.000 de locuri de parcare, anunţă primarul Capitalei, Nicuşor Dan. „În 2024, CMPB a...

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 17:38

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze

„Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această...

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:46

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO

Cealaltă jumătate Morandi, artistul și producătorul Marius Moga, a vorbit într-o scurtă intervenție telefonică despre planurile din anul...

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:26

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO

Concret, proiectul vizează modernizarea și reabilitarea punctelor termice Ramuri Tei și Fundeni 2 din Sectorul 2 al Capitalei. O componentă...

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:11

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO

Test ratat pentru compania SpaceX a lui Elon Musk. Din pacate naveta Starship a explodat la câteva minute de la decolare, deasupra Insulelor...

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO