VIDEO: Dragoș Tuță – „Sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine.”

Cum percep românii siguranța zilei de mâine? Care sunt urgențele cu care ne confruntăm? Care sunt factorii responsabili care influențează starea de siguranță pentru ziua de mâine? Într-o lume în care conceptul sustenabilității apare din ce în ce mai des, este foarte important ca fiecare dintre noi să înțeleagă ce este sustenabilitatea. „ Am căutat mult o explicație și credem noi că am găsit-o, din reacțiile atât a oamenilor tehnici, cât și a oamenilor care nu sunt implicați în această știință și spunem că sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine.”, spune Dragoș Tuță Mihaylov, fondatorul Ambasadei Sustenabilității în România, invitatul lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.

E al treilea an când desfășurăm acest program, Ziua Sustenabilității în România, pe 27 octombrie, dar e primul în care este zi națională. Ne-am dat seama că cetățenii românii nu știu despre ce e ziua asta și ce e aia sustenabilitate. De ce? Pentru că e un concept tehnic, care este foarte important pentru noi ca națiune și pentru fiecare dintre noi. Sustenabilitatea este o știință care măsoară ce se întâmplă în activitățile antropice, deci, umane și influențează mediul, societatea și economia. Noi la ambasadă, ne-am concentrat foarte mult timp pe impactul pe care îl au firmele, agenții economici din această perspectivă și am încercat să îi ajutăm să reducă impactul negativ. Trebuie să înțelegem că știința asta e atât de importantă astăzi, pentru că alte științe ne-au spus că nu putem să mai continuăm așa.”

Noi ne trăim viețile acum, dar ar trebui să ne folosim vocile pentru cei care ne urmează. Pentru copiii copiilor noștri. Dacă nu schimbăm nimic acum, dacă nu devenim responsabili cu adevărat, pe fiecare palier al vieții, cei care ne vor urma vor primi o moștenire foarte grea. „Aici e și miza majoră, pentru că ei nu există, nu au voce nimeni nu-i cunoaște.”, spune Dragoș Tuță Mihaylov., care a mai precizat că „Deciziile noastre influențează, de obicei, mult mai mulți oameni.”

 „Această explicație, nu i-aș spune definiție, este foarte importantă, pentru că tot ceea ce facem noi, din păcate, trebuie să recunoaștem are efect negativ asupra mediului, societății și economiei. Majoritatea activităților pe care le desfășurăm sunt așa, pentru că așa am fost învățați, așa am fost educați și așa a fost sistemul și au efect asupra noastră.

E totuși important să știm că astea sunt pentru noi, le vedem și oarecum avem un control și o perioadă de adaptare, dar în afară de noi, cei câțiva care muncim, lucrăm și vorbim despre asta zi de zi, nu e aproape nimeni care să-i reprezinte pe cei din generațiile încă nenăscute. Iar, din păcate, efectul cel mai puternic, dacă noi nu schimbăm ceva acum, în timpul generațiilor noastre, va fi asupra lor.

Atunci când vă întrebați ce ar trebui să fac, cel mai important lucru este constanța. Deci trebuie să știu de toate aceste teme, de toate aceste zone și în momentul în care eu destul desfășor o activitate să îmi pun pun întrebarea, cum pot să facă acest lucru în mod mai responsabil?”

Ambasada Sustenabilității a realizat un studiu prin care a explorat felul în care românii percep siguranța zilei de mâine , iar acest studiu a fost făcut prin corelarea nevoilor exprimate de cetățeni cu Obiectivele de Sustenabilitate definite de Națiunile Unite. Studiul poate fi găsit și pe ambasadasustenabilității.ro.

„Am făcut un studiu și am întrebat  cetățenii români cum văd ei prioritățile, atunci când vorbim de siguranța zilei de mâine. Iar la întrebarea care sunt cele mai importante lucruri pentru tine, atunci când te gândești la siguranța zilei de mâine, românii au vorbit despre sănătate, în primul rând. Dacă intrăm în detaliile studiului, românul dă încă o dată dovadă de înțelepciune, pentru că atunci când se gândește la sănătate, vorbește despre analize regulate, gratuite sau la prețuri accesibile. Românul vrea prevenție.

Românii cer în primul rând salarii adaptate la creșterea inflației și creșterea salariului minim,  dar dincolo de asta e foarte important că mulți cetățeni români, atât din  mediul rural, cât și din  cel urban, vorbesc despre un echilibru al vieții profesionale și vieții personale. Vorbesc despre așa numitul sindrom al epuizării la muncă.”

În ceea ce privește problema exodului de tineri către alte țări, se pare că nu banii sunt ceea ce îi motivează să își construiască o viață, pe alte meleaguri.

„Tinerii nu pleacă din țară pentru că vor să aibă foarte mulți bani. Pleacă pentru că își doresc un nivel mai mare al siguranței. Nu e vorba de dorința de a te îmbogăți, din păcate vorbim despre supraviețuire.”, spune Dragoș Tuță Mihaylov.

Rezolvarea acestor probleme stă în mâinile noastre, în fiecare decizie pe care o luăm. Felul în care ne implicăm, în care ne raportăm la ceea ce se întâmplă în jurul nostru și maniera în care acționăm, ar putea schimba în bine calitatea vieții noastre. „Nu e un lucru de care ar trebui să ne fie frică. Sunt lucruri pe care putem să le rezolvăm. Important e să fim deschiși, să implicăm, să creăm comunități și să vorbim despre aceste lucruri.”, a mai spus Dragoș Tuță Mihaylov, fondatorul Ambasadei Sustenabilității în România

 „Un lucru pe care e foarte să îl facem, este să le cerem instituțiilor care ne înconjoară, fie că vorbim de instituții administrative, instituții politice sau companii să urmeze acest efort, să ne creeze cadrul prin care să putem să schimbăm împreună lucrurile și să își asume și ei responsabilitățile lor.”

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.