140 de cazuri noi anual de îmbolnăviri cu acromegalie

Un număr de 140 de cazuri noi de îmbolnăviri cu acromegalie (gigantism) sunt diagnosticate în fiecare an în ţara noastră, atenţioneaza  Societatea Română de Endocrinologie, care lansează un apel legat de necesitatea identificării la timp a acestei boli cronice rare ce poate fi letală.

Potrivit unui comunicat de presă, stabilirea tardivă a diagnosticului creşte riscul de morbiditate şi mortalitate, în special prin boli cardiovasculare, de tipul hipertensiunii arteriale, cardiomiopatiei, insuficienţei cardiace congestive şi aritmiilor.

Costul anual pentru tratamentul unui pacient cu acromegalie este, în medie, de 12.000 – 40.000 euro, a explicat sursa citată.

Societatea Română de Endocrinologie organizează miercuri la Cluj un eveniment cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Acromegaliei.

„Acromegalia, o boală rară cronică, progresivă şi potenţial letală, cauzată aproape în exclusivitate de o tumoră cu origine în glanda hipofiză – o glandă situată la baza creierului – şi care produce cantităţi excesive de hormon de creştere, afectează în egală măsură femeile şi bărbaţii, incidenţa maximă fiind semnalată după vârsta de 40 ani. Conform datelor furnizate de CNAS, în România sunt diagnosticate 4 – 6 cazuri noi la 1 milion de locuitori pe an, similar cu datele raportate la nivel european: 3 – 5 cazuri noi pe million de locuitori pe an. Apariţia afecţiunii la vârsta copilăriei, sub forma gigantismului, este posibilă, dar cu incidenţă mai scăzută decât la adult”, a declarat Carmen Georgescu, preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie.

Tergiversarea diagnosticului are drept consecinţă apariţia complicaţiilor bolii, unele redutabile, precum sindromul de apnee obstructivă în somn, diabetul zaharat, artropatiile degenerative, neoplaziile, în special cancerul de colon şi cancerul tiroidian, toate contribuind în mod concertat la scăderea calităţii vieţii.

Totodată, prin prisma complicaţiilor existente, pacienţii cu acromegalie necesită, pe lângă terapia specifică bolii, îngrijiri complexe în alte servicii medicale: cardiologie, gastroenterologie, reumatologie, oftalmologie, diabet, pneumologie, etc.

Cauza bolii este în peste 95% din cazuri adenomul hipofizar secretant de hormon de creştere, însă există şi forme genetice de acromegalie, izolată sau încadrată în diferite sindroame, în care boala poate fi prezentă la mai mulţi membri ai unei familii.

Simptomele se dezvoltă lent şi pot fi dificil de sesizat. Câteva dintre cele mai comune semne care trebuie atragă atenţia şi să direcţioneze către medicul endocrinolog: mâini şi picioare anormal de mari; trăsături faciale foarte proeminente (cum ar fi nasul şi buzele, frunte proeminentă, limbă mărită); îngroşarea vocii ca urmare a creşterii ţesuturilor sinusurilor şi a corzilor vocale; dureri osteoarticulare; senzaţie de oboseală şi slăbiciune; hipertensiune arterială şi afecţiuni cardiovasculare; diabet zaharat secundar; dureri de cap; tulburări de vedere; tulburări de ciclu menstrual la femei şi disfuncţie erectilă la bărbaţi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.