Bucharest Best Comedy Film Festival și-a desemnat câștigătorii!

Bucharest Best Comedy Film Festival Foto: Marga Tudor Băleanu

Marele câștigător al ediției cu numărul 5 a Bucharest Best Comedy Film Festival este comedia peruană ”Surori vitrege”. O poveste spumoasă și savuroasă, o raritate pe piața românească de film tocmai datorită provenienței ei. Din 17 noiembrie poși vedea această producție în cinematografele din toată țara.

Gabriele Pignotta și Alexandru Pop (Văru Sandel) au fost premiați pentru Cel Mai Bun Actor de Comedie pentru rolurile din filmele „Toilet” și „Dragoste pe muchie de cuțit”.

În juriul festivalului i-am regăsit pe Irina Margareta Nistor, preşedintă, Gianina Corondan, Ioana Pavelescu, Adrian Păduraru şi Andrei Zincă.

Filmele din cadrul celei de-a cincea ediții a Bucharest Best Comedy Film Festival s-au văzut în perioada 20 – 30 octombrie, în mai multe locuri din București, la tv şi la AMO LOUNGE, hubul de filme şi evenimente din inima Parcului Drumul Taberei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Selecţia din festival a cuprins filme în premieră în România şi s-a concentrat pe filme vorbite în alte limbi decât engleză, cum ar fi germană, finlandeză, spaniolă, cehă, franceză. Organizatorii festivalului doresc să susţină educarea publicului iubitor de cinema pentru consumul de filme în alte limbi decât engleză.

Bucharest Best Comedy Film, un festival altfel! Simplu e atât de complicat! Simplu: filmul de comedie este cel mai iubit gen. Cu toate acestea, mulți consideră filmul de comedie ușor de făcut și foarte ușor de înțeles.

Dar, de fapt, ce-i așa greu de înțeles că, în fond este invers. Filmele de comedie sunt cel mai greu de realizat, regizorii lor sunt foarte talentați și au darul de a alege actorii potriviți pentru aceste filme.

De multe ori, acest lucru ni se întâmplă tuturor.Consider[m simple toate lucrurile pe care le iubim, ușor de ajuns la ele. Dar este atât de complicat să înțelegem de ce iubim aceste lucruri. Așa facem și cu prietenii noștri sau cu cei pe care îi admirăm.

Punem o etichetă pe un om și nu mai vrem să îi schimbăm imaginea lui oricâte lucruri ar încerca să facă pentru a fi altfel. Simplu, ca să nu ne complicăm, doar în România este considerat așa”, ne spune ENEA DABIJA, Director și Fondator Bucharest Best Comedy Film Festival.

De ce am ales să avem două canale de vizionare a filmelor? E simplu. Ca să le poată vedea cât mai mulţi oameni. Când ne uităm pe programul filmelor din festival, primul lucru care iese în evidenţă este diversitatea acestora, pornind de la varietatea ţărilor, la subiectele abordate şi… la distribuţie.

Actorii nu sunt doar din cei cu care v-aţi obişnuit pe micul şi marele ecran, ci şi copii, găini, văcuţe animate, căţei cu personalitate şi tot aşa. Şi toate filmele au un numitor comun, sunt producţii noi, din anii 2022 şi 2023. Simplu e atât de complicat.

Coco Ferme (2023, Canada), adus prin amabilitatea Ambasadei Canadei la Bucureşti, îl are ca protagonist pe Max, un băiat de 12 ani care vrea să înceapă o afacere cu ouă bio, ajutat de vărul său şi de o youtuberiţă simpatică, A Stasi Comedy (2022, Germania) face haz de necazurile lui Ludger, fost agent Stasi, care după ani şi ani îşi deschide dosarul întocmit de poliţia secretă, doar ca să iasă la iveală alte secrete care îi complică viaţa din prezent, Toilet (2022, Italia) ne pune în faţa unei situaţii neprevăzute: ce ai face dacă ai rămâne blocat în toaletă într-o zi foarte importantă din viaţa ta?

Dacă şi tu crezi că vârsta e doar nu număr, atunci comedia finlandeză 70 is just a number îţi va arăta că viaţa se trăieşte la fel de palpitant la orice vârstă, dacă ai spiritul tânăr. Medias Hermanas vine din Peru pentru a ne pune faţă în faţă cu aventurile a două surori vitrege forţate de împrejurări să petreacă o vacanţă împreună pentru a moşteni averea tatălui.

Deja îndrăgitul film românesc, Dragoste pe muchie de cuţit, a fost şi el prezent în festival cu faimoasa bătălie pentru reţeta ursului de mămăligă şi trofeul murăturii anului, iar franţuzescul Inocentul pune publicul faţă în faţă cu acţiunea unui film cu urmăriri şi gansteri şi situaţii comice savuroase.

În acest an, Bucharest Best Comedy Film Festival a avut onoarea să ne prezinte Focus Suedia, o secţiune oferită cu sprijinul Ambasadei Suediei la Bucureşti.

Trei filme se pot vedea aici, clasicul Devil’s Eye în regia celebrului Ingmar Bergman, Solsidan, un evergreen mereu de succes al cinematografiei suedeze şi cea mai simpatică animaţie recentă, Mamma Mu, care ne spune povestea unei văcuţe cu aspiraţii de artistă de muzical.

Selectarea unei animaţii în festival are legătură cu parteneriatul onorific cu Centenarul Gopo din acest an. Maeştri ai cinematografiei româneşti au fost prezenţi în majoritatea activităţilor şi evenimentelor de la Bucharest Best Comedy Film Festival, onorând decenii de creativitate românească de excepţie.

EXPO COMEDY s-a lansat la Biblioteca Naţională cu un regal de postere aniversare Ioan Popescu Gopo, alături de exponate ale regizoarei Elisabeta Bostan, ale maestrului Horaţiu Mălăele, ale lui Ion Nedelcu sau ale caricaturistului de succes, Costel Pătrăşcan. Tot la Biblioteca Naţională, regizorul filmului Toilet, Gabriele Pignota, a fost prezent pentru un masterclass pe tehnica filmului de comedie.

Pe durata evenimentului, au fost prezentate peste 30 de emisiuni dedicate Bucharest Best Comedy Film Festival, create şi prezentate de Enea Dabija, directorul festivalului, Izabela Bostan, Nicoleta Petcu (Let It Go Acting Studio), Ion Nedelcu, Ştefana Mărmureau (ICR) și Anca Moscu (Asociaţia Gopo).

Therese Hyden, Medeea Marinescu, Alexandru Petrovici, Andrei Zincă sunt doar câţiva din invitaţii care au participat la emisiuni.

Printre partenerii media ai evenimentului au fost Ministerul Culturii, Ambasada Canadei, Ambasada Suediei, Institutul Cultural Goethe, Institutul Italian de Cultură, ITA Italian Trade Agency, HOSPICE Casa Speranţei și Institutul Cultural Român.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.