VIDEO: Grațian Mihăilescu – „Ne lipsește viziunea spațiului și ne lipsește înțelegerea orașului.”

Vrei ca Bucureștiul să fie un oraș verde, prietenos cu tine și cu cetățenii lui ? Ai soluții de design urban, soluții de educație ori digitale, soluții pentru comunitate și voluntariat? Crezi că ai o idee care poate câștiga confruntarea și care să fie trimisă către administrația publică pentru implementare? Am aflat #InComunitate detalii despre proiectul Urban Lab for Green Cities de la Grațian Mihăilescu, fondator Urbanize Hub.

„Pregătim un alt eveniment, pregătim o conferință și un concurs de soluții. Conferința are loc pe 24 noiembrie, în care am invitat oameni de la șefi de instituții internaționale până la ONG uri și primari de sector. Vrem să arătăm că schimbarea se poate întâmpla și la nivel macro prin politici, dar și la nivel micro, prin aceste proiecte pilot, dar și cu ajutorul administrației, neapărat, că altfel nu se poate și de obicei vin toți.”

Orașul are nevoie de oameni implicați, cu idei creative, de soluții care să îl propulseze în topul orașelor verzi. Relația dintre cetățean și orașul său trebuie să fie una care să îi ajute pe amândoi să evolueze. Ideile bune au toate șansele să fie aplicate.

„Avem concursul de soluții, Urban Lab for Green Cities, în care invităm oamenii implicați, grupurile de inițiativă civică, studenți de la arhitectură, urbanism, inginerie sau IT să vină, să se înscrie pentru că dăm premii și se lucrează timp de 3 zile pentru soluții pentru București, iar după un proces de colaborare și după ce se fac echipele, avem 3 piloni, unul pe design urban, mobilitate, spații verzi, unul pe digital și unul pe cultură și educație în domeniul sustenabilității. Așteptăm cât mai multă lume să se înscrie pe pagina de Urban Lab for Green City. Rulăm acolo și o campanie de Ads-uri online și sperăm să vină cât mai mulți oameni, astfel încât să arătăm cum putem schimba Bucureștiul, să vină cu idei, să fie implicați și de ce nu, să atragem privirea partenerilor noștri din administrație, administrațiilor care sunt interesate de genul ăsta de soluții și să vedem cum le maturam anul viitor, ca să devină proiecte care se întâmplă.”, spune Grațian Mihăilescu, fondator Urbanize Hub.

Oricine se poate înscrie la concursul ideilor. Important este ca cei care câștigă să poată dedica câteva zile lucrului în echipă, pentru a găsi cele mai bune metode pentru implementare. În plus, ideile performate pot fi replicate, și să se dezvolte și o afacere. Există și premii. „Avem premii în valoare de 3.000 EUR și sunt convins că nu e vorba doar de proiecte de inițiativă civică, e vorba și de soluții de business, de tip verde, care pot transforma Bucureștiul.”, spune Grațian Mihăilescu.

„Nu avem nicio restricție, de-a lungul timpului, noi am făcut concursuri de genul ăsta în toată România, la Iași, la Oradea, la Brașov, la Timișoara, la București, în 2019. Atâta timp cât există o idee pe care vrei să o vezi pusă în practică, atâta timp cât poți să lucrezi timp de un weekend alături de alți oameni, poți să gândești interdisciplinar, e deschis concursul către oricine vrea să se implice.

Laboratorul ăsta, pe care l-am gândit și pe care îl tot organizăm de vreo câțiva ani, are două tipuri de soluții, soluțiile de proiecte pilot, care pot fi preluate fie de administrație, fie de companii multinaționale și pot fi implementate la nivel de soluții de CSR din partea companiilor sau de administrație, ca proiecte pilot inovatoare. De cealaltă parte, poate să se transforme în business, în care omul poate să câștige bani replicând proiectul în alte părți.”

Se caută soluții pentru un oraș a oamenilor, pentru un oraș verde, pentru dezvoltarea unei comunități pentru care sustenabilitatea să fie un stil de viață. Aceste soluții trebuie să se reflecte atât în spațiile urbane, în spațiul digital, cât și în componentele culturale ale comunității. „Noi organizăm un concurs de soluții pentru un București verde, care o să fie împărțit pe 3 piloni.”, spune Grațian Mihăilescu, fondator Urbanize Hub.

„Primul pilon pentru spații de calitate, regenerare urbană, micromobilitate, tot ce înseamnă design urban. Al doilea pilon se ocupă de sectorul digital, unde poți veni cu fel și fel de soluții, de app-uri de la reciclare până la mobilitate. Și al treilea pilon are drept componentă cultura. Considerăm că fără cultură și educație un oraș, oricât de verde ar arăta, dacă n-ar avea evenimente și dacă n-ar avea o comunitate implicată pe parte de verde și sustenabilitate, n-are cum să crească. E nevoie de vitalitate, e nevoie de implicare, e nevoie de evenimente culturale.”

Pentru toate acestea avem nevoie de idei, de pasiune pentru orașul acesta și de viziune. Ce ne lipsește?” Ne lipsește viziunea spațiului și ne lipsește înțelegerea orașului.”, a mai spus Grațian Mihăilescu

„Ian Ghel, omul după care noi ne ghidăm atunci când facem proiecte și care e fondatorul conceptului de oraș pentru oameni, a transformat Copenhaga în 40 de ani ca arhitect șef al orașului. Copenhaga nu arăta așa cum arată acum. Dar el a fost omul care a vorbit foarte mult de spații verzi, de spațiu urban, de colaborare, cooperare, implicarea cetățenilor, de micromobilitate, de verde. Probabil o să arate și orașele noastre peste 20, 30 de ani. Noi împingem ideea asta și facem proiecte pilot cât putem, unde putem, cu cine putem.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.