Austeritatea lovește serviciile publice!

Sursa foto: Andra Radu

Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung dă o grea lovitură operatorilor economici care prestează servicii publice comunitare – termoficare, apă și canalizare si iluminat public.

Spre exemplu, operatorul delegat al serviciului public de termoficare din București, Compania Municipală Termoenergetica București SA (CMTEB) și salariații acesteia vor fi puși într-o situație fără ieșire.

Aflată pe pierdere, CMTEB va trebui să reducă posturile neocupate. Dar operatorul serviciului public de termoficare al Capitalei, are nevoie disperată să facă angajări, nu pe posturi de conducere, ci de muncitori calificați, sudori, instalatori, lăcătuși etc, a declarat pentru București FM directorul general al CMTEB, Adrian Teodorescu.

„Începând cu chestiunea legată de tichetele de masă, de toate drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă, continuând cu chestiunea de reorganizare pe organigramă – întrucât nu mai pot funcționa servicii și departamente și comoartimente, chestiunea cu posturile pe care noi le avem disponibile și care se referă la personalul muncitor, pe care noi trebuie să le tăiem, pentru că nu sunt ocupate. Ori, noi avem nevoie de această disponibilitate de forță de muncă. Vă dați seama, vorbim de sudori, instalatori, maiștri. Locuri de muncă, care, nefiind ocupate, vor trebui tăiate din ștatul de funcții și din organigramă companiei”, a declarat Teodorescu pentru București FM.

Compania bucureșteană de termoficare va pierde 2% din cifra de afaceri, ceea ce înseamnă circa 50 de milioane de lei. Acești bani ar fi putut fi folosiți pentru reparații în sistemul de termoficare, conform lui Teodorescu.

Reporter: Acel 1% din cifra de afaceri vă lovește și pe dumneavoastră?

Adrian Teodorescu: Gândiți-vă că acel 1= și încă un 1%, ocazionat de organizarea AMPIP, acea structură pe guvernață corporativă presupun 2%, ceea ce, în sumă reală, pentru Termoenergetica, reprezintă undeva între 45 – 50 de milioane de lei. Adică, ar fi o reparație pe care noi am putea-o face, în sistem, fără probleme. Deci, e o sumă care ne impactează.
Deci am 2%, odată 1%, pe austeritate, și acel 1%, cu structura aceasta AMPIP, care se raportează la cifra de afaceri și care, v-am spus, reprezintă o sumă care, pentru noi, e extrem de importantă, spune directorul general al CMTEB.

Tot din cauză că se află pe pierdere, CMTEB nu le va mai putea acorda angajaților tichete de masă și alte drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă, cea ce va scădea și mai mult atractivitatea companiei pentru resursa umană, explică șeful Termoenergetica.

Adrian Teodorescu susține că pierderile CMTEB nu sunt generate de activitatea necorespunzătoare a angajaților sau de un management defectuos.
Aceste pierderi sunt generate de faptul că societatea evoluează într-un mediu economic reglementat, cu un tarif reglementat, operând un sistem de termoficare foarte vechi.
Șeful CMTEB spune că va depune un memorandum, la Ministerul Dezvoltării, cerând exceptarea comoaniei de la unele dintre măsurile Legii 296/2023.

„Noi, prin acest Memorandum, solicităm exceptarea de la anumite prevederi, care ne impactează în bună funcționare. Nou suntem o companie creată cu acest scop, de a presta un serviciu de utilitate publică, într-o piață reglementată, cu un sistem oe care îl avem într-un contract de delegare de la Primăria Generală, un sistem care, tehnic, generează pierderi.
Un serviciu de utilitate publică, funcționând într-o piață reglementată, are, ca principal scop, prestarea serviciului, nu obținerea de profit.
Cadrul legislativ în care funcționez nu îmi permite să fiu cu tarifele la zi, și aceasta generează pierdere. Nu-mi permite să dezvolt anumite activități,, decât în baza contractului de delegare.
Am acest sistem și această reglementare de la ANRE, care, în opinia noastră, nu reflectă realitatea. Adică, recunoașterea pe care o face ANRE,, ca și pierdere, nu este pierderea reală.
Până când ajung eu să-mi actualizez tariful – și, de regulă, asta se întâmplă pe luni de iarnă, când facturile sunt mari – vă dați seama că vorbim de ordinul milioanelor de lei, acest delay între aprobările de tarif între ELCEN, principalul nostru furnizor și tariful nostru, trec câteva luni. În care eu facturez la tariful vechi,, plătind ELCEN la tariful nou”, explică Teodorescu.

Președintele Sindicatului Profesional Termoenergetica și al Federației Sindicatelor din Serviciile Comunitare de Utilitate Publică, Ioana Stoica, spune că angajații CMTEB vor pierde circa o treime din veniturile lor.
In aceste condiții, cu instalații vechi, condiții grele de muncă și salarii mici, Compania bucureșteană de termoficare nu va putea atrage forță de muncă nouă.
Iar această lipsă de atractivitate a companiei pentru resursa umană poate periclita însăși continuitatea serviciului de termoficare, avertizează șefa sindicaliștilor din serviciile publice.
„Privind Legea 296, care a fost publicată în luna octombrie, înseamnă un mare dezastru pentru toți salariații care sunt în serviciile comunitare de utilități publice.
În primul rând, drepturile care au fost obținute și câștigate, în decursul anilor, le-au pierdut pe toate, la societățile care sunt pe pierdere.
Și, aici, vorbim de Termoenergetica. Un tichet de masă, pentru un salariat, înseamnă aproape o treime din salariul lui, pe care îl câștiga. Vă dați seama, în momentul în care el nu-l mai primește, înseamnă că i s-a diminuat salariul. Deci, drepturile lui au scăzut cu o treime.
Cum poți să mai ții un sistem îmbătrânit, care are o vechime de peste 30 de ani cu oameni cu salarii foarte mici, cu inflație foarte mare, cu toate taxele crescute?
Văd că aceste unități din serviciile publice merg spre o inflație și spre faliment.
În contextul în care nu chinuim, de ani de zile, să aducem salariați,, acum, această lege spune că trebuie să diminuăm posturile care sunt vacante. Unde noi așteptam să facem angajări.
Din 7600 de salariați, cât am avut, am rămas la 3500, cu o instalație îmbătrânită, pe aceeași suprafață a Bucureștiului, cu oameni îmbătrâniți, cu media de vârstă de 50 de ani.
Tineretul nu o să vină niciodată la condiții foarte grele și cu salariile foarte mici”, a declarat Ioana Stoica pentru București FM.

Federația Sindicatelor din Serviciile Publice a lansat o scrisoare deschisă prin care cere exceptarea angajaților operatorilor economici care prestează servicii publice de la măsurile ce ar duce la reducerea drastică a veniturilor acestora.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.