VIDEO: Combate anxietatea prin terapia jurnalului, prin practicarea recunoștinței și a tehnicii respirației
Articol de Monica Liche, 6 noiembrie 2023, 18:05
Într-o lume în care conflictele armate sunt în plină desfășurare, ororile războiului invadează fluxul de știri. Am vorbit despre felul în care trebuie să ne raportăm la tot ceea ce se întâmplă și despre cum trebuie să ne protejăm psihicul ca să ne păstrăm o stare cât mai bună, cu Diana Lupu, psihoterapeut, invitata Ioanei Brușten #InComunitate.
„Sunt multe lucruri care ne activează, din ce în ce mai multe, dacă mergem pe tema bombardamentelor emoționale, pe care le avem, și e un context în care tot timpul invit să ne gândim la ce-mi aduce situația asta mai degrabă decât ce-mi ia. Pentru că, de multe ori, asociem cu povestea asta, în care eu nu mă uit, nu vreau să mă uit la lucrurile care nu merg bine, poate chiar îmi și fabric o realitate falsă și, de fapt, invitația este să fim mai înrădăcinați în viața noastră. Completul ăsta din viața noastră are și războaie, are și lucruri care perturbă, are și lucruri care ne creează emoții de disconfort. Cu siguranță, fiecare în viața noastră mai are și altceva. Invitația este de a căuta într-o situație în care ne e greu, în care ne e dificil, și ceva bun, ceva ce-mi aduce, ceva ce mă învață situația e ceva ce ne înrădăcinează. Eu asta denumesc optimism. Optimistul e acela care și într-o situație dificilă, vede ce e dificil, dar merge un pic mai departe, și se întreabă și ce poate învăța din acea situație.”
Evenimentele ultimilor ani ne-au creat stări greu de gestionat, iar acest lucru a determinat și o creștere a depresiei și anxietății. Fie că e vorba de presiuni la nivelul vieții personale ori de cele cauzate de războaie sau alte evenimente tragice precum cutremure, inundații sau incendii, în final, rezultatul este același. O stare de anxietate pe care trebuie să învățăm să o gestionăm. „Poate că umanitatea a avut nevoie de un semnal atât de mare ca să ne readucă un pic în interior.”, spune Diana Lupu, psihoterapeut.
„Ne poate încerca un mare sentiment de neputință, când vedem ce se întâmplă în jurul nostru, poate sunt și povești personale, pe lângă ce se întâmplă la nivel global și de aici se naște o foarte mare anxietate. Trebuie să ne dăm seama ce putem face, fiecare, în bucățica lui. Uneori e nevoie să exersăm mai mult înțelegerea față de oameni sau să lucrăm mai mult la relațiile noastre.
E o lecție mare și grea, pe care o avem de învățat și cred că ne aduce, pe lângă frică și instabilitate, o invitație la a ne uita și la partea din noi care simte, nu doar care face.
Dincolo de refuzul foarte mare de a mai viziona, a asculta, cumva, războiul tot ajunge la noi și tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, în lume, însă, de la nesiguranța jobului, la oboseală, reverberează în viața fiecăruia dintre noi. De aici și anxietatea. Din nefericire ea se instalează de la vârste din ce în ce mai fragede. ”
Ce putem face atunci când se instalează stările de anxietate? Există multiple terapii care ne pot ajuta să le depășim. Important este să ne alegem o metodă pe care să o practicăm o perioadă mai lungă de timp. Să învățăm să ne observăm și să ne ascultăm corpul. „Corpul este o ancoră. Mintea merge în viitor, în trecut, dar corpul nu poate și încearcă să se conecteze prin senzații fiziologice.”, a mai spus Diana Lupu, psihoterapeut.
„Aș începe prin a fi un observator. Atunci când avem un gând negativ să încercăm să simțim ce efect are asupra noastră. Ce ne spune corpul nostru. Ce senzații avem, se simte ca o furnicătură, se simte stomacul strâns, simțim mușchii tensionați, să fim cât mai specifici. Odată identificată, stăm puțin în acea stare, îi facem loc, iar apoi începem să respirăm mai controlat.
O altă recomandare ar fi practica jurnalului, o arie foarte vastă, în care o metodă ar putea fi aceea de a scrie într-un caiet ceea ce nu vrem să luam cu noi când punem capul pe pernă, ce nu vrem să luăm cu noi mâine. Nu ne costă decât timp și atenție, iar astfel putem întoarce balanța asta echilibrului, într-un fel semnificativ, în favoarea noastră.”