VIDEO: Francesco Țigănescu și Titi Vlădoianu, relația specială de ani buni pentru medalia de aur de la Campionatele Europene de Juniori de TIR Sportiv: ”Eu cu o pușcă de 3.000 de euro am luat aurul, iar italienii și spaniolii au puști de peste 40.000 de euro”

În cadrul emisiunii ”În Comunitate”, de vineri, ediția sportivă, Răzvan Ursuleanu și Mario Soare i-au avut drept invitați pe Francesco Țigănescu, Campion European la juniori la TIR Sportiv, proba trap, și pe Titi Vlădoianu, antrenorul sportivului, responsabil cu succesul din spatele vârstei fragede de 19 ani.

Francesco Țigănescu a venit, de curând, de la Osijek, din Croația, cu medalia de aur obținută în contextul Camlpionatelor Europene de Juniori la TIR Sportiv, proba de trap a acestei secțiuni. Sportivul se calificase în finala acestei competiții cu 116 talere doborâte din totalul celor de 125, iar, în finală, a reușit să dărâme 44 din 50 puse în linie. Singurul reprezentant al țării noastre a învins adversari mult mai bine cotați, din Italia sau Spania și a adus distincția în platoul București FM.

De asemenea, alături de el și de antrenorul său, acesta a mai venit cu alte două medalii obținute de-a lungul carierei, una de bronz de la Campionatele Mondiale de Juniori din Germania, de anul acesta, iar alta procurată în cadrul Campionatelor Mondiale din Coreea de Sud.

La început, Francesco și Titi Vlădoianu ne-au povestit experiența celei mai recente întreceri la care tânărul sportiv a participat. Antrenorul său a remarcat parcursul lui Francesco din ultimele acte ale competiției și a menționat tipul de comunicare dintre cei doi care apare în timpul probelor.

Pe parcursul concursului, a fost foarte constant. Mai era o singură manșă pentru a termina concursul, în care, probabil, emoțiile sau lipsa de concentrare, l-au făcut ca să aibă o manșă mai puțin bună în comparație cu cele de până atunci. A ajuns la acel baraj, iar la acel baraj au început lucrurile să se miște în sensul că încet-încet i-a eliminat pe toți adversarii. Terminând și intrând în finală, după mine, era extraordinar, fiindcă avea finală la Campionatele Europene, finală la Campionatele Mondiale. Gândiți-vă că el cu o pușcă în valoare de 3.000 de euro a luat primul loc, în condițiile în care italienii și spaniolii aveau arme de peste 40.000 de euro.

La sportul nostru, este stipulat în regulament că nu ai voie să vorbești și să îi dai sfaturi sportivului toată proba, numai între manșe. El știe foarte bine ce greșește, eu pot să îi dau o siguranță în final, ca în finala din Croația, atunci când s-a uitat la mine și a văzut că totul este în regulă. Nu avem voie să comunicăm, trebuie foarte multă muncă, dar el știe când a împușcat un taler corect sau nu”, a precizat Titi Vlădoianu.

De asemenea, pe parcursul interviului, Francesco Țigănescu a vorbit despre startul său în acest sport și povestea din spatele seriei de medalii strânse până în prezent. Sportivul a punctat că s-a născut în Italia și că tatăl său l-a inspirat.

M-am născut în Italia, dar de la patru luni am venit în România și mi-am petrecut tot restul vieții mele aici. Am dublă cetățenie, petreceam foarte mult timp în natură cu tata, am fost introdus cu armele de foc, le curățam, mai trăgeam și eu cu ele, îl ajutam foarte mult. 

Aveam 10 ani când am tras prima oară cu un calibru foarte mic, pentru că nefiind dezvoltat fizic, mi-era greu să țin pușca în mână. Mai departe, am văzut că nu prea îmi place să fac parte din lumea masacrului natural și am mers l TIR. Am văzut sportivi care trăgeau și m-a atras vizual și am început ușor-ușor, cu un calibru mic, ajungând până la calibrul 12. Pe un alt poligon, în spate la Titi, acolo m-am antrenat prima dată, cu unghiuri tolerabile pentru mine. Vedeam că îmi place, în momentul în care aveai pușca mână trebuia să fii pregătit”, a subliniat Campionul European de Juniori la TIR Sportiv.

Cei doi și-au adus aminte și de prima lor interacțiune și felul în care relația a prins contur, pentru ca, acum, medaliile și recunoașterea internațională să fie bifată. Antrenorul lui Francesco Țigănescu a povestit, cu nostalgie, primele trageri cu arma ale tânărului sportiv.

M-a sunat tatăl lui și m-a întrebat dacă poate să vină la poligon, a venit cu o pușcă calibru 28 și a încercat să tragă. Prima dată trăgea la țintă fixă, a împușcat ce a împușcat, după care, la al doilea antrenament, a venit și a tras după o pasăre, după un graur. Eu i-am spus că într-un poligon amenajat nu se face așa ceva și i-am spus că dacă vrea să continuăm colaborarea, trebuie să asculte ce îi spun. Încet-încet, venea la antrenament cu carnețele, își nota, își desena, de aceea câștigă foarte mult, e serios”, a declarat Titi Vlădoianu, despre cel pe care îl pregătește.

În finalul emisiunii, Francesco a menționat că se pregătește pentru competițiile de la anul, acum fiind întreruptă activitatea din circuit. Următoarea întrecere la care va participa este programată să se desfășoare la finalul lunii februarie. Francesco Țigănescu este Campion European, Campion Mondial, Campion Național de peste patru ani la rând și visează să ajungă la Olimpiadă, pentru a își face mândru antrenorul și nu numai.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.