Victorie a cetățenilor susținuți de București FM: lucrările de pe Strada Dumitru Zosima au fost suspendate!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Cetățenii de pe Strada Dumitru Zosima și de pe alte străzi din zona Domenii au venit, din nou, în fața  Consiliului Local al Sectorului 1 pentru a solicita stoparea lucrărilor de „modernizare” a străzilor lor. Ei spun că nu doresc lărgirea trotuarelor și îngustarea carosabilului și, mai ales, reducerea numărului de locuri de parcare.

„Ăsta e un bine care ni se bagă pe gât, pe care noi nu-l dorim și nu-i înțelegem nici sensul, nici rostul, însă, ieri, au început lucrările. Dintr-o eroare, a făcut cineva o notă de fundamentare, a arătat  că strada noastră impecabilă arată ca după război.  Și, de aici, bolovanul a plecat și am ajuns în situația să aprobăm un proiect pe care noi, în unanimitate, nu-l dorim și nu-i vedem sensul.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Sunt niște oameni care și-ar da un rinichi pentru o stradă  asfaltată și noi suntem, aici, toți împotrivă. Trebuie să ținem puțin cont și de dorințele noastre. Dacă aceasta a fost o eroare, încă nu este târziu ca cei care au greșit să-și recunoască greșeala și să oprim proiectul. Facem o stradă care arată impecabil și aruncăm niște bani pe fereastră, când alte străzi ar avea nevoie de acești bani.

În urma modificării străzii, că și asta se dorește, din vreo 200 de locuri de parcare liniștite, cum le aveam noi, în comunitatea  noastră, s-ar putea să ajungem la vreo 39”, le-a spus consilierilor locali din Banu Manta unul dintre reprezentanții cetățenilor de pe strada Dumitru Zosima.

Consilierii locali PSD și PNL  au susținut puncte de vedere potrivit cărora prioritară  este asfaltarea străzilor de pământ din Sectorul 1, iar lucrările de modernizare sau sistematizare de străzi trebuie să  treacă, mai întâi,  prin procedura de dezbatere publică,  Autoritatea Locală  fiind obligată să țină cont de opiniile și interesele legitime ale cetățenilor.

„Încă de când am votat bugetul și planul de investiții, am stabilit ca prioritare să fie străzile de pământ  și sector și, apoi, să modernizam și celelalte artere”, a precizat Daniela Popa,  președintele de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1.

„Acum o săptămână  am fost pe teren, pe Strada Sandu Aldea, și  am constatat că se fac niște lucrări  fără aprobarea Consiliului Local. Și nu numai niște lucrări, toată strada, atât  trotuarul, cât și carosabilul, se refac, copacii distruși, rădăcinile tăiate. După cum știm, acum un an sau un an și jumătate, Netcity a îngropat fibra de internet, deci, din nou, s-a spart strada. Nu înțeleg  de ce Primăria nu a făcut o adresă către toți furnizorii de servicii subterane și să hotărască ca, în decurs de 2-3 ani, toți acești furnizori să facă operațiunile, în același timp.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Aceeași situație este și pe Emanoil Porumbaru. La fel, nu are aprobarea Consiliului, noi nu am votat un asemenea proiect, în acest mandat, dar primarul le face străzi. Alte străzi,  cum ar fi Bujorului, Nuferilor și Liliacului, care sunt de pământ și noi le-am votat să se asfalteze, nu sunt asfaltate”, a declarat șeful Comisiei de Buget al Consiliului Local din Banu Manta, liberalul Dinu Gheorghe.

Cetățenii Sectorului 1 care trăiesc ca în Evul Mediu, cu străzi de pământ, se plâng că echipele de asfaltare au părăsit lucrările de pe străzile lor sau nu au apărut niciodată.

„Oamenii de acolo, de pe Liliacului, ne-au sunat să ne întrebe ce se întâmplă. În paralel, aflăm  de la domnul Dinu Gheorghe că , pe Constantin Sandu Aldea și pe Emanoil Porumbaru – două străzi din niște zone foarte bogate ale Sectorului 1, care n-aveau mari probleme și puteau fi reparate cu 2-3 zile de lucrări de la ADP, s-a decopertat total partea carosabilă,  s-a decopertat total trotuarul, s-a refăcut toată strada, instant, rapid. De ce?

Aceste două străzi nu au fost votate de Consiliul Local. Primarul Sectorului 1 a decis că banii cetățenilor din Sectorul 1 trebuie duși acolo, instant.

Revenim la Zosima și la străzile paralele cu Zosima. Cetățenii au fost cei care au venit și ne-au arătat, în ședință că, la anul, vine Apa Nova să spargă, iarăși, strada. Deci e bătaie de joc!

Repetăm, noi, PNL, suntem de acord cu suspendarea lucrărilor pe Zosima și pe aceste străzi, unde cetățenii au venit, iar, în fața Consiliului Local. Mi se pare normal să  suspendăm lucrările, până în momentul când toate aceste entități se pun de acord – vorbim de canalizare, apă, gaz și altele, să facă o singură lucrare, astfel încât strada să fie și reabilitată cum trebuie.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

A doua problemă, că ascultam București FM, înainte să ajung aici, chiar au fost interviuri de pe stradă, cetățenii ne spun foarte clar: din 200 de locuri de parcare, rămân cu 40, după  această  modernizare”, a declarat consilierul local liberal Daniel Ciungu.

Din păcate, deși consilierii locali au solicitat introducerea pe ordinea de zi a ședinței de către Executivul Primăriei a proiectului de hotărâre, inițiat de către grupul PSD din Consiliul Local, privind stoparea lucrărilor și prezentarea documentației cu privire la aceste lucrări în fața cetățenilor, aparatul de lucru al edilului Clotilde Armand nu a îndeplinit aceste solicitări.

De altfel, singurul reprezentant al Executivului Armand care a încercat, astăzi, să aducă lămuriri în problemele cetățenilor prezenți în sala de ședințe din Banu Manta nr 9, a fost city-manager-ul Tudor Roșca.  De la acesta, riveranii de pe Zosima nu au putut afla decât că Direcția de Investiții, aflată chiar sub conducerea sa, derulează contractul de „modernizare” a străzii lor și că ei, cetățenii, parchează neregulamentar, în fața  propriilor case și curți.

Tudor Roșca: „Deci, în primul și în primul rând, contractul pentru aceste străzi este derulat de Direcția de Investiții, care este sub coordonarea mea. Strada respectivă era într-o stare foarte proastă, cu piatră de râu sub un strat de asfalt de câțiva centimetri.”

Ramona Porumb ( viceprimar PNL Sector 1): „Dumnealor (…riveranii n.r.) spun că nu!”

Tudor Roșca: „Pe acea stradă se parchează neregulamentar, oriunde se nimerește. În actualul proiect…”

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Ramona Porumb: „Mă scuzați, câte locuri de parcare am făcut noi?!”

Tudor Roșca: „…prevăzusem locuri de parcare pe care să se parcheze legal”.

În cele din urmă, datorită  presiunii societății civile, lucrările nedorite de către comunitatea locală au fost suspendate.

„Nu au dat niciun răspuns și nu au prezentat niciun document (… Executivul n.r.) pentru că înțeleg  că, acum jumătate de oră, datorită presiunii locuitorilor de pe Strada Zosima, care au venit, astăzi, în ședința  de Consiliu, și au semnalat această problemă, s-au sistat lucrările. Deci, e un lucru benefic”, a declarat, pentru București FM, președintele de ședință  al Consiliului Local al Sectorului 1, Daniela Popa.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.