Cum recunoști un website de tip impostor, care vrea să îți fure datele sau banii?
Articol de bucurestifm, 8 noiembrie 2023, 10:57
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
Poate ai aflat deja de cea mai recentă escrocherie online – vânzarea bagajelor uitate sau pierdute în Aeroportul Otopeni. Aceste anunțuri par să vină chiar din partea Aeroportului Internaţional Henri Coandă și pretind că pun la vânzare bagaje nerevendicate, la prețul de doar 10 lei. „Șmecheria”, în acest caz, este că persoanele interesate accesează un link care duce la o pagină web unde trebuie să introducă datele cardului. Astfel, pot fi furate aceste date și, implicit, banii din cont. În realitate, bagajele nerevendicate sunt stocate în siguranță și nu sunt sub nicio formă scoase la vânzare.
Și Poșta Română a fost victima unei escrocherii similare – mai mulți clienți au primit anul trecut SMS-uri care îi îndeamnă să transmită într-un formular datele cardului bancar, cu scopul de a plăti taxe vamale pentru colete expediate. Pentru a fi cât mai credibil, SMS-ul oferea informații legate de numărul pachetului și de tipul de ambalaj și clienții erau îndrumați să își introducă datele cardului bancar pe o pagină web asemănătoare cu cea a Poștei Române.
Ce au în comun aceste tentative și altele similare?
- Mizează pe graba și neatenția oamenilor;
- Mizează pe lăcomia oamenilor (dorința de a beneficia de reduceri foarte mari);
- Mizează pe creșterea în volum a tranzacțiilor online (caz în care pare mai plauzibil să primim un colet de care nu ne amintim ceva precis);
- acest tip de mesaje care pretind a veni de la instituții recunoscute, de la companiile de curierat, de la magazine online, de la Poștă sunt trimise de către hackeri cu scopul final de a colecta datele bancare ale clienților, pentru a sustrage bani din conturile acestora.
Cum te protejezi de acest tip de fraudă?
- Recunoaște schema. Primești un mesaj nesolicitat, dar care sună plauzibil și urgent (reduceri mari pe timp limitat, colete care așteaptă în vamă, un curier care are adresa greșită, o rezervare pe Booking la care nu a putut fi validat cardul) și ești direcționat printr-un link către un formular care îți solicită date personale.
- Verifica adresa și numele site-ului ÎNAINTE să introduci orice informații. Escrocii construiesc site-urile web care arată similar cu site-ul web real al unei companii, cu o adresă (URL) asemănător paginii oficiale (ex. https://romanapost.com/ în loc de www.posta-romana.ro )
- Verifică adresa de email sau numărul de telefon de pe care ai primit mesajul. Compara-le cu datele de contact de pe site-ul oficial și vei vedea că nu corespund. Compară cu datele de contact de pe paginile verificate (cu bifă albastră) ale companiei, de pe rețelele sociale. Sună la Relații cu clienții (numărul de pe site-ul oficial!), dacă ai îndoieli.
- Nu divulga parole (niciodată!), date de buletin (doar autorităților competente!) și nici datele cardului prin telefon sau email. Folosește doar paginile securizate de plată, în contextul unei tranzacții pe care ai inițiat-o chiar tu, pe un site legitim.
Până data viitoare, rămâi cu BucureștiFM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.