VIDEO: Sistemul de garanție–returnare la ceasul ultimelor detalii. Startul se va da pe 30 noiembrie!

Până la finalul lunii noiembrie, Sistemul Garanție Returnare (SGR) trebuie să devină complet funcțional. Am discutat #InComunitate despre ce înseamnă acest sistem, când va fi complet implementat, care este scopul acestuia și în cât timp vor apărea primele rezultate, cu Raul Pop, director programe Ecoteca.

„Mai avem cam trei săptămâni, din 30 noiembrie ținem mai multe hore, cred că ăsta e și motivul pentru care campania de comunicare a plecat pe conceptul acesta și e foarte bine, pentru că dacă vorbim despre termenul horă, cumva duce mai departe mesajul ăsta, că suntem toți în chestia asta împreună și cum ar depinde de noi toți să ne facem treaba. Trebuie să intri în horă cu noi toți.

Sistemul de garanție returnare(SGR) are câteva obiective clare. Printre ele regăsim o Românie golită de pet-uri, precum și o lecție de responsabilizare a fiecăruia dintre noi. „O altă însemnătate interesantă și poate puțin mai filozofică este faptul că noi nu mai cumpărăm ambalajul. Doar împrumutăm, consumăm sucul din el, apa și ducem ambalajul înapoi ca să redevină ceva util. Deocamdată va redeveni un ambalaj reciclat, cel mai probabil.”, spune Raul Pop, director programe Ecoteca.

 „Sunt vreo 3 sau 4 misiuni distincte, dar nu toate se văd la fel din același punct. Prima misiune, clar, este să curețe România de pet-uri. Avem o problemă vizibilă, ne împiedicăm de ea și din fericire, un sistem de garanție returnare este o premisă excelentă pentru a elimina această problemă. Nu se va întâmpla pe loc, noi deja avem pet-uri în natură și va dura ceva până reușim să le scoatem de acolo, dar măcar din momentul în care începe să funcționeze sistemul nu mai ajung în natură altele. A doua este că responsabilizează cetățeanul, astfel încât fiecare dintre noi, când va avea în mână o sticlă goală, îi spun generic sticlă poate să fie și doze de aluminiu, poate să fie sticlă de sticlă sau sticlă de plastic, deocamdată doar de băuturi, rămâne să vedem pe viitor dacă o să rămână așa, deci, în momentul când am în mână o sticlă goală, am ceva de valoare și nu mai tratez neglijență, nu mai arunc aiurea și nici măcar nu mai arunc la containerul de plastic, unde aruncam până acum. O duc direct la magazin, magazinul mai departe o trimite spre reciclare, prin acest sistem organizat de firma RetuRo, ceea ce deja este mai bine, chiar și față de colectarea separată. Colectarea separată în România, în ultimii câți ani vreți, s-a dovedit că nu reușește să facă față la puhoiul de deșeuri pe care le generăm.”

Dacă în perioada comunistă sistemul de colectare avea un singur jucător, de partea cealaltă a tranzacției, statul, acum toate entitățile economice care comercializează băuturi răcoritoare, dar nu numai, devin parte a acestui program.

Întotdeauna, un exemplu de bună practică testat de alții  e mai bine să îl iei gata maturizat, să vezi dacă ai înțeles toate subtilitățile și dacă el funcționează. Față de sistemul folosit în perioada comunistă, sistemul va fi mult mai complex și ne dorim să fie mai bine organizat. Din cauza faptului că, pur și simplu, nu mai este vorba despre un singur jucător, statul român, ca atunci.  Acum este vorba de zeci de mii de magazine. trebuie să se deconteze între ele.”

Pentru fiecare sticlă returnată primim înapoi 50 de bani. Acestea vor putea fi returnate în locul special amenajat, iar în cazul primirii unui bon/voucher, acesta va putea fi folosit la casele de marcat pentru a primi banii sau pentru a achita o parte a cumpărăturilor. Unde vom putea returna aceste ambalaje? „În orice magazin care vinde băuturi și asta este și principiul, dacă poți să vinzi băuturi, poți să recuperezi și ambalajul.” , a răspuns întrebării Raul Pop, director programe Ecoteca.

„În general va fi sub formă de voucher asta dintr-un motiv foarte simplu, locul în care duci ambalajul gol e diferit locul unde se află casele de marcat. Nu există bancomat, există doar un aparat care spune „mi-ai dat 34 de sticle, poftim 17 lei, uite un bon, te poți duce la case să-ți iei banii. Poți să-ți iei banii sau poți să-l folosești când faci cumpărăturile. Nu poți să mergi cu el la alt magazin.”  

Sistemul de colectare diferențiată nu și-a atins scopul, așa cum s-a sperat. Sunt șanse, totuși, ca SGR să devină un sistem cu rezultate foarte bune, după implementare. Această soluție funcționează cu succes în alte douăsprezece țări UE.

„Dacă noi ne-am face treaba, nici nu am avea nevoie de sistemul de garanție returnare, dar istoria și cifrele arată că nu ne facem treaba. Atunci mai avem nevoie și de alte soluții, care în alte părți s-au dovedit viabile. Sistemul de garanție returnare, pe unde funcționează, a arătat că în doi-trei ani de funcționare ajunge la o rată de recuperare de peste 90 % din ceea ce se vinde. Ceea ce este foarte mult și foarte bine prin comparație cu rata de recuperare pe care o avem acum, care se învârte undeva într-un 30-40 %. România, din ce mi-aduc aminte, este a treisprezecea țară din Uniunea Europeană, care îl implementează.”, a mai spus Raul Pop, director programe Ecoteca.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.