VIDEO: „Dacă ești suficient de curios să citești, să asculți povestea cuiva pe TikTok, de ce să nu fii la fel de curios să citești câteva rânduri sau câteva pagini?” – Mihaela Buruiană autoarea cartii „Pe cine iubești mai mult?”
Articol de bucurestifm, 13 noiembrie 2023, 17:38
9 scriitori din 9-a generație dau cărțile pe față în „Bună Dimineața, București!”. De astăzi, timp de 9 zile, un tânăr scriitor își deschide cartea pentru tine și te convinge s-o citesti. Am început săptămâna cu Mihaela Buruiană care ne-a vorbit despre cartea sa „Pe cine iubești mai mult?”, apărută la editura Nemira.
„Sunt mai multe povestiri împărțite în două. Prima parte are personaje, copii. În parte a 2-a, o parte dintre copiii aceștia sunt adulți și se plimbă între povestiri. În unele sunt personaje principale, în altele secundare.”
„Împart spații la oraș, la sat. Asta și pentru că eu de câțiva ani m-am cam mutat la sat și am folosit peisajul și oamenii de acolo să creez niște povestiri. Din reacțiile primite până acum, cred că oamenii se regăsesc în ele, în trăiri, în locuri și în întâmplări.”
Este o carte care poate fi citita la orice varsta. „Este o carte care poate fi citită și de cei mai mulți dintre tineri. Trăirile acestea sunt universale, nu sunt apărat neapărat în anii ’80-’90 în care sunt ele plasate. Peisajul copilăriei și adolescenței mele este doar un fundal.”
„Până la urmă, cu întâmplările acestea pot rezona foarte bine și tinerii sau adolescenții de azi. Mi s-a întâmplat să am și un cititor de opt ani.”
Dacă ar putea sa vorbeasca cu personajele sale , Mihaela Buruiană ne declară că ar purta o discuție un cel care este scris pe baza trăilor personale din copilărie. „M-aș întoarce la un personaj copil care e bazat pe mine când aveam câțiva ani. I-aș spune să aibă încredere și să fie mai curajoasă, că totul o să se rezolve. O să fie bine!”
Mihaela Buruiană este traducător de limba engleză și franceză. Se poate ca multe dintre cărțile pe care le-ați citit să fi trecut prin mâna ei. „Nu este ușor să traduci, să interpretezi, ca oricine să inteleagă ce a vrut să spună autorul în forma inițială.”
Invitata consideră că trecerea de la traducator, la scriitor poate fi un pas firesc, în schimb, pentru ea a durat mult să îl facă. „Aș spune că este un pas firesc, numai că mie mi-a luat foarte mult timp să ajung să-l fac. Traduceam de mulți ani, iubeam cărțile dintotdeauna, de mică fusesem o cititoare împătimită, dar îmi era greu, îmi era frică să mă apuc să scriu. Mă întrebam cine sunt eu să scriu.”
„A venit pandemia și am fugit de București și de aglomerație, de boală, frică și de tot. M-am retras undeva la țară, iar acolo mi s-au așezat lucrurile în cap și toate gândurile și mi-am dat seama că uite acum, am timp să fac mai multe lucruri pentru mine. Aveam tot felul de povești care mi se plimbau prin minte.”
„Până la urmă mi-am făcut curaj și le-am scris, dar pentru că nu puteam să fiu obiectivă, m-am înscris la niște cursuri de creative writing ca să primesc feedback pe ele. Feedback-ul a fost bun și am prins tot mai mult curaj. Am scris tot mai mult și până la urmă mi-am dat seama că se leagă între ele și așa s-a conturat volumul acesta.”
Mihaela Buruiană este de părere că în prezent se scrie mult și se scrie bine. „Se scrie foarte mult în ultimii ani. Se scrie bine, diversificat. Cred că oricine își poate găsi ceva pe gustul lui. Sunt lucruri mai apropiate de noi, de experiența noastră.”
„Noi suntem obișnuiți să importăm din lumea occidentală filme, literatură, muzică și să copiem, dar avem propriile experiențe, avem preocupări mai aproape de viața noastră, așa ca le putem da oricând o șansă.”
Ce ne facem cu copiii care nu vor să mai citească! Mihaela povestește: „Am fost invitată la o clasă de elevi, unii dintre ei spuneau foarte hotărât că nu vor să citească. Am întrebat câți au cont pe TikTok sau pe Instagram. 90% au ridicat mâinile și am întrebat ce urmăresc acolo, oameni care povestesc diverse. Am făcut paralelă și le-am spus că până la urmă asta căutăm cu toții, povești, indiferent de formă.”
„De la povestiri foarte, foarte scurte, pot să aibă și jumătate de pagină, ajungem la proză scurtă, care înseamnă câteva pagini, până la romane. Toate acestea mie mi se par niște pași, ca o introducere în lumea literaturii. Dacă ești suficient de curios să citești, să asculți povestea cuiva pe TikTok, de ce să nu fii la fel de curios să citești câteva rânduri sau câteva pagini?”
Este greu de crezut că inteligența artificială va reuși să scrie cărți în adevăratul sens al cuvântului pentru că îi lipsește ceva… emoția. „Atunci când au apărut cărțile în format electronic și toată lumea zicea că vom avea numai eBook și vor dispărea cărțile pe hârtie. Uite că nu s-a întâmplat așa. Discuția s-a mutat cumva în zona de inteligență artificială.”
„Inteligența artificială poate să creeze un text imitând, pentru că el asta face, de fapt. Este un soft care adună informații și le copiază apoi imită. Doar că ai nevoie de mai mult de atât pentru a scrie o poveste bună, adevărată. Ai nevoie de emoție.”
Hai cu un play pentru a afla mai multe despre prima carte pe care o poți câștiga dacă răspunzi la topicul dimineții!