VIDEO: „Da, am început ca orice scriitor, am terminat Politehnica. Pentru mine cărțile au fost mereu un fel de refugiu.” – Ștefan Ciocoi, scriitor
Articol de bucurestifm, 14 noiembrie 2023, 15:22
O posibilă invazie care forțează poporul să ia măsuri drastice. Zeii? Revin pe pământ. Moartea? Nu mai înseamnă sfârșitul. Prințul Eldric Linus ajunge să descopere secretele lumii și are o alegere de făcut. Ștefan Ciocioi a venit în matinalul BucureștiFM pentru a vorbi mai multe despre seria pe care o scrie „Cele douăsprezece încuietori”.
Ștefan Ciocioi nu este doar scriitor, lucrează și în… IT. „Da, am început ca orice scriitor, am terminat Politehnica. Lucrez ca manager de proiect la o firmă de jocuri din București. Am zis că scopul meu ar fi, dacă tot am pasiunea pentru scris și mă pricep cât de cât și la tastat, să încep cumva să le combin pe cele două.”
„În principiu, pentru mine cărțile au fost ceva ce făceam în timpul meu liber seara, ca să mă detensionez puțin după toate activitățile din timpul zilei. Pentru mine cărțile au fost mereu un fel de refugiu. Nu mi-am dorit să public tot timpul.”
Seria „Cele douăsprezece încuietori” a pornit cu un plan bine stabilit. „Aș vrea să spun că am avut un plan bine stabilit cu toate cărțile. Nu știu dacă sunt scriitori care chiar au aceste planuri până la capăt, pentru că mereu se schimbă lucrurile odată ce construiesc personajele. Încercăm să le facem verosimile și ne dăm seama că nu putem să ajungem din punctul A în punctul B doar așa, pentru că vrea autorul.”
Nu tot ce îți propui într-o primă etapă se concretizează, trebuie să fii flexibil pentru ca povestea să aibă sens. „Trebuie să existe un fel de progresie naturală, ca și cum ar fi ființe umane, pentru că altfel, la fel ca în realitate, nu o să ajungă să ia o decizie radicala dacă nu trec prin anumite experiențe.”
Ștefan Ciocioi ne dezvaluie cum a inceput totul si care a fost procesul de scriere: „Cred că aș putea să vorbesc toată ziua și tot nu am avea suficient timp. Eu am început de la o poveste simplă din perioada medievală, pentru că mereu am fost pasionat de perioada aceasta istorică din realitate.Am încercat să-mi dau seama care sunt clișeele clasice fantasy și am încercat apoi să le reconstruiesc. Unul dintre clișeele cele mai cunoscute este acela că mereu personajul principal este un băiat sau o fată dintr-un sătuc care, de fapt, are o istorie amplă în spate. Până la urmă, asta nu se întâmplă în realitate.”
„Oamenii care pot să schimbe lucruri în realitate sunt oamenii care au avut un anumit privilegiu sau aceia care sunt într-un punct în care pot să influențeze într-un fel schimbarea. Povestea seriei Cele douăsprezece încuietori se referă la drumul mai multor personaje care pornesc din aceste poziții în care chiar pot să schimbe ceva.”
„Este un personaj care lucrează ca detectiv. Abilitatea lui specială este acea de a se ajunge în memoriile sau în amintirile celor care au fost uciși recent incercaind sa gaseasca criminalul. Acolo am combinat câteva elemente din mitologia greacă, cum sunt ursitoarele cu firul vieții.”
„Practic el merge înapoi pe firul vieții și vede ce s-a întâmplat în momentul în care s-a rupt. Povestea începe fix în momentul în care descoperă criminalul, care de fapt, purta o mască, așa că nu va știi cine este de fapt. De acolo începe toată aventură.”
Invitatul ne spune că s-ar putea ca lucrările sale scrise să ajungă jocuri, dar pentru acest lucru este nevoie de un buget foarte mare: „Da, contra unei sume modice de câteva zeci de milioane. E mai mult pentru efectele speciale. Toate cadrele trebuie să fie spectaculoase. Este până la urmă unul dintre elementele care definesc o carte fantasy.”
Ștefan Ciocioi lansează cel de-al cincilea volum al seriei „Cele douăsprezece încuietori”, intitulat „Ziua Tăcerii”, la Târgul de carte Gaudeamus Radio România, sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 15:00. El te așteaptă la standul Editurii UP, iar noi te așteptăm la standul nostru, BucureștiFM.