VIDEO: Rozalina Lepădatu, președintele APAA – „Lipsa finanțării aruncă sistemul medical în colaps”

Pacienții care suferă de scleroză multiplă nu mai primesc medicația necesară de mai bine de 30 de zile. În lipsa medicației, riscul ca boala să avanseze este foarte mare. Cum arată bugetele programelor de sănătate, destinate celor care suferă de boli autoimune, am aflat de la Rozalina Lepădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune( APAA)

„În acest moment sistemul de sănătate este în colaps. Nu suferă doar pacienții cu boli autoimune, suferă toți pacienții cronici. Vor suferi și cei care vor avea nevoie, în următoarea perioadă,  să acceseze  servicii medicale, pentru că nu mai există finanțare, pur și simplu nu mai există finanțare.” Rozalina Lepădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune( APAA)

Lipsa dialogului social poate avea consecințe

Asociațiile de Pacienți și-au dorit o întâlnire cu autoritățile competente, dar apelurile lor au rămas fără răspuns. Această situație poate avea consecințe grave în evoluția sănătății celor care au nevoie urgentă de tratament. Românii plătesc, lună de lună, asigurările de sănătate, dar banii nu se regăsesc în fondurile Casei de Asigurări de Sănătate.

 „Săptămâna trecută am făcut o cerere la Guvern, ca să ne întâlnim cu domnul Prim ministru și cu Președintele  Casei de Asigurări de Sănătate, noi, Asociațiile de Pacienți și să avem o discuție despre ce facem cu finanțarea sistemului, pentru că  lucrurile nu pot merge așa și pe mai departe. Nu am primit niciun răspuns. Situația este foarte gravă, eu nu am cuvinte să descriu ce simt și ce mi-e teamă că se poate întâmpla. (…)Președintele Casei de Asigurări de Sănătate a făcut o declarație zilele trecute, în care a spus că a cerut pentru luna noiembrie, de la guvern, 4,2 miliarde de lei și a primit 1,7 miliarde. Dacă 90 % din fond sunt banii românilor, unde sunt banii, pentru că nu ar trebui să stea nimeni cu mâna întinsă la niște bani care se plătesc, lună de lună, de către angajați, de către oamenii din România.” – Rozalina Lepădatu

Protestul farmaciștilor nu a fost urmat de un dialog cu autoritățile

Pentru ziua de 15 noiembrie, a fost anunțat un protest legal al farmaciștilor, cărora li s-au alăturat pacienții afectați de lipsa medicamentelor care îi țin în viață. Protestul a avut loc, dar protestatarii au fost ignorați de cei care au puterea de decizie. Cât despre dialogul așteptat…

A lipsit cu desăvârșire! Nu a existat niciun dialog. Au venit, într-adevăr, jurnaliștii, toate televiziunile, s-au dat interviuri atât din partea farmaciștilor, cât și din partea pacienților care au participat. Autoritățile au lipsit cu desăvârșire.” – Rozalina Lepădatu

Motivul care a stat la baza acestui protest este stoparea decontărilor făcute de stat.

Plata pentru contractele pe care farmaciștii le au cu distribuitorii de medicamente are scadența la 60 sau 90 de zile. La rândul lor și distribuitorii au termene limită de plată către producători. Când statul întârzie plățile, medicamentele nu mai ajung la pacienți.

„Casa de Asigurări de Sănătate nu le-a mai decontat medicamentele din programele naționale și tot ce trebuia decontat, din luna mai. Asta înseamnă peste 150 de zile de întârziere.”

 Fără medicamente pacienții ajung cifre în statisticile morților evitabile

În lipsa unui sistem de sănătate funcțional, speranța de viață pentru pacienții cu boli grave scade cu fiecare zi în care este privat de medicamentele care îl țin pe linia de plutire. Asta arată și statisticile europene.

 „De câțiva ani, suntem pe locul unu în Uniunea Europeană, la numărul de decese evitabile. Oameni care ar fi putut fi salvați, dar nu au fost salvați, din varii motive care țin de sistem, de neimplicare și de anumite lacune din sistem. Pot să spun că suntem pe locul unu  la numărul de morți evitabile.”- Rozalina Lepădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune( APAA)

Concluzia este simplă. Este nevoie de o reformă a sistemului sanitar. O spun medicii, farmaciștii, pacienții, jurnaliștii și oamenii politici., deopotrivă. Dintre aceștia doar unii pot schimba, în mod real, legile care nu funcționează.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.