VIDEO: Traian Bădulescu – „Turiștii români sunt din ce în ce mai educați, știu ce să caute și ce să întrebe”

S-a încheiat Târgul de Turism al României și aproprierea sezonului de iarnă i-a determinat pe români să caute cele mai bune oferte  pentru vacanțele lor. Am discutat #InComunitate despre destinațiile preferate ale iubitorilor de vacanțe, cu ce oferte au venit operatorii de turism și despre raportul calitate/preț cu Traian Bădulescu, consultant în turism şi purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

„Este nevoie de acest târg dar, ca o provocare, ar trebui să meargă mai departe pe partea de promovare a țării. O face pe plan intern. La ora actuală, vizitatorii Târgului de Turism al României sunt români, în marea majoritate sau cei care participă din alte țări, cei care vor să-și promoveze destinațiile lor. Se creează parteneriate, contracte, dar nu ar fi rău să facem și noi, așa cum se face în Austria, în Germania, în Franța, Marea Britanie și Grecia și să avem și o componentă de promovare a României.

Promovarea țării noastre depinde și de stabilirea unor parteneriate solide cu partenerii externi

Târgul de Turism poate juca rolul de catalizator al unor parteneriate care să aducă față în față jucătorii importanți din turismul românesc cu reprezentanții agențiilor de turism din străinătate, pentru a facilita o promovare a țării noastre.

 „Să invităm, pe baza unui parteneriat puternic public-privat, împreună cu organizațiile și cu Ministerul  Turismului , agențiile de turism importante din țările țintă, să invităm specialiști în turism, jurnaliști de turism, care să vină și să descopere România, să își creeze parteneriate aici, să promoveze țara noastră.

Târgul e foarte important pentru crearea de parteneriate. Altceva este când ești cu un specialist față în față sau cu un potențial partener. „

 Turistul român nu mai vânează pliante, ci oferte

Dacă în trecut Târgul de Turism atrăgea curioșii și amatorii de pliante cu oferte, în 2023 acesta este locul în care turistul român vine, negociază și accesează cele mai bune oferte. Ei știu ce vor și aleg variantele care se potrivesc cel mai bine profilului lor.

 „Am văzut la Târgul de Turism mulți turiști interesați, care stăteau de vorbă  cu agenții la stand. Mulți chiar rezervau sau achiziționau. Acum oamenii vin la târgul de turism  și știu ce vor. Turiștii români sunt din ce în ce mai educați, știu ce să caute, știu ce să întrebe, știu cui să se adreseze.

Sunt trei categorii de turiști. Cei care caută direcționat și știu chiar și la ce hotel vor să meargă, nu numai în ce țară sau stațiune. Sunt cei mai exigenți.  Sunt turiști care știu că vor să meargă într-un loc frumos, care cer să vadă ofertele. Mai este o categorie a turiștilor, din ce în ce mai puțin numeroasă, a celor care nu știu neapărat ce vor.”

 Fidelitatea clientului este o prioritate și pentru agențiile de turism

 Agențiile de turism depun eforturi în a găsi și păstra clienți, pe o perioadă cât mai lungă de timp. De la oferte personalizate, la discount-uri și carduri de fidelitate, nimic nu e prea mult pentru a obține fidelitatea unui client.

„Din ce în ce mai mulți turiști au ajuns să fie fideli unei agenții sau câtorva agenții, nu e obligatoriu să lucrezi doar cu o agenție. Agențiile țin cont de fidelitatea clientului, există și carduri de fidelitate la anumite agenții și bonusuri de fidelitate. Sunt turiști, de exemplu, care apelează la mai multe agenții și e normal pentru că poate o agenție este specializată pe Bulgaria. Și turiștii apelează la acea agenție, știind că vor primi un pachet turistic de calitate.”

Odată descoperită, România este o țară pe care este greu să o uiți

România este o țară pe care o îndrăgesc și străinii, odată ajunși pe meleagurile noastre. Printre aceștia se află și numele unor personalități cunoscute în lume.

 „Majestatea sa, Regele Charles al III-lea, vine în România de 25 de ani, e fascinat de România. Prima sa vizită oficială ca rege a fost în România. Mai avem și alți promotori, de calibru mare, cum ar fi cunoscutul jurnalist britanic, Charlie Ottley, care are o casă  în cel mai vechi sat turistic, Șirnea, în comuna Fundata. E îndrăgostit de România și știm cu toții seria creată de el, „Wild Carpathia”, pentru BBC, care a avut un rol foarte mare în promovarea țării noastre.”

 Avem o țară frumoasă. O țară care merită să fie cunoscută și vizitată de oamenii de pretutindeni. Pentru asta e nevoie de investiții în infrastructură și de un efort susținut al autorităților într-o promovare care să pună România în lumina pe care o merită.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.