Editia a XIII-a a Festivalului de Film Evreiesc, Bucharest Jewish Film Festival, a ajuns la final!

Timp de 5 zile, pe mai multe scene din Municipiul București au avut loc proiecții de filme, conferințe, dezbateri și concerte de muzică evreiască care au încântat publicul.
Reamintim că ediția din acest an a fost dedicată memoriei celui care a fost Dan Michael Schlanger, regretatul Președinte al acestui eveniment cultural, cunoscut regizor, actor, producător și organizator de evenimente de înaltă ținută culturală.

Deschiderea festivalului a avut loc duminică, la ARCUB, în prezența Excelențelor Lor, domnul ambasador al Statului Israel în România, Reuven Azar, domnul ambasador al Republicii Federale Germania în România, Dr. Peer Gebauer, domnul ambasador al Canadei în România, Gavin Buchan, domnul ambasador al Japoniei în România, Hiroshi Ueda, a reprezentanților Departamentului de Relații Interetnice, ai Ministerului Culturii, ai Centrului Național al
Cinematografiei, ai ARCUB – Primăria Municipiului București, ai GOETHE Institut, ai Federației Comunitaților Evreiești din Romania și a unui public generos, căruia îi mulțumim pentru participare.

În deschiderea Festivalului au fost prezentate filmele The Boy scris, produs și regizat de Yahav Winner, cineastul ucis de Hamas la 7 octombrie 2023 și The Klezmer Project, premiat la Festivalul de la Berlin din acest an.

Cea de-a doua zi a fost dedicată filmelor You will not play Wagner și Terezin, precum și conferinței oaspetelui din străinătate, Elli Stern, autoare a romanului Sunetul Roșu.

În a treia zi a Festivalului a fost proiectat filmul oferit de GOETHE Institut, When Hitler Stole Pink Rabbit, urmat de dezbaterea cu titlul “Viata e frumoasa? Psihologia copilului in Holocaust”, cu participarea psihologului Keren Rosner și a politologului Ovidiu Raețchi, dezbaterea fiind moderată de Directorul GOETHE Institut, Joachim Umlauf.

A patra zi a Festivalului a pus în lumină fresca unei lumi uitate, prin filmul Egypt, a Love Song, film proiectat la ARCUB. Un concert extraordinar “IN  MEMORIAM Dan Michael Schlanger” a fost susținut de importanți artiști ai scenei românești la Catedrala Romano-Catolică “SFÂNTUL IOSIF”, concert găzduit prin bunăvoința Înalt Preasfințeiei sale, Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.

Festivalul de Film Evreiesc – Bucharest Jewish Film Festival, s-a încheiat cu proiecția filmului Life, Above All – film coprodus de Dan Michael Schlanger și aflat în anul 2010 pe lista scurtă a premiilor Oscar pentru film străin – urmat de dezbaterea “De la Izvorul femeilor la Secretul Chandei. Africa în ochii cineastilor evrei”, cu participarea Dr. Felicia Waldman – conferențiar la Universitatea București și a lui Mihai Fulger – critic de film.

Mulțumiri speciale tuturor celor care au participat la Festival, în număr deosebit de mare, participanți care ne-au fost alături și au vibrat cu noi la fiecare eveniment al Festivalului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.