Viața lui Ionuț Păunescu, schimbată de Special Olympics Romania: ”Pentru mine, sportul este sănătate”

Într-o nouă ediție a emisiunii de pe București FM, ”În Comunitate”, moderată de Răzvan Ursuleanu și Mario Soare, invitați au fost doi membri ai asociației ”Special Olympics Romania”, Ionuț Păunescu și Emilia Ispas.

Ionuț Păunescu este un sportiv de performanță care a strâns o mulțime de medalii în gimnastică artistică, în ciuda diagnosticului său: Sindromul-Down. Gimnastul în vârstă de 32 de ani s-a născut fără probleme de sănătate, dar la numai trei zile distanță, medicii i-au anunțat părinții că suferă de dizabilități intelectuale.

În sprijinul său au venit membrii asociației ”Special Olympics Romania”, una dintre asociațiile din țara noastră care contribuie la integrarea în sport și în societate a copiilor și adulților cu dizabilități intelectuale. Fondată în 2003, asociația și-a propus să ofere celor care nu sunt văzuți drept un exemplu în lumea exterioară șansa de a se pronunța și de a își îndeplini orice dorință care le-ar putea aduce un zâmbet pe chipuri.

Emilia Ispas a decis să se implice în această asociație la câteva luni de la apariția ei, mai exact, în luna ianuarie a anului 2004 și, de atunci și până acum, a simțit cum lucrurile au evoluat și posibilitățile de a îndrepta viețile celor cu dizabilități intelectuale au crescut enorm.

Am început la Special Olympics Romania în anul 2004, deci pot spune că am fost chiar de la început. Anul acesta noi celebrăm 20 de ani de activități în România, fundația a fost înființată în 27 noiembrie 2003 și din ianuarie m-am alăturat și eu echipei.

Iar pe atunci am avut șansa să văd de la început ce înseamnă lumea aceasta a dizabilității intelectuale și an cu an, pas cu pas, am pus mici straturi și nici nouă nu ne vine să credem facem lucrul acesta cu entuziasm și cu încrederea că facem bine ceea ce facem și că oamenii cu dizabilități intelectuale din această țară au nevoie să fie inspirați de oameni cum este Ionuț.

Pe atunci eram la început, a trebuit să lucrăm în țară și să ne atragem alături de noi parteneri locali, pentru că noi credem că numai prin parteneriate și comunități putem face schimbări.

Încă avem nevoie să aflăm poveștile lor, să le spunem părinților care au copii cu dizabilități, să afle că se poate să fii împlinit și cu dizabilități intelectuale și că poți face sport și poți face o mulțime de lucruri zi de zi”, a declarat directorul programelor educaționale al asociației.

De partea cealaltă, Ionuț Păunescu, care a obținut la cea mai recentă ediție a ”Jocurilor Mondiale de Vară” de la Berlin, din acest an, cinci medalii de aur și două medalii de argint, a enumerat sporturile pe care le practică și de care este atras. De asemenea, acesta a oferit, din perspectiva sa, definiția corectă a sportului.

Eu fac gimnastică, dar îmi place și înotul, fotbalul, baschetul și le practic. Știu să schiez, în 2010 am schiat. Mai merg și pe bicicletă, dar și pe role, și pot spune să stau mai bine pe ambele pentru că nu am cască. Merg normal. Nu am nevoie de genunchere, mă încurcă, pentru că eu am un echilibru foarte bun. Pentru mine, sportul este despre sănătate”, a punctat multiplul campion mondial la gimnastică artistică.

La ultima ediție a ”Jocurilor Mondiale de Vară”, de la Berlin, întregul lot desemnat să participe la competiție de către ”Special Olympics Romania” a adunat un set de 42 de medalii, dintre care 20 au fost obținute de gimnaști. Din totalul de cele 20 de medalii, 12 au fost de aur, iar aproape jumătate dintre cele de aur au fost câștigate de Ionuț Păunescu. Emilia Ispas a subliniat felul în care se trăiește fiecare concurs în parte, dar și modalitatea prin care sportivii cu dizabilități intelectuale își pot păstra concentrarea și eficacitatea pe parcursul competițiilor.

A fost o performanță extraordinară pentru el (n.r. Ionuț Păunescu). Noi am fost acolo alături de el, în sală, l-am aplaudat continuu și l-am încurajat. Am văzut cât de greu îi este să execute exercițiile, ce tensiune este, cât este de concentrat și la final ce bucurie are atunci când știe că a încheiat cu bine exercițiul. Se uită la profesorul lui cu care a început să practice gimnastică și așteaptă confirmarea”, a precizat directorul programelor educaționale de la ”Special Olympics Romania”.

Ionuț Păunescu a vorbit și despre gradul de emoții resimțit în timpul executării pașilor și schemelor din timpul probelor și a punctat ceea ce îi trece prin minte în momentele de echilibru complet.

Eu nu am emoții în timpul probelor, poate am înainte și după ce termin. Dar simt fericire, mai ales când am medaliile în mână. Atunci când trebuie să îmi păstrez echilibrul, mă gândesc că este nevoie de mai multă concentrare”, a adăugat sportivul de performanță.

Ionuț Păunescu are o pasiune uriașă și pentru fotbalul din țară și din străinătate, având două echipe favorite. În plus, gimnastul este adeptul jocurilor video și este la curent cu cele mai noi versiuni apărute pe piață.

Da, așa este, televizorul meu stă acasă numai pe fotbal și desene animate, iar din România țin cu FCSB. Din străinătate îmi place și de Real Madrid și de Barcelona, dar atunci când joacă între ele țin cu Real Madrid. Mi-am luat și ultimul joc de fotbal pentru jocurile video, pentru că îmi place foarte mult. Joc și fotbal în viața reală și îmi place să stau în apărare. Pe toate acestea le fac în weekend”, a ținut să precizeze gimnastul premiat la ultimele două ”Jocuri Mondiale de vară” desfășurate.

O zi normală din viața lui Ionuț Păunescu este caracterizată de trezitul de dimineață, de savurarea unei cafele, de butonarea dispozitivelor electronice și de colorarea diferitelor desene, la momentul enervării din orice situație apărută. De asemenea, de-a lungul unei zile obișnuite, acesta merge pe bicicletă și se întâlnește cu prietenii săi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.