Rafila: 10.000 de candidaţi, la concursul de Rezidenţiat
Articol de arionmihaela, 19 noiembrie 2023, 15:14
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis importanţa unei mai bune planificări în domeniul resurselor umane în domeniul sanitar, menţionând că în acest an la concursul de Rezidenţiat a fost alocat cel mai mare număr de locuri din istorie pentru medicina de familie.
În acest an, s-au înscris 10.000 de candidaţi la examenul de Rezidenţiat.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Romexpo, unde se desfăşoară concursul la Bucureşti, Rafila a precizat că, dintre cele trei domenii majore, concurenţa cea mai mică este la Medicină – 1,32 candidaţi, în timp ce la Stomatologie este de 4,23, iar la Farmacie peste 5.
Potrivit ministrului, o persoană a avut nevoie de asistenţă medicală în cadrul concursului.
El a evidenţiat importanţa dezvoltării infrastructurii medicale, astfel încât condiţiile de muncă să fie atrăgătoare pentru tinerii medici, în condiţiile în care „salarizarea, în bună măsură, a fost rezolvată”.
Potrivit preşedintei Comisiei de Rezidenţiat, Adriana Pistol, examenul s-a desfăşurat fără incidente.
Rectorul UMF „Carol Davila”, Viorel Jinga, a anunţat intenţia universităţii de a prelua de la Ministerul Sănătăţii activitatea de repartizare a rezidenţilor pe diferite stagii, în condiţiile în care Legea 199/2023 prevede organizarea unei direcţii pentru învăţământul post-universitar. El şi-a exprimat speranţa ca, de anul următor, să fie introdusă şi înscrierea online a candidaţilor pentru examenul de Rezidenţiat.
El a remarcat că, în ultimii trei ani, 2.234 de rezidenţi şi-au schimbat specialitatea. El a apreciat că numărul este unul de destul de mare şi că una dintre cauze ar putea fi lipsa unei „orientări profesionale foarte bune” la nivelul universităţilor. Potrivit acestuia, la nivelul fiecărei clinici, pentru fiecare disciplină, va exista un cerc al studenţilor, astfel încât cei interesaţi de o anumită specialitate să poată să înţeleagă mai bine care este specificul acesteia.
„Dintre specialităţile către care s-au îndreptat este şi medicina de familie, pe locul doi, cu 234 de rezidenţi, care au schimbat specialitatea. Deci, e foarte bine că în acest an a crescut numărul de locuri la medicină de familie, pentru că ei şi-au dat seama că este, poate, mai benefic pentru ei să plece de la o specialitate clinică la medicină de familie”, a explicat rectorul.
În ultimii trei ani, pe primele locuri în ceea ce priveşte specializările s-au situat dermatologia, psihiatria, imagistica şi endocrinologia.
În acest an, la Bucureşti, susţin concursul de Rezidenţiat 2.077 de candidaţi în domeniul Medicină (reprezentând 36% din totalul celor înscrişi la nivel naţional); 945 de candidaţi la domeniul Stomatologie (40,5% din totalul celor înscrişi la nivel naţional), 753 de candidaţi pentru domeniul Farmacie (35%).
sursa foto-fb ministerul sanatatii