VIDEO: Femeie, ai grijă de tine!

Nu ne place să mergem toată ziua-bună ziua la medic; să așteptăm în fața cabinetelor aglomerate, să facem teste și analize. Mai ales atunci când nu avem nici o problemă, nu ne deranjează nimic.
Dar prevenția este o componentă esențială a unei vieți sănătoase; putem evita o mulțime de probleme, iar uneori, putem să ne salvăm chiar viața!

Din adolescență și până la vârsta senioratului, femeile ar trebui să treacă periodic pe la medicul ginecolog care, pe baza unui control de specialitate, să le spună dacă sunt bine, sănătoase. Și dacă nu sunt, să ia măsuri urgent!

În România 25% din femeile care ar trebui să facă acest lucru ajung la medicul specialist, în timp ce în Europa, procentul este în medie de 60%. Există țări în care procentul acelora care nu ocolesc screening-urile de profil ajunge la 80-90%. Diferența aceasta foarte mare în ceea ce privește atenția pe care ne-o acordăm nouă înșine, explică locurile fruntașe, pentru românce din clasamentele incidenței unor boli ce ar putea fi, altfel, evitate: cancerul de col uterin, cancerul de sân.

Educația pentru sănătate care ar trebui să înceapă de la vârste mici, încă lipsește în România, unul din efectele vizibile fiind numărul de mame minore pe care îl avem, al doilea cel mai mare din Europa.
Când de fapt, având informațiile necesare și o atitudine responsabilă, am putea să fim mult mai sănătoase și ferite de o mulțime de neplăceri. Ne explică doamna prof.dr.Liana Pleș, medic primar ginecolog.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.