VIDEO: „Fiecare interpretează povestea în felul lui și rămâne cu anumite idei, interpretări și întrebări.” – Roxana Ruscior, scriitoarea volumului „Diavolul din Freisetzburg”
Articol de bucurestifm, 20 noiembrie 2023, 15:58
Mister, alunecări în fantastic și un final neașteptat. „Diavolul din Freisetzburg” este povestea unei femei din Praga, cu orgini românești.
Totul se întâmplă în contextul nazismului și al lagărelor germane. Autoarea, Roxana Ruscior, a venit în această dimineață în matinalul BucureștiFM pentru a te convinge că trebuie să îi citești cartea.
Roxana Ruscior ne spune mai multe despre ea pentru a înțelege de ce a ales despre un subiect precum cel al volumului „Diavolul din Freisetzburg”. „Eu sunt pasionată de istorie și de psihologie de foarte mult timp și citind cărți, urmărind filme documentare, citind articole foarte mult din ce s-a scris pe zona aceasta a Holocaust-ului, am decis să scriu acest roman.”
Pentru o carte care are noțiuni istorice este nevoie de o documentare amănunțită. „În momentul în care am început să scriu am continuat mult mai serios documentarea. Mi-am comandat niște cărți speciale. Am o carte exact pe subiectul acesta al exterminării medicale, medici naziști și experimentele pe care le făceau ei în lagăre. O carte foarte groasă și evident, foarte greu de parcurs, autorul fiind un psihiatru american de altfel.”
„Toată documentarea s-a făcut în timp și nu special ca să scriu o poveste pe acest subiect. La un moment dat s-a născut ideea acestui personaj de la care a plecat totul un medic nazist șef care lucrează în acest lagăr.”
„Eu am creat personajele de la zero. Nimic din ce este în această carte nu a existat în realitate nici personajele, nici locul, doar castelul. În rest, am vrut să cresc totul de la zero. Mi se părea greșit să plasez o acțiune fictivă într-un loc real. Și atunci mi-am ales calea aceasta. Este o provocare să creez de la zero ceva care să fie credibil.”
Chiar dacă există referințe istorice, autoarea nu intră în detaliile specifice perioadei. „Nu intru în detalii despre atrocitățile comise acolo. Sunt menționate pentru că nu ai cum să scrii ficțiune istorică fără să prezinți ce s-a întâmplat în realitate. Accentul cade pe personaje și pe partea psihologică, nu pe realismul acela feroce de acolo. Deci nu vă speriați, sunt și elemente fantastice pentru cei care își doresc puțin supranatural, puțin minister.”
Din toată documentarea pe care o faci este bine să faci o selecție rațională. „Este complicat, dar în momentul în care scriu evident că nu folosesc tot. Folosesc doar ce este esențial. Și în acest roman am câteva note de subsol unde am considerat că trebuie să vin cu niște explicații despre anumiți termeni sau anumite lucruri care se întâmplau.”
De la o povestire de câteva pagini s-a ajuns la… un roman. „Când mi-a venit ideea am zis ok, o să scriu o povestire de câteva pagini și am început să scriu. În timp ce scriam povestea a început să evolueze. Am ajuns la câteva zeci de pagini, zic ok, n-o să fie o povestire, o să fie o nuvelă de câteva zeci de pagini și momentul în care am terminat de scris avea 220 de pagini.”
Roxana Ruscior și-a dat seama că romanul trebuie să ia altă formă după ce a fost terminat în prima variantă. „După ce am terminat primul draft și am recitit și am început să editez romanul, mi-am dat seama că e nevoie și de capitole care să arate altfel, care să prezinte o altă perspectivă, omniscientă.”
„Deci nu doar ceea ce știe un deținut de acolo, pentru că n-ar fi fost informația completă și multe detalii ar fi fost neclare. Atunci am refăcut anumite părți din această poveste și este o combinație între jurnalul și narațiune.”
Autoarea își dorește ca oamenii care îi citesc cărțile să rămână cu întrebări, nu cu răspunsuri. „Doresc întotdeauna să rămână cu întrebări, nu cu răspunsuri după ce citesc scrierile mele. Cred că este cel mai important ca o carte să te pună pe gânduri, să te gândești ce ai fi făcut dacă ai fi fost în situația aceea.”
„Fiecare interpretează povestea în felul lui și rămâne cu anumite idei, interpretări și întrebări.”
Roxana a lucrat în presă și în agenții de PR și de marketing online. A debutat în anul 2013 cu un roman inspirat din realitate: răpirea unor jurnaliști români în Irak. „A fost un șoc, probabil pentru toți jurnaliștii în momentul acela. Așa s-a născut ideea unei povești despre o jurnalistă răpită undeva în Orientul Mijlociu. Acțiunea se petrece în Israel. Dar m-a inspirat acel eveniment, din fericire, cu final fericit.”
Cu Roxana Ruscior te întâlnești sâmbătă de la ora 14:30 la standul Editurii Litera de la Târgul de carte Gaudeamus Radio România. Nu uita să ne vizitezi și pe noi, echipa BucureștiFM. Până atunci hai cu un play la videoclipul de mai sus!