Asociațiile de proprietari din Sectorul 1 băgate în datorii?

Foto: Primaria Sectorului 1 / Facebook

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, aduce în ședința de astăzi a Consiliului Local din Banu Manta un proiect de hotărâre privind modernizarea lifturilor din blocurile reabilitate termic – Regulamentul Măsurilor de Îmbunătățire a Eficienței Energetice la nivelul locuintelor Multifamiliale din Sectorul 1 al Municipiului București “Rabla pentru Ascensoare” și “Termoficare de la Soare”.

„Un proiect esențial pentru comunitatea Sectorului 1, cu două componente – „Rabla pentru Ascensoare” și „Termoficare de la Soare” – intră astăzi în dezbaterea Consiliului Local Sector 1″, scrie pe pagina de facebook, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Față de hotărârea adoptată de către Consiliul Local al Sectorului 1, proiectul actualului edil din Banu Manta propune practic ca asociațiile de proprietari să avanseze sumele de bani necesare modernizării lifturilor, urmând ca acestea să fie, ulterior, decontate de către Primăria Sectorului 1, în proporție de 100%, după cum se arată în proiectul propus, astăzi.

Astfel, Art. 11 din proiectul de hotărâre prevede că: „În vederea decontării lucrărilor de către Sectorul 1, după finalizarea lucrărilor, Asociația de proprietari trebuie să depună următoarele documente în termenele stabilite în prezentul regulament:
– Proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor;
– Proces verbal de punere în funcțiune a ascensoarelor;
– Punctul de vedere al contractorului proiectului, cu privire la executarea lucrărilor;
– Factura de decont a sumei rezultată din execuția lucrărilor de înlocuire a ascensoarelor”.

Iar Art. 3.1 angajează Primăria în decontarea cheltuielilor în porție de 100%: „Serviciile de proiectare și execuția lucrărilor de înlocuire a ascensoarelor se vor deconta în proporție de 100%, fără a depăși indicatorii tehnico-economici maximali conform formulelor de calcul din Anexa 1 – Actualizare a studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru înlocuirea ascensoarelor din blocurile de locuințe în Sectorul 1 al Municipiului Bucuresti”, se prevede în proiectul de hotărâre promovat de către Executivul din Banu Manta nr 9.

Consilierii locali consideră că multe dintre asociațiile de proprietari ar trebui să recurgă la împrumuturi bancare, pentru a avansa banii necesari modernizării lifturilor.
Asociațiile nu au capacitatea de a derula asemenea proiecte de investiții, de la obținerea finanțării inițiale, trecând prin realizarea investiției și până la faza de decontare, unde se pot ivi probleme, spun consilierii locali.

Potrivit Consilierilor locali, proiectul este nelegal deoarece eludează atât prevederile Legii 98/2016 privind achizițiile publice, cât și pe cele ale Legii 273/2006 privind finanțele publice locale și pe cele ale OUG 18/2009.

Astfel, la valoarea estimată a proiectului de 100 de milioane de euro, Executivul condus de către Clotilde Armand ar fi trebuit să deruleze o procedură de achiziție publică prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
În plus, Autoritatea Locală a Sectorului 1 nu poate, conform OUG 18/2009 deconta integral cheltuiala cu schimbarea lifturilor, cota de coparticipare a fiecărei asociații de proprietari trebuind să se ridice la minim 10%.

„Pentru ca o asociație de proprietari, după proiectul lui Clotilde Armand, să ajungă să își înlocuiască acel lift, va trebui să adune de la proprietari undeva la 40-50 de mii de euro pe lift.
La o asociație de proprietari, unde sunt oameni în vârstă, cu pensii – așa cum știți, nu foarte mari, vor trebui să scoată pe un bloc – undeva la 40 de apartamente, cred că undeva la 2.000 de euro (… de apartament n.r.).
Probabil, vor face fiecare credite, se vor împrumuta.
După care, asociația își face lucrarea și vine la Primărie, pentru ca primarul să deconteze lucrarea respectivă.
Ne putem aștepta ca asociațiile de proprietari să își facă lucrarea, să se împrumute – cum vă spuneam, de aproximativ 50 de mii de euro (… pe lift n.r.) și să se trezească, la final, că primarul Sectorului 1 decide, în lipsa unor documente, că nu va deconta aceste sume către asociațiile de proprietari.
Este un proiect ilegal, care nu are avize. Este un proiect care ocolește achizițiile publice, care încalcă legea finanțelor publice locale, bagă în datorii asociațiile de proprietari!
Câte asociații de proprietari își vor permite să adune 50 de mii de euro, ca să facă un lift?”, a declarat viceprimarul liberal al Sectorului 1, Ramona Porumb.

Consilierii locali consideră că modernizarea lifturilor ar trebui făcută pe fonduri nerambursabile, din PNRR.

„Adică, astăzi, vrea să dea o mită electorală de 100 de milioane de euro pentru asociațiile care încearcă, de foarte mulți ani, să își schimbe lifturile vechi.
În loc să facă licitație, în loc să meargă să ceară fonduri europene – pentru că se poate să ia fonduri, bani gratis europeni, Doamna Armand vrea să ia bani de la bugete alocate, de la proiecte votate, și să-i dea către aceste lifturi.
Deci, doamna Armand, unu la mână, vitregește bugetul Sectorului și cetățenii de proiecte pentru comunitate. Doi, trădează bugetul național, pentru că poate lua bani gratis, din PNRR, refuză să facă acest lucru – acei bani cine știe către ce alte țări se duc.
Cu alte cuvinte, ne trezim într-o situație de impas, pentru că doamna Armand, din disperare, face abuzuri”, spune șeful Comisiei de buget a Consiliului Local al Sectorului 1, Dinu Gheorghe.

Și președintele de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1, Daniela Popa, atrage atenția asupra faptului că proiectul de hotărâre promovat de către Executivul Armand nu are avizele aparatului de specialitate al primarului, în special cele ale Direcțiilor Juridică și Economică, nici în sens pozitiv, nici în sens negativ.

„În primul rând vreau să specific că acest proiect a fost introdus pe ordinea suplimentară, pe care am primit-o aseară pe mail, după ora 18.
Am observat că nu există avizul Direcției Economice și al Direcției Juridice pentru aceste două proiecte, practic – rabla pentru ascensoare și termoficare de la Soare.
Dar, ce este mult mai important este că nu avem temeiul legal. Nu există, clar, specificat, în preambulul proiectului, care este temeiul legal. În baza cărui temei legal, articol de lege, prevedere legală se pot deconta direct către asociaţiile de proprietari banii din bugetul local.
Nu avem indicată sursa de finanțare, de unde vor fi luați acești bani”, a declarat Daniela Popa pentru București FM.

În plus, nu există o bază legală pentru decontarea directă a cheltuielilor făcute de către asociațiile de proprietari, ceea ce poate duce la obligația de a restitui banii decontati de la Primăria Sectorului 1, prin decizii ale Curții de Conturi, explică Popa.

„Teama noastră este ca, până nu verificăm acest proiect și să cerem și opiniile instituțiilor de specialitate, cum ar fi Curtea de Conturi sau Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, dacă poate fi fezabil un astfel de proiect și legal, teama noastră este ca, dacă va fi aprobat, s-ar oputea ca la anul Curtea de Conturi să zică că banii nu au fost cheltuiți conform legii. Și s-ar putea ca cetățenii, asociațiile de proprietari să dea banii înapoi”, explică Daniela Popa pentru București FM.

Consilierul local Cristian Tudose le atrage atenția asociațiilor de proprietari și președinților acestora că documentația în baza căreia ar urma să se facă eventuala decontare a cheltuielilor ocazionate de modernizare a lifturilor este una extrem de complexă.
În plus, exista și riscul ca asociatiile să fie obligate să restituie integral sumele eventual decontate de la Prămăria din Banu Manta, în urma unor controale ale Curții de Conturi, mai avertizează experimentatul consilier Cristian Tudose.

„Curtea de Conturi este, deja, cu ochii pe acest proiect, pentru că, în momentul în care o autoritate publică locală pasează răspunderea către asociațiile de proprietari, există foarte multe șanse ca cetățenii, cu toată bună intenție, acei președinți de asociație trebuie să se gândească de două ori. Pentru că ceea ce înseamnă a face o documentație de rambursare a unor fonduri – pe care admit, prin absurd, că ar avea de unde să le înainteze, și asta este o problemă foarte delicată. Vorbim, totuși, despre sume foarte mari de bani, pe care ei ar trebui să le înainteze, urmând să le recupereze de la Primărie.
Nu știu dacă locatarii sau dacă asociațiile își vor permite sau de unde vor avea acești bani, urmând ca ei să fie recuperați, pe baza unor acte foarte corect și foarte strict întocmite.
Banii de la Primărie nu li se vor da doar pentru faptul că ei au plătit și asta e, s-a făcut sau nu s-a făcut, cum a ieșit deja nu contează. Nu! Se va face o recepție, se va face o verificare a banilor cheltuiți, a tot ceea ce s-a întâmplat. Ăsta este motivul pentru care atrag atenția asociațiilor de proprietari să fie foarte atente la ceea ce semnează”, avertizează Tudose.

Fără voturil consilierilor locali PNL și PSD, proiectul nu va putea fi adoptat, în ciuda presiunii președinților de asociații al căror sprijin a fost solicitat de către Executivul din Banu Manta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.