Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe

Filmele bune se văd la cinema, unde avem noi premiere. Maestrul Ridley Scott, ajuns la 84 de ani, promite o nouă capodoperă cinematografică de talia ”Gladiator”, ”Alien” sau ”Marțianul”.

De această dată, ”Napoleon” intră în cinematografele din România. Este cea mai așteptată peliculă a anului, cu Joaquin Phoenix și Vanessa Kirby în rolurile principale. Ridley a lucrat din nou pentru ”Napoleon” cu Joaquin Phoenix, pe care îl consideră cel mai talentat actor al generației sale.

”Napoleon” prezintă ascensiunea la putere a împăratului, dar acordă o atenție majoră relației cu Josephine de Beauharnais, iubirea vieții lui. Drama biografica e presărata de scene de acțiune care reînvie bătăliile de la Toulon, Austerlitz, Waterloo, și Borodino. Filmul expune modul crud în care generalul Napoleon pune mâna pe tronul Franței, întreaga lui carieră fiind analizată din unghiul lui Josephine, soția și marea lui dragoste.

Avem și două premiere românești la cinema. Prima este drama ”Castelul Crăiței”, regizată de Liviu Mărghidan, cu Dragoș Olaru, Judith State, Adela Marghidan și Radu Marghidan.

O familie afectată de un divorț se reunește pentru o excursie la munte, pentru a menține o relație apropiată între părinții divorțați și cei doi copii care trăiesc in țări diferite. Vacanța si planurile se modifică în momentul în care copiii dispar într-o expeditie clandestină către un refugiu montan.

A doua producție românească este documentarul ”De ce scriu ăștia pe pereți”, în regia lui Alin Boeru, cu Msero, Robert Obert, John Dot S, 1-Q Sapro și Deliric.

Încercând să înțeleagă dedesubturile fenomenului graffiti și street art din România, un corporatist ajunge să se descopere pe sine. Documentarul se transformă într-o poveste intimă de maturizare a unui bărbat de 35 de ani, înghițit de universul diferit pe care îl descoperă.

Filmul explorează toate dimensiunile și specificitățile aceste comunități – de la intervențiile pe metrouri, tramvaie, trenuri, ajungând la acțiuni clandestine pe străzi, în spațiul public sau în locuri abandonate.

”Fără aer” este o dramă regizată de Katalin Moldovai, în care aflăm povestea Anei, profesoară de literatură.

Ana predă literatură și are o relație bună cu elevii și colegii ei. Ea este denunțată pe neașteptate de unul dintre părinți pentru că a recomandat un film despre viețile a doi poeți francezi din secolul al XIX-lea, Arthur Rimbaud și Paul Verlaine, părintele criticând relația fizică și emoțională dintre cei doi bărbați.

Apelul profesoarei declanșează o reacție în lanț care, treptat, îi întoarce pe colegii ei și pe directoarea școlii împotriva ei. Situatia, care îi face munca imposibilă, pune la încercare existența Anei și toate relațiile sale umane.

Acestea sunt noutățile pentru cinefili. Acum știi ce rămâne de văzut, de ascultat, e bucurestifm.ro.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.