Cum s-au schimbat polii „bogăției” și „sărăciei”, în Capitală?

foto: Adriana Baciu

Cunoscut pe vremuri ca cea mai dinamică și mai bogată comunitate locală din țară – pentru că aici își aveau sediile toate marile companii, Sectorul 1 a „scăpătat”, în ultimii ani.

În același timp, unul dintre sectoarele „sărace”, Sectorul 4 s-a „îmbogățit”.

Lucrurile se văd foarte clar, dacă te uiți, prin comparație, la bugetele celor două sectoare. Dacă Sectorul 4 estimează, pentru acest an, un buget de 3,3 miliarde, Sectorul 1 se aștepta la numai 2,2 miliarde de lei.

Sectorul 1 este depășit, ca buget, și de Sectorul 6.

Cum au ajuns să se inverseze polii „bogăției” și „sărăciei”, în București?

Ei bine, primărița din Banu Manta nr. 9 îi acuză în mod constant pe pagina sa de socializare și prin comunicate de presă oficiale pe consilierii locali PSD și PNL că ar bloca proiecte pentru cetățeni, așa cum ar fi cel denumit „termoficare de la soare” sau cel al modernizării lifturilor din blocurile reabilitate termic.

Însă, conform consilierilor locali din Banu Manta, diferența dintre „bogăția” unor sectoare precum 4 și 6 și „sărăcia” Sectorului 1 constă în gradul de accesare a fondurilor europene.

Reporter: „Eu aș mai avea o nedumerire și profit de faptul că sunteți aici, în calitate de președinte al Comisiei de buget (… a Consiliului Local al Sectorului 1 n.r.). Cum a ajuns Sectorul 1 să aibă cel mai mic buget dintre toate sectoarele Capitalei”?

Dinu Gheorghe: „În ultimii, să zicem, cinci sau șase ani, s-a ivit oportunitatea accesării de fonduri europene, care a făcut ca statul să regândească atribuirea banilor.
Până acum, se luau bani pe suprafață, acum se iau bani pe numărul de cetățeni.
Deci, în formulă, se adaugă și numărul de oameni. Sectorul 1 fiind mai mic, primește mai puțini bani.
Însă, Sectorul 1 are șansa să ia foarte mulți bani din fonduri europene. Pe care nu-i ia.
Deci, uitați-vă, să vă dau un exemplu, la Sectorul 4. Are un buget de 3,3 miliarde, dintre care mai bine de jumătate sunt fonduri europene.
Deci, noi avem o șansă unică, în acești ani! Toți anii ăștia se pierd! Putem lua bani, putem face proiecte, putem construi un sector, putem să-l ducem într-o zonă de civilizație cum nu s-a mai văzut până acum.
Și, din păcate, se vede și în buget. Și mai ales că, din el, avem un grad de cheltuire a investițiilor de 10%.
Sunt mai multe proiecte decât bani are Primăria. Adică, cu adevărat, situația este dramatică, în această primărie și pentru locuitori”, a explicat Dinu Gheorghe, șeful Comisiei de buget a Consiliului Local al Sectorului 1.

Diferența între nivelul de accesare a fondurilor europene dintre Sectorul 1 și celelalte sectoare ar fi una uriașă – de la sub 1 milion de euro, în Banu Manta nr. 9, la sute de milioane de euro, în Sectorul 4, spre exemplu, susține consilierul local Daniel Ciungu.

„În Sectorul 4, un miliard și jumătate de lei fonduri europene, în Sectorul 1, la execuția bugetară, până în acest moment, avem 3 milioane de lei.
Sub 1 milion de euro a adus fonduri europene doamna primar Clotilde Armand.
Celelalte sectoare au sute de milioane, ea are sub unu”, a declarat Ciungu.

El mai spune că proiecte precum reabilitarea lifturilor din blocuri sau termoficare de la soare ar fi putut beneficia de finanțare prin PNRR, dar Primăria Sectorului 1 a ratat această șansă.

„Aceste lifturi, de exemplu, energia verde – pentru că se tot discută despre termoficare de la soare, renovarea clădirilor din Sectorul 1 se puteau face și pe PNRR. Pentru aceste proiecte, se putea aplica și la PNRR.

Sectorul 1 se pare că a aplicat sau a făcut cereri pentru 41 de proiecte și doar unul singur a ajuns la nivelul de contract de finanțare.

Ministerul (… Dezvoltării n.r.) ne spune, de altfel, că, în mai multe runde de clarificări, Sectorul 1 nu a venit cu documentele cerute.
În 12 dintre aceste cereri, pur și simplu au venit peste termen.
Ne aducem aminte de proiectul cu reabilitarea și digitalizarea tuturor stațiilor STB din Sectorul 1. Este singurul sector din Capitală care nu va avea acest lucru. Toate celelalte sectoare au reușit la timp și toate au fost informate în aceeași perioadă de Minister (… al Dezvoltării n.r.). Ei bine, Sectorul 1 n-a reușit.

Avem un singur proiect, nici măcar cu acela nu a venit în Consiliu, exact cum este în contractul de finanțare, așa cum trebuie. Și, dacă nu vine cu el în acel fel, eu consider că a renunțat și la acela. Adică, zero, zero pe linie.
În 28 de proiecte, i s-au cerut de două ori clarificări. Nu a venit cu ele”, a explicat consilierul local Daniel Ciungu.

Viceprimarul liberal din Banu Manta, Ramona Porumb, spune că un răspuns oficial al Ministerului Dezvoltării atestă faptul că, din 50 de proiecte depuse pentru PNRR, Primăria Sectorului 1 a obținut finanțare doar pentru unul singur.

„Acest document, pe care îl avem de la Ministerul Dezvoltării, eu cred că este dovada, dovada concretă, directă, evidentă a eșecului, a nepriceperii din această primărie.
Să ai 50 – aș spune doar 50 de cereri, și să ai una singură aprobată, ca primar al Sectorului 1, cu un aparat de undeva la 400 de angajați, înseamă, de fapt, că managementul este foarte prost, că ai alte preocupări. Preocupările tale sunt luptele cu Consiliul Local, cu cine știe ce agenți economici. Nici pe departe, nu te lupți pentru niște proiecte pentru cetățeni.
E un document care spune negru pe alb: la Primăria Sectorului 1, nu se face treabă”, a apreciat viceprimarul Sectorului 1 Ramona Porumb.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.