VIDEO: Oana Gheorghiu: „Nu ne putem opri! Vrem să facem primul campus medical adevărat”

#NoiAmConstruitUnSpital este hashtagul care, împreună cu luminile spitalului,  a aprins speranța în inimile românilor. Se poate, deci, am spus toți în cor, mai facem unul au spus Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, femeile care ne-au arătat drumul spre împlinirea unui vis. Am vorbit #InComunitate cu Oana Gheorghiu, de la Dăruiește Viața, despre povestea primului spital și despre ceea ce urmează,  următorul spital și crearea unui adevărat campus medical.

„Felicitările merg către cei 350.000 de români care au făcut posibil acest proiect, pentru că fără ei noi nu am fi reușit. Asta este clar. Sunt 350.000 de oameni care au pus la bătaie bani și încredere. Avem tot mai puțină încredere  unii în alții, în ce poate face statul român și în ce putem face noi, comunitățile. Nu prea mai credem că suntem în stare. Avem această reticență. Iată că oamenii ăștia au pus bani acolo și poate s-au gândit că o să fie gata cândva, au riscat, dar mă bucur că am ajuns la acest moment și putem să arătăm că banii lor și încrederea lor au fost investite cum trebuie.”

foto: Flavia Voinea

De aici începe viitorul

Luminile s-au aprins în noua clădire, oamenii au înțeles că efortul susținut duce către rezultate remarcabile, iar primii pacienți vor intra pe poarta acestui nou spital, la începutul anului viitor.

„În ianuarie, când primii pacienți vor intra în acest nou spital, spitalul Marie Curie, cel care gestionează serviciile medicale și în această nouă clădire, va funcționa practic în două secole. Această clădire utilată și construită cu tehnologie de ultimă oră, cu echipamente de moderne, cu condiții pentru copii și pentru părinți de ultimă oră, va fi ca o oglindă pentru restul spitalului, care este construit în anii 80 și care arată ca tehnologiile și ca infrastructura care se construia la acea vreme.”

foto: Flavia Voinea

De la un spital, la un campus medical

 Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu și-au dorit să ridice un spital pentru copiii cu afecțiuni grave. Au avut un vis pe care nu l-au încredințat stelelor căzătoare. L-au povestit oamenilor. Visul lor  a devenit visul celor care au vrut să creadă că se poate. Lucrurile nu se opresc aici.  Un nou loc a fost luminat, în noaptea în care s-au aprins luminile spitalului, iar acolo va fi construită o nouă clădire, iar spitalul Marie Curie va avea parte, de asemenea, de o teleportare în era inteligenței artificiale.

„Până la urmă, toți copii au nevoie să fie tratați în condiții civilizate și moderne, toți părinții au nevoie să știe că vin într-un loc în care copilul chiar primește cei mai bun și cadrele medicale au și ele dreptul să lucreze în condiții de secolul ăsta și atunci nu ne-am putut opri. Ne-am dat seama că de fapt trebuie să construim încă o clădire în care să se mute toate secțiile  și toate specialitățile spitalului Marie Curie, urmând ca această clădire veche, construită în anii 80, să o transformăm în spații de învățare, în birouri administrative, să facem un centru de cercetare, pentru că România suferă mult în zona asta și nu avem cercetare, iar medicină fără cercetare e mai greu să se facă. Trebuie să facem cercetare, ne dorim să facem hotel pentru părinții care vin din afara Bucureștiului, pentru că, trebuie să spunem spitalul Marie Curie nu este un spital doar pentru București. 50 % din pacienți vin din afara Bucureștiului.  Așa cum am zis, nu ne putem opri, vrem să facem primul campus medical adevărat care cuprinde toată această infrastructură care deservește practic pacientul.”

foto: Flavia Voinea

Verde, pentru un spital verde

 Din respect pentru mediu, a doua clădire va fi una prietenoasă cu acesta. O clădire verde, care pledează pentru sănătatea tuturor. „Pentru a doua clădire ne propunem să pornim din faza de proiectare cu o clădire verde”, a spus Oana Gheorghiu, care a mai adăugat:

„O clădire care să asigure emisii reduse de carbon, să ne integrăm cu noile norme privind protecția mediului și, practic, privind protecția sănătății noastre. Că dacă avem grijă de mediu, avem grijă și de sănătatea noastră.  În evenimentul de vineri seara, când am luminat clădirea spitalului, am încercat să simulăm cu lumini și  locul în care va veni următoarea clădire. Știm unde va veni, pentru că ne gândim la ea de o vreme, am lăsat și conexiunile, o să vedeți  că pe o laterală a clădirii noi sunt niște uși care dau în gol. Ele sunt bine încuiate și sunt puse acolo, tocmai ca în viitor să se facă conexiunea cu următoarea clădire și spitalul să fie un tot unitar.”

 Unde-s mulți și munții se fac punte

Oamenii au nevoie de oameni.  În fața deznădejdii, se strâng rândurile și orice obstacol pare mai ușor de dărâmat. Odată terminată construcția noului spital, cei care au pus umărul au decis să nu plece. Perspectiva unui campus medical și cea în care au văzut  ce minuni pot face împreună reprezintă o motivație puternică.

„Reacția a fost foarte faină, am simțit foarte, foarte multă căldură și foarte mulți oameni aproape. Oamenii înțeleg că e nevoie să facem asta și e nevoie pentru copii, în primul rând, pentru pacienți, dar cred că e nevoie pentru noi înșine, să vedem că putem crește. Avem forță să facem lucruri  în ciuda condițiilor dificile și mai ales în ciuda celor care ar trebui să facă și nu fac.”

foto: Flavia Voinea

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.