VIDEO:  Tinerii cu autism au nevoie de o strategie la nivel național care să le protejeze interesele

Incluziune este acel cuvânt care lărgește cercul conviețuirii. Proiectul “Tinerii cu autism – Voce pentru incluziune” pledează pentru implicarea tinerilor cu TSA în viața de zi cu zi a comunității. Comunicare, integrare, interacțiune și îmbunătățirea realității constituie obiectivele acestui proiect, care vorbește despre o normalitate firească. Ceea ce pentru mulți dintre noi este un dat, ceva absolut normal să existe, pentru ei este o luptă continuă. Vorbim #InComunitate despre proiectul “Tinerii cu autism – Voce pentru incluziune”, cu Liuba Iacoblev, de la Autism România.

„Proiectul nostru este focusat pe problematica tinerilor. Este realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și se va desfășura până în decembrie 2023. Noi sperăm că îl vom prelungi cel puțin o lună sau două din aceleași fonduri, dar acum facem demersuri susținute  de fundraising pentru a continua ceea ce noi facem acum.”

Autism România, o organizație de cursă lungă

Copiii, tinerii și persoanele adulte cu tulburări de spectru autist(TSA), au nevoie de reprezentanți care să le apere interesele și care să devină o voce activă în lupta pentru drepturile lor. Autism România este vocea lor de mai bine de 22 de ani.

 „Asociația noastră este foarte veche. Suntem pionieri în toate. În anul 2000 am început demersurile pentru a o înființa, în 2001 a fost înființată cu un grup de părinți.  Ne-am dorit să facem ceva pentru copiii noștri, pentru că nu exista nimic pentru copiii autiști. De atunci am făcut niște lucruri, am început ca organizație și suntem, de fapt, în continuare o organizație specială , o organizație de advocacy. Asta înseamnă că noi promovăm interesele legitime ale copiilor, ale tinerilor, ale persoanelor cu autism sau autiste, se introduce deja și în România termenul acesta, și să promovăm drepturile acestora. Evident că facem și noi, ca organizație, lucruri care să îmbunătățească viața copiilor noștri și viața copiilor în general, pentru că ne adresăm, cu proiectele noastre, să schimbăm  sisteme, nu doar să ne limităm la activități.”

O strategie la nivel național, soluția pentru cei cu TSA

 Pentru a fi protejați cu adevărat, pentru a obține drepturi și pentru o protecție socială adecvată nevoilor lor, toate măsurile trebuie să se regăsească într-un plan național de protecție, o strategie la nivel național care să garanteze integrarea, incluziunea și alte drepturi care să le permită un trai cât mai decent. Din păcate, pe demersul ințiat de Autism România s-a depus praful uitării.

„ Încercăm să împingem de la spate statul român și asta am făcut de-a lungul vremii, prin diverse lucruri pe care le-am inițiat sau prin  participarea la alte inițiative. Dar statul român ne strivește, nu am reușit mare lucru. Ultimul demers pe care le-am făcut și am crezut că a fost un succes, după ani de zile de eforturi din toate direcțiile, am reușit să punem pe agenda guvernului, într-o conjunctură specială a guvernului din 2018, doamna Dăncilă a acceptat și agreat cumva să facă un comitet inter ministerial, pentru ca problematica întreagă să fie pusă sub această cupolă, cu a unui plan național sau unei strategii, căci lucrurile făcute pe bucățele nu sunt eficiente și nu au impact. Aceasta a fost cumva un demers de relativ succes, pentru că imediat ce am început a fost dată această hotărâre de de prim-ministru. Am lucrat împreună cu un comitet constituit legal  în 2018, dar la finalul anului guvernul a căzut,  și planul acela la care am lucrat se află și acum într-un sertar.”- Liuba Iacoblev, de la Autism România.

Cafeneaua A – parte a proiectului care dezvoltă abilități de viața independentă

Tinerii cu autism, dar care au autonomie de funcționare, beneficiază în cadrul proiectului Cafeneaua A de un spațiu în care își pot antrena abilitățile pentru a funcționa independent, de a comunica și de a se bucura de interacțiunea cu ceilalți într-un mediu care permite și relaxarea.

„Cafeneaua A este cumva punctul central în proiectul nostru și sperăm că îl vom continua. Cafeneaua noastră este ceva cu totul special, nu este practic o cafenea unde vii la bar, comanzi o cafeluță și ești servit. Cafeneaua noastră este mai degrabă în conceptul acela de cafenea publică, un gen de bistro. Avem o curticică acum, este un spațiu pe care noi l-am închiriat în proiect și suntem disperați că s-ar putea să nu mai putem să plătim și de aceea este o nevoie urgentă a noastră să găsim soluții. În curtea aceea care este foarte frumoasă și  vara a fost o plăcere să stăm acolo, tinerii își făceau o cafea sau un ceai în bucătăria respectivului spațiu, pentru că ne axăm pe dezvoltarea de abilități de viață independentă. Vorbesc despre tinerii pentru care înainte se folosea termenul „înalt funcționali”, ” dar el nu reprezintă realitatea așa cum trebuie, așa că un termen echivalent este un tânăr care are o nevoie de sprijin mai redusă.  Noi ne adresăm în acest proiect unor tineri care au nevoie de sprijin mai redusă, care au autonomie de funcționare mai ridicată, care se pot auto îngriji mult mai bine și, în plus, ei trebuie să aibă o capacitate intelectuală medie sau bună.” – Liuba Iacoblev

Lumea devine mai bună atunci când ajutăm

Autism România are nevoie și de ajutorul nostru, în demersurile inițiate pentru sprijinul copiilor și tinerilor cu autism.

„Avem o pagină de facebook, avem un site www.autismromânia.ro, unde există un buton „ajută” și acolo sunt toate formele de ajutor. Avem și o campanie de strângere de fonduri prin SMS-uri. Puteți să trimiteți un SMS cu cuvântul „centru” la 8864.  Toți acești bani se vor duce pe crearea unui proiect, care va fi dezvoltarea acestei cafenele și a altor lucruri, cel puțin asta ne dorim.” – Liuba Iacoblev, de la Autism România.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.