Sfântul Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie!

Foto: Facebook/Biserica Ortodoxă Română

Credincioșii îl prăznuiesc, astăzi, pe Sfântul Andrei. Considerat cel care a adus creștinismul în țara noastră, Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus.

Peste 940.000 de români își sărbătoresc astăzi onomastica. Cele mai întâlnite nume sunt Andrei și Andreea. La bărbați, cele mai întâlnite variațiuni sunt Andi, Andreeas, Andrey, Andriaș, Andreiu, Andreiași, Andrușca, Andraș, Endre. La femei, printre cele mai întâlnite nume se numără Andra, Andrada, Andreia, Andrușa, Andruța.

Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Sfântul Andrei este pusul grâului la încolțit. Boabele de grâu se așază pe un șervet umed sau în pământ, într-un recipient sau într-o farfurie, și se lasă să crească până în ajunul Crăciunului. Grâul reprezintă viața și fertilitatea, iar creșterea lui este asociată cu renașterea și cu începutul unui nou ciclu. În plus, se crede că grâul încolțit aduce noroc, belșug și sănătate în casă.

Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, şi se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.