Sistemul de Garanție-Returnare devine operațional!

Sursa foto: Facebook - Plastic Call

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) devine, de astăzi, operațional. De acum încolo, cei care vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase), vor putea să returneze ambalajul la unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi. Ca urmare, vor primi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără să fie nevoie de bonul fiscale.

Ambalajele purtătoare de garanţie vor intra pe piaţă gradual. Un simbol specific se va regăsi treptat pe etichetele sticlelor, dozelor și PET-urilor de băuturi, iar până la mijlocul anului viitor toate aceste ambalaje cu volum între 100 ml și 3 litri trebuie să fie astfel semnalate pentru încasarea garanției și recuperarea acesteia la returnare.

Mecanismul va fi unul dintre cele mai moderne din Europa, a afirmat ministrul Mediului, Mircea Fechet. El a spus că ultimele sondaje arată că majoritatea românilor ştiu deja despre sistem.

”Din discuțiile pe care le-am avut cu producătorii, cu comercianții, cu marile lanțuri de magazine și cu mici comercianți, pe care i-am vizitat personal, m-am asigurat că lucrurile funcționează, că toată lumea știe ce are de făcut. La fel cum sunt convins că românii așteaptă cu nerăbdare acest program, pentru că el va transforma România din țara depozitării în țara reciclării. Ori de câte ori vom cumpăra o apă minerală sau plată, o băutură răcoritoare, o bere sau o sticlă cu vin, și vom avea 7 miliarde de astfel de recipiente puse pe piață în fiecare an sau mai multe, cetățenii vor plăti o garanție de 50 de bani, pe care o vor recupera de îndată ce vor înapoia ambalajul gol, fie la același magazin, fie la orice alt magazin din România, pentru că toate magazinele care pun pe piață astfel de băuturi vor fi, totodată, și puncte de colectare”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Săptămâna aceasta a fost inaugurat și primul centru regional de colectare, iar până la sfârșitul anului viitor, la nivel național vor fi operaționale 17 astfel de centre de sortare a recipientelor în vederea reciclării.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.