,,Cei mai prosti din curtea scolii?!?”

Sursa foto: Ministerul Educației - România/facebook

Romania, in a doua parte a clasamentului celor 81 de state care au participat, in 2022, la prima testare educationala internationala organizata de OCDE dupa pandemie.

Prin acest program de evaluare, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica evalueaza sistemele de educatie din intreaga lume, prin testarea competentelor elevilor de 15 ani, la lectura, matematica si stiinte.

Putin peste jumatate din copiii romani de aceasta varsta au dovedit ca au un nivel cel putin acceptabil la aceste discipline, iar Romania s-a clasat pe penultima pozitie intre tarile Uniunii Europene, depasind doar Bulgaria.

Rezultatele PISA arata ca, la nivel global, suntem in urma sistemelor de educatie din tari precum Emiratele Arabe Unite, Turcia si chiar Ucraina care a participat cu cateva regiuni la testarea desfasurata pe timp de razboi.

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, afirma ca noul cadru legislativ adoptat in acest an in Romania va duce la imbunatatirea situatiei: ,, În ultimii ani, rezultatele Romaniei la PISA au ramas stabile, dar e momentul sa progresam. Trebuie sa crestem de la cinci la șapte elevi din 10, care sa demonstreze competențe, cel putin minime la lectura, stiinte si matematica. Noua lege a invatamantului preuniversitar creeaza cadrul necesar pentru imbunatațirea competențelor elevilor la cele trei domenii, reducerea decalajului de performante existent intre elevii cu statut social, economic si cultural diferit. Rezultatele noului cadru legislativ se vor vedea in urmatoarele ediții ale studiilor PISA.”

Urmatoarea testare PISA va avea loc in anul 2025, cand stiintele vor reprezenta domeniul principal, domeniul inovator va fi „Învatarea in lumea digitala”, iar optional se vor testa si cunostintele de limba engleza.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.