Streinu Cercel: Pandemia HIV nu s-a stins, este printre noi, este uitată, dar ea există

Pandemia HIV nu s-a stins, ea este uitată, însă există, a declarat preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Adrian Streinu Cercel, la dezbaterea „Calitatea vieţii PLHIV în România”, organizată de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

El a spus că au apărut o serie de medicamente noi, respectiv combinaţii de anticorpi monoclonali, şi a arătat că în prezent tratamentul HIV înseamnă o pastilă sau două pe zi, faţă de 18-24 câte se luau la „începutul istoriei” HIV în România.

Cercel a precizat că a demarat discuţii cu preşedintele CNAS pentru crearea unui fond special care să fie la dispoziţia medicului de familie în aşa fel încât să se poată testa pentru antigenul HBS, anticorpii HCV şi respectiv anticorpii pentru HIV.

„Am demarat discuţii cu preşedintele CNAS pentru crearea unui fond special care să fie la dispoziţia medicului de familie în aşa fel încât să poată să testeze pentru antigenul HBS, anticorpii HCV şi respectiv anticorpii pentru HIV.  Medicul de familie trebuie să devină placă turnantă a acestor probleme majore de sănătate publică”, a arătat Streinu Cercel.

În opinia sa, testarea femeii însărcinate trebuie să devină o regulă.

‘Trebuie să reaccentuăm problema transmiterii pe verticală de la mamă la făt.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.