VIDEO: Academia Junilor Bucătari, un campionat gourmet
Articol de Monica Liche, 5 decembrie 2023, 17:44
Pe 19 decembrie se dă startul celui mai important eveniment de educație alimentară și gastronomică la nivel național, Alimentatie Rationala pentru Sanatate. O primă noutate a ediției din acest an este noul nume al evenimentului: Academia Junilor Bucătari. Adresat elevilor din liceele de specialitate din țară, odată cu această ediție, evenimentul va deveni internațional. Am vorbit despre acest eveniment cu Gabriella Pascaru Bisi, food blogger, recipe developer & food pairing developer la Arta Gustului, invitata Ioanei Brușten #InComunitate.
„Sub această umbrelă, începând de anul viitor, vor avea loc mult mai multe evenimente. Vor fi o serie întreagă de workshop-uri, va fi acest eveniment cu cele două ediții, cea de vară și cea de iarnă. Vom mai veni și cu o surpriză, care va fi un un proiect nou în România și se va adresa elevilor din clasele de bucătari.”
Școala, primul pas către viitor
Meseria de bucătar necesită o bază de cunoștințe solidă. De aceea perioada școlarizării ar trebui să fie una care să le deschidă larg ușile către magica lume a gastronomiei, tinerilor cursanți. Profesorii joacă un rol foarte important în ghidarea către acest nou univers.
„Este vorba de a ști, până la urmă este o meserie superbă, dar trebuie să ai mentori foarte buni și trebuie să îți placă, mai ales. Trebuie să îi respectăm pe elevi și trebuie să le dăruim mai mult, să le dăm ceea ce au nevoie cu adevărat, să ne dăruim mai mult decât există în fișa postului sau orele pe care le predai. Eu cred că este datoria noastră morală să îi învățăm, de fapt, asta este rolul școlii.” – Gabriella Pascaru Bisi, food blogger, recipe developer & food pairing developer la Arta Gustului.
Academia Junilor Bucătari, un campionat cu tradiție
Noutățile acestei ediții, așa cum spuneam, aduc un nume nou pentru eveniment. Academia Junilor Bucătari va cuprinde și alte evenimente, pe lângă cele consacrate, în 2024. Această ediție vine cu o probă suplimentară și cu premii care îi vor motiva pe cei înscriși.
„Evenimentul este aproape identic cu cel de dinainte. Avem panelul 1, unde încerc să aduc, de fiecare dată, invitați speciali, invitați pe care elevii nu îi pot întâlni altfel. Chefi renumiți, oameni din Horeca care le pot vorbi despre lucruri de care chiar au nevoie. Iar la ora 01:00 începe campionatul. Este un campionat creat pe un anumit format, sunt mai mulți elevi într-o grupă, iar ei primesc rețetele create de mine doar cu câteva minute înainte de campionat așadar nu pot să caute surse de inspirație. Prin bunăvoința partenerilor mei le oferim absolut toate ingredientele, de cea mai mare calitate, care se găsesc pe piața Horeca din România. Și au maxim o oră și 10 minute în care trebuie să vină cu produsul finit. Anul acesta încerc să le pun pe umeri o greutate mai mare, în sensul în care vor avea două preparate de realizat, unul mai simplu, unul mai complex și, ca de fiecare dată, premiem cel mai frumos plating, cel mai gustos plating, cea mai bună echipă care a lucrat într-o simbioză, pentru că până la urmă ei, într-o bucătărie, vor lucra în echipă și dacă nu știu să lucreze în echipă, să se ajute, nu se ajunge nicăieri. Și atunci încercăm să îi motivăm cu premii frumoase.”
Pasiunea, ingredientul cheie
Arta gătitului se hrănește cu pasiune, cu multă muncă și cu o dorință imensă de a reuși să creezi cel mai bun preparat. Nu toți ce care învață la liceul de bucătari sunt pregătiți pentru sacrificiile care îi pot ajuta să ajungă cei mai buni.
„O mare parte dintre experimentează tot cu pasiune, dar nu toți. Am discutat deseori cu ei, unii dintre ei doar aici au găsit locuri doar aici după examenul de capacitate. Sunt mulți , însă, care chiar vor și își dau silința și eu le doresc să ajungă exact unde își propun. Eu le spun întotdeauna că este o meserie care presupune foarte multe sacrificii și că trebuie să meargă și să își deschidă aripile larg, să zboare cât mai sus posibil.” Gabriella Pascaru Bisi – recipe developer & food pairing developer la Arta Gustului
Primul pas spre a deveni Chef bucătar este să vrei să fii ucenic. Asta presupune ore lungi de studiu, bucurii, eșecuri și peste toate pasiune. Dacă asta îți dorești cu adevărat, fă primul pas.