VIDEO: Ateliere de robotică MindHub la Târgul de carte Gaudeamus Radio România
Articol de bucurestifm, 5 decembrie 2023, 13:52
O serie de evenimente au fost pregătite pentru cei mici la Târgul de carte Gaudeamus Radio România. Copiii s-au distrat extraordinar și au avut oportunitatea de a învață prin joacă, iar printre preferatele copiilor au fost atelierele de robotică oferite de MindHub Unirii, în cadrul cărora, cei mici au învățat să programeze roboți, i-au colorat după preferințe și au dezvoltat abilități noi.
Adelina Năstase, Administrator Mind Hub Unirii a discutat cu Elena Zagaican despre atelierele de robotică și de asemenea a participat la o sesiune de programare.
Mindhub este un club, o academie de programare pentru copii ce își propune să crească nivelul de literație digital al copiilor, să îi împrietenească cu tehnologia într-un mod pozitiv și constructive, dar care să nu îi transforme în consumatori ci în creatori de tehnologie.
“Părinții sunt încântați de faptul că timpul petrecut de către copilul lor este unul constructiv și într-un cadru organizat. Spre exemplu, mai bine să vii 2h și să stai pe tabletă la noi, să construiești în joc, să-ți dezvolți niște abilități, decât să stai acasă pe tabletă, doar să te joci.
Inițial discutăm despre ce știu ei, ce înseamnă tehnologia, ce înseamnă programarea și apoi începem să lucrăm practic. Tocmai de aceea avem mici roboței, pentru că vrem ca ei efectiv să controleze echipamentele, să le folosească și să vadă ce se întâmplă în momentul în care programează. Pentru că una este să discutăm la nivel teoretic, cum am făcut noi, spre exemplu, generația noastră, și alta este să le dăm lor cheia de control, să le explicăm pur și simplu instrucțiunile și șirul logic în care ar trebui să se regăsească și să testeze.“
Copiii pot participa la atelierele de robotică începând cu vârsta de 6 ani și își pot dezvolta abilitățile de programator în cadrul Mindhub până la 18 ani. “Începem de la zero, unde nici măcar nu trebuie să știe să scrie sau să citească pentru că instrucțiunile sunt vizuale. Apoi învățăm să lucrăm în blocuri de cod, iar ulterior să lucrăm în cod scris efectiv și în felul ăsta progresăm.
Există olimpiade naționale și internationale de robotică. Susținem copiii la olimpiade naționale și internationale, există concursuri, spre exemplu pentru cei mici, creatorii lui Dash & dot organizează anual un concurs internațional de programare unde suntem sute de echipe din o grămadă de țări și în fiecare an am reușit să ne calificăm.“
Permanent avem de păstrat un echilibru între tehnologie și lucrurile de altădată, natură și conexiunea cu alte elemente, “iar echilibrul nu vine din anularea unei părți, ci din îmbinarea armonioasă.”
Și pentru ca robotica s-ar putea să fie la fel de interesantă și distractivă și pentru adulți, Elena a participat la astfel de atelier îndrumată de Adelina Năstase și puteți vedea ce a ieșit urmărind întregul material video.